Μισθοί στο Δημόσιο: Τέλος όσα ξέρατε! Πόσο αυξάνονται από τις αρχές του 2022

Μισθοί στο Δημόσιο: Μετά από 10 και πλέον χρόνια περικοπών, ήρθε η ώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αυξήσεις. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και από ποτέ θα δουν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς οι εργαζόμενοι του Δημοσίου τομέα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στα σχέδια της κυβέρνησης η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την επόμενη χρονιά, η καθιέρωση μπόνους παραγωγικότητας, καθώς και αλλαγές στα βαρέα και τα επιδόματα εργασίας

Αυξήσεις μισθών και στο Δημόσιο από τις αρχές του 2022 φέρνει η επόμενη μέρα της πανδημίας. Ενώ μέσα στην υγειονομική κρίση και την ύφεση η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην επιβίωση των επιχειρήσεων και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, ο καλπασμός της οικονομίας υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει τα σχέδιά του και για τους εργαζομένους του Δημοσίου.

Με βασικό επιχείρημα ότι η οικονομία έχει επιδείξει αντοχές, πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν και νέες προωθούνται, αλλά και ότι «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω» στη νέα εποχή ανάπτυξης που οδηγεί η πολιτική της, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς για το τριπλό σχέδιο αυξήσεων που θέλει να εφαρμόσει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και το σχέδιο αυτό μπαίνει σε εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες έως το τέλος του έτους και περιλαμβάνει – συνδυαστικά ή και εναλλακτικά ενδεχομένως:

  1. Μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2022, που αυξάνει οριζόντια τους μισθούς στο Δημόσιο.
  2. Μπόνους παραγωγικότητας και επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, με αρχή την πιλοτική εφαρμογή σε 6.000 υπαλλήλους των δήμων.
  3. Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα επιδόματα εργασίας στο Δημόσιο. Με την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Αξιολόγησης Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την υποβολή τελικής γνωμοδότησης στους συναρμόδιους υπουργούς, θα εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.

Μισθοί στο Δημόσιο:  Αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Όλα εξαρτώνται από την τελική εκτίμηση για ανάπτυξη υψηλότερη και από 6% φέτος, αλλά και τη συμφωνία των θεσμών για το κατά πόσο αυτή η ανάπτυξη δεν είναι απλώς συγκυριακή, αλλά πραγματικά διατηρήσιμη και επαναλαμβανόμενη για το 2022 κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Οικονομικών δεν χρειάζεται να περιμένουν έως τις 4 Δεκεμβρίου για τα νεότερα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο, αφού μέχρι τότε θα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί πολλοί δείκτες για την πραγματική οικονομία.

Μια θετική εξέλιξη για την πορεία του ΑΕΠ, πάντως, φέρνει πολύ πιο κοντά:

  1. Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο: Έως τώρα στην κυβέρνηση αποφεύγουν να μιλήσουν για το αν θα καταργηθεί το 2023 και στον δημόσιο τομέα. Όχι όμως επειδή είναι μακρινό ή θέλουν να εξαιρέσουν και πάλι το Δημόσιο, αλλά διότι ψάχνουν στέρεο έδαφος για να εξαγγείλουν την απαλλαγή άμεσα των μισθών του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2022 κιόλας – ή και ως μποναμά ενδεχομένως στη μισθοδοσία, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Η κυβέρνηση ψάχνει δημοσιονομικό χώρο 300-500 εκατ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις σε αυτή την περίπτωση θα συνοδεύουν το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού και ως μόνο εμπόδιο φαντάζουν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων. Το ελληνικό αντεπιχείρημα θα είναι ότι από τη διανομή της ανάπτυξης δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (ή και οι συνταξιούχοι). Μετά από χρόνια θα δουν έτσι μια μισθολογική βελτίωση όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα.
  2. Αυξήσεις μισθών βάσει καθηκόντων και αποδοτικότητας: Το μέτρο στηρίζεται στην αξιολόγηση και παρακολούθηση του έργου των δημοσίων υπαλλήλων. Προωθείται προς τα τέλη του έτους, αλλά απαιτεί σημαντική τεχνική προετοιμασία. Οι θεσμοί επί της αρχής το αποδέχονται, διότι οι αυξήσεις θα δοθούν στοχευμένα και προωθούνται η αξιολόγηση και η μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο. Δεν κρύβουν άλλωστε ότι προκρίνουν και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα το μισθολογικό μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στην ΑΑΔΕ – δηλαδή σε εφοριακούς, τελωνειακούς και λοιπά στελέχη της ανεξάρτητης αρχής.

Η ανταμοιβή θα είναι ένα είδος μπόνους προϋπολογισμού. Θα δίνεται δηλαδή από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του κάθε οργανισμού (και όχι από το υπουργείο Οικονομικών) στα στελέχη του, σύμφωνα με την αξιολόγηση απόδοσης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 6.000 εργαζομένους, με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η απόδοση του μπόνους επίδοσης μπαίνει σε τελείως νέα βάση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Όταν δηλαδή ένα ειδικό επίδομα για συγκεκριμένες υποχρεώσεις υπαλλήλων ενός υπουργείου κατέληγε -μέσω προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια- σε οριζόντια εισοδηματική ενίσχυση για όλο το Δημόσιο.

Η παρέμβαση που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδεύεται από συνεχή αξιολόγηση των υπαλλήλων και το μπόνους θα αποδίδεται μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που θα καθορίζονται σε κάθε δημόσιο οργανισμό.

Η ανταμοιβή δεν είναι απαραίτητο να είναι χρηματική (αν πάντως είναι, θα είναι συμβατή με το ενιαίο μισθολόγιο), αλλά μπορεί να έχει τη μορφή προαγωγής ή και μετεκπαίδευσης σε κάποιο αντικείμενο.

Προηγουμένως, το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχει συστήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων σε όλες τις υπηρεσίες, με συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και κλιμάκωσης του μπόνους ενός εκάστου υπαλλήλου, ανάλογα με τον στόχο που θα έχει τεθεί στο τμήμα.

Ακόμη, το μοντέλο ΑΑΔΕ πλεονεκτεί διότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να λαμβάνουν τις αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου βάσει αρχαιότητας και εκπαιδευτικού επιπέδου, ενώ διατηρείται κατά περίπτωση η καταβολή της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος παραμεθορίου και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

-Νέος κατάλογος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που δεν συνεπάγεται μόνο μισθολογικές ενέσεις και επιδόματα στις ειδικότητες που θα ενταχθούν, αλλά και ενισχυμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά την παράδοση του πορίσματος της επιτροπής.

Αγκάθι εξακολουθεί να είναι πάντως ο κλάδος των υγειονομικών, καθώς τυχόν ένταξή τους μπορεί να οδηγήσει σε κύμα συνταξιοδότησης και αποψίλωση του ΕΣΥ από έμπειρα στελέχη.

Μισθοί στο Δημόσιο: «Ανοίγουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα ΟΑΕΔ και ΑΣΕΠ

Πάνω από 20.000 θέσεις εργασίες, μόνιμες και προσωρινές,  «τρέχουν» ή πρόκειται να «τρέξουν» μέσω ΑΣΕΠ και ΟΑΕΔ. Δείτε στο xristika.gr όλη τη λίστα..

Δείτε αναλυτικά:

  • Τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου αιτήσεις για 120 θέσεις σε ΟΑΕΔ και Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιά (8Κ/2021)

Αφορά την πρόσληψη 104 μονίμων υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ. Παράλληλα στην ίδια προκήρυξη θα ενταχθούν και 16 μόνιμες θέσεις ΤΕ, ΔΕ κατηγορίας για την κάλυψη κενών στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιά.

Οι φορείς θα προσλάβουν -μεταξύ άλλων- μόνιμο προσωπικό Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στον ΟΑΕΔ θα προσληφθεί προσωπικό Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των εξής ειδικοτήτων: Διοικητικοί, ΔΕ Προσωπικού Η/Υ, ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού, ΠΕ Εργασιακών Συμβούλων.

Στην εταιρεία προστασίας ανηλίκων Αθηνων και Πειραιά θα καλυφθούν θέσεις από την Τεχνολογική και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

  • Τρίτο δεκαήμερο Οκτωβρίου αιτήσεις για 416 μόνιμες θέσεις σε Φυλακές της χώρας (9Κ)

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Προσλήψεις 228 μόνιμων υπαλλήλων σε Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας καθώς
  • Πρόσληψη 188 μόνιμων υπαλλήλων για το Κατάστημα Κράτησης στη Δράμα.

Το νέο μόνιμο προσωπικό θα καλύψει ειδικότητες ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Προσωπικό Εξωτερικής Φρούρησης, ενώ θα προσληφθούν και μόνιμοι υπάλληλοι των κλάδων ΔΕ Διοικητικού- Λογιστικού, ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Νοσηλευτικής.

  • 1600 προσλήψεις ΠΕ και ΤΕ σε δήμους. Αναμένεται τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι θέσεις μηχανικών, οικονομολόγων και στελεχών πληροφορικής προκειμένου να συμβάλουν στην κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων από τους δήμους, το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή αλλά και στο συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Ειδικότητες και δήμοι

Σε αυτή την κατεύθυνση οι ειδικότητες μεταξύ άλλων θα αφορούν, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών,ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΕ Πληροφορικής, ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕ Γεωτεχνικών – Κτηνιατρικής, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, ΠΕ Γεωτεχνικών (Κτηνίατρος), ΠΕ Γεωτεχνικών (Γεωπόνος), ΠΕ Μηχανικών (Αρχιτεκτόνων), ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος), ΠΕ Μηχανικών (Αγρονόμος – Τοπογράφος), ΠΕ Μηχανικών (Πολιτικός Μηχανικός), ΠΕ Περιβάλλοντος, ΤΕ Μηχανικών, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων, ΠΕ Γεωτεχνικών Κτηνιάτρων, ΤΕ Μηχανικών (Δομικών Έργων / Έργων Υποδομής), ΤΕ Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Κοινωνικών Λειτουργών).

  • ΟΑΕΔ: Τρία προγράμματα για 19.700 θέσεις

-Έως 21/9 αιτήσεις για το Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών (Β΄ΚΥΚΛΟΣ)
Η επαγγελματική εμπειρία θα διαρκεί 6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει στους ασκούμενους 550 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση (25 ευρώ ημερησίως για 22 ημέρες εργασιακής εμπειρίας). Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ.

-Ανοιχτές αιτήσεις των επιχειρήσεων για τη δημιουργία 4.700 νέων θέσεων εργασίας μέσω του Β’ κύκλου του προγράμματος απασχόλησης για ανέργους 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

  • 473,50 € για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών
  • 568,20 € για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
  • 65,55 € για τους μακροχρόνια ανέργους
  • 710,25 € για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

-Εντός Σεπτεμβρίου: Πρόγραμμα 7 μήνης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους ηλικίας 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα μετά και την αύξηση που δόθηκε το ποσό των 663 ευρώ (μεικτά)

Ωφελούμενοι της πράξης είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι).Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει κατά την υποβολή αίτησης συμμετοχής και κατά την έναρξη της πράξης να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης απασχόλησης ή κατάρτισης.

Προσλήψεις 2021: Έτσι θα λειτουργεί το ΑΣΕΠ

Την ίδια ώρα από ανατροπή σε ανατροπή πηγαίνει το θέμα των προσλήψεων μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ καθώς μια νέα απόφαση της Κυβέρνησης φέρνει τα πάνω… κάτω!

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στην ουσία αφορά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο στη Βουλή και πλέον αναγνωρίζει μόρια σε όλα τα πτυχία που ο υποψήφιος προσκομίζει προς υποστήριξη της αίτησης του ενώ, στο παρελθόν γινόταν αποκλειστικά μόνο μέσω της συνέντευξης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ανάλογα με την κατηγορία των προς πλήρωση θέσεων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ)

Σε πρώτη φάση, κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να επισυνάψουν δικαιολογητικά παρά μόνο όταν κληθούν από τον ΑΣΕΠ

Προσοχή πρέπει να δείξουν οι υποψήφιοι καθώς πλέον λόγω της ηλεκτρονικής αίτησης η παράλειψη συμπλήρωσης ενός εκ των πεδίων, για παράδειγμα μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, γνώση ξένης γλώσσας ή εμπειρία, συνεπάγεται τη μη αναγνώριση του προσόντος ακόμα και αν έχουν επισυναφθεί τα σχετικά δικαιολογητικά.

Πίνακες υποψηφίων που καλούνται προς υποβολή δικαιολογητικών

Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καλεί εκείνους τους υποψηφίους που έχουν καταβάλει το αντίτιμο του απαιτούμενου παραβόλου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Προσωρινοί πίνακες κατάταξης, διοριστέων/ προσληπτέων και απορριπτέων υποψηφίων

Στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης παρατίθενται οι προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς και τα στοιχεία, κριτήρια και ιδιότητες με βάση τα οποία καθορίστηκε η σειρά κατάταξης των υποψηφίων.

Στον προσωρινό πίνακα απορριπτέων εγγράφονται οι υποψήφιοι που δεν έχουν πληρώσει το απαιτούμενο παράβολο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ή έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο στην προκήρυξη όριο ηλικίας ή δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από την προκήρυξη προσόντα διορισμού ή αποκλείονται βάσει άλλης νόμιμης αιτιολογίας.

Οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, το οποίο εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο γνωστοποιείται η σχετική καταχώριση.

Ενστάσεις

Κατά των προσωρινών πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών.

Το ΑΣΕΠ εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά των προσωρινών πινάκων και διενεργεί αυτεπάγγελτο έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στον προσωρινό πίνακα διοριστέων/προσληπτέων.

Αιτήσεις συμμετοχής – Δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά επισυνάπτονται ηλεκτρονικά στην αίτηση συμμετοχής του υποψηφίου (ενιαία αίτηση).

Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και προσκομισθεί στο ΑΣΕΠ εντός της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων κατά των αρχικών πινάκων κατάταξης και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους.

Συνυποβολή υπόλοιπων δικαιολογητικών

α) τον προς αναγνώριση τίτλο σπουδών σε νομίμως επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και επίσημη μετάφραση αυτού και

β) φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΑΤΕΕΝ

Μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων, η επιτροπή καταρτίζει αρχικούς πίνακες κατάταξης ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους, ενώ καλεί σε ατομική δομημένη συνέντευξη τους υποψηφίους με τη μεγαλύτερη βαθμολογία κατά τη σειρά τους στον προσωρινό πίνακα κατάταξης και σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός υποψηφίων.

Μοριοδότηση

1. Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης, καθώς και η επικοινωνιακή ικανότητα, βαθμολογείται από κάθε μέλος της επιτροπής χωριστά, με ακέραιο αριθμό ή με προσέγγιση ενός δεκάτου του βαθμού.

2. Η επίδοση του υποψηφίου για κάθε θεματική ενότητα, καθώς και για την επικοινωνιακή ικανότητα, αξιολογείται σε κλίμακα από 0 έως 10 μονάδες, ως εξής:

α) από 9 έως 10 μονάδες, ως εξαιρετική,

β) από 7 έως και 8,9 μονάδες, ως πολύ καλή,

γ) από 5 έως και 6,9 μονάδες, ως ικανοποιητική,

δ) από 3 έως και 4,9 μονάδες, ως οριακά αποδεκτή και

ε) από 0 έως και 2,9 μονάδες, ως ανεπαρκής.

3. Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος από κάθε μέλος της επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένης και της επικοινωνιακής ικανότητας, είναι το γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των ως άνω μονάδων (από 0 έως 10) επί (x) αντίστοιχο συντελεστή, ο οποίος καθορίζεται ως εξής:

Κριτήρια μοριοδότησης Συντελεστής (μονάδες 0-10 x)

Συμμετοχή στη συνολική βαθμολογία (800 μονάδες)

1. Επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης 40 έως 400 μονάδες

2. Επαγγελματική εμπειρία 30 έως 300 μονάδες

3. Επικοινωνιακή ικανότητα 10 έως 100 μονάδες

4. Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών της αρμόδιας επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών από τη μοριοδότηση της επικοινωνιακής ικανότητας, κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων που πραγματοποιείται μετά το πέρας της συνέντευξης ή/και του συνόλου των συνεντεύξεων. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από τη συνέντευξη, με προσέγγιση εκατοστού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800 μονάδες.

5. Το περιεχόμενο της δομημένης συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία αυτής αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό της επιτροπής, το οποίο συντάσσεται για τον σκοπό αυτό. Προς υποβοήθηση και μόνο της επιτροπής στη σύνταξη του πρακτικού, διενεργείται ηχητική καταγραφή της συνέντευξης με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Το παραγόμενο αρχείο ήχου καταστρέφεται αμέσως μετά τη σύνταξη και υπογραφή του σχετικού πρακτικού, συντασσόμενου προς τούτο σχετικού πρωτοκόλλου καταστροφής. Απαραίτητο και κρίσιμο στοιχείο του πρακτικού αποτελεί η μοριοδότηση κάθε υποψηφίου, η οποία αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος της επιτροπής ως προς τα επιμέρους αξιολογούμενα μέρη της συνέντευξης.

Στο τέλος καταρτίζονται οι τελικοί πίνακες στους οποίους οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλον ενστάσεις εντός 10 ημερών