Μισθοί… Αφρικής στους Έλληνες εργαζόμενους: Δείτε πού βρίσκονται στη λίστα

Εργασιακά: Μισθούς πείνας παίρνουν οι Έλληνες μισθωτοί, όπως έδειξε η έκθεση της ΓΣΕΕ!

Παρά τη διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό που έγινε φέτος (Ιανουάριο και Μάιο), οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι εμφανώς «ριγμένοι» και σε δυσμενέστερη θέση από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Το ύψος του κατώτατου μισθού δεν διασφαλίζει ένα εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, ευρισκόμενο πολύ πιο κάτω από τον ορισθέντα ευρωπαϊκό στόχο, ενώ παράλληλα οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι στην αγορά εργασίας, λόγω της αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Με μικρότερο κατώτατο μισθό, χωρίς ουσιαστική κάλυψη από τις συμβάσεις εργασίας και αντιμέτωποι με το τσουνάμι της ακρίβειας που πλήττει βάναυσα την αγοραστική τους δύναμη.

Αυτή είναι η κατάσταση ενός μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων μισθωτών, όπως περιγράφεται ανάγλυφα στην έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022, η Ελλάδα ανήλθε στην 11η θέση από τη 16η στην οποία βρισκόταν το 2021.

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, ωστόσο η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της ακρίβειας στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 19% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Επίσης, το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο εκείνου που θα μπορούσε να διασφαλίσει για τους εργαζομένους ένα εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Και το παραπάνω ίσως δεν είναι το μείζον πρόβλημα για τους εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια των μνημονίων οι συλλογικές συμβάσεις εξαϋλώθηκαν και η αγορά εργασίας μεταβλήθηκε σε «ζούγκλα», για νέους αλλά και παλιούς εργαζόμενους.

Τη τωρινή χρονική στιγμή και παρόλο που έχουν γίνει βήματα προόδου, η πλειονότητα των εργαζομένων είναι ακάλυπτη από συλλογικές συμβάσεις.

Όπως επισημαίνει η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις για τον φτάσει.

Βάσει της μελέτης, το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτα χαμηλό.

Το 2018 ήταν 25,8% ‒ κοντά στο αντίστοιχο της Λετονίας και της Σλοβακίας, ενώ αυτή τη χρονική περίοδο, στιςχώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%.

Βάσει σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη τα επόμενα έτη να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης στο 80%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η χώρα μας οφείλει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες, για να «πιάσει» την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εν κατακλείδι η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ τονίζει ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προστασίας της εργασίας είναι επιβεβλημένη.

Δεδομένης της διάρκειας του κύματος της ακρίβειας, υπάρχει άμεση ανάγκη για επαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού που θα βοηθούσε σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα στην τρέχουσα κρίση κόστους ζωής και στην ενίσχυση της κατανάλωσης.

Εργασιακά: Τέλος στην ασυδοσία με τα κουπόνια σίτισης

Τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών βάζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν θεωρεί πλέον τις διατακτικές σίτησης ως μέρος του μισθού.

Όρους στη χορήγηση των διατακτικών σίτισης βάζει το υπουργείο Εργασίας καθώς πολλοί εργοδότες μοιράζουν «μπόνους» στους εργαζομένους τους μέσω διατακτικών σίτισης και δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι ως αμοιβή θα λαμβάνονται οι διατακτικές σίτισης που προσφέρουν οι εργοδότες στους εργαζομένους εφόσον ξεπερνά τα 6 ευρώ ημερησίως και δεν αφορά έτοιμα γεύματα.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με τους εργατολόγους τείνει να «κανονικοποιήσει» αυτή την εργοδοτική επιλογή, μετατρέποντας τις διατακτικές σίτισης σε μέρος της αμοιβής του εργαζόμενου ή ως μέσο ενίσχυσης του, στο πλαίσιο μισθολογικής αύξησης.

Ειδικότερα με διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις» το οποίο έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση μέχρι 7 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εργασίας οριοθετεί το σύστημα χορήγησης των διατακτικών σίτισης στους εργαζόμενους.

Εφόσον το ποσό της διατακτικής ξεπερνά τα έξι ευρώ την ημέρα και δεν αφορά σε έτοιμα γεύματα ή ροφήματα, από επιπλέον παροχή, μετατρέπεται σε μέρος της αμοιβής για το οποίο προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, διατακτικές σίτισης έως 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, οι οποίες είναι ονομαστικές και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης (δηλαδή του εργοδότη) και των καταστημάτων, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικο-ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες με αφορμή την κρίση ανατιμήσεων όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν, διατακτικές σίτισης, τροφεία ή κουπόνια -όπως τα ονομάζουν- ως, εν μέρει, τρόπο αμοιβής.

Αναλυτικότερα ορίζεται παροχές σε είδος προς εργαζόμενους, οι οποίες χορηγούνται αυτούσιες εξ ελευθεριότητος του εργοδότη, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικο-ασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις και αποτελούν παραγωγικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, εφόσον εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα.

Στην έννοια των παροχών αυτών περιλαμβάνεται η χορήγηση τροφής (ελαφρό γεύμα, γεύμα, δείπνο), κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματος, ανεξάρτητα εάν ο χρόνος του διαλείμματος είναι αμειβόμενος.

Οι διατακτικές σίτισης που χορηγούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή από τους εργοδότες στους εργαζομένους, εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος του πρώτου και δεύτερου εδαφίου, οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικοασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις, εφόσον είναι ονομαστικές, χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζομένους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι ευρώ ανά εργάσιμη μέρα και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζομένους.

Από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται:

α) η αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης και η ημερήσια αποζημίωση που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο αποκλειστικά για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη,

β) η αποζημίωση για έξοδα κίνησης που καταβάλλονται από τον εργοδότη για υπηρεσιακούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση ατομικού ή εταιρικού οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/ χλμ., εφόσον αφορούν έξοδα κίνησης που πραγματοποιήθηκαν από τον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά,

γ) το επίδομα αλλοδαπής που χορηγείται σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών,

δ) οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επιβάλλονται με νόμο,

ε) οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο εργαζόμενος περιλαμβανομένων των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο,

στ) η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς και επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο στους ασφαλισμένους και τα εξαρτώμενα μέλη του ασφαλισμένου,

ζ) η αξία των διατακτικών σίτισης αξίας έως έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, όταν αυτές είναι ονομαστικές και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζομένους,

η) οι παροχές ασήμαντης αξίας μέχρι του ποσού των είκοσι επτά (27) ευρώ ετησίως,

ι) τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων,

ια) τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής ή ανικανότητάς του στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου, μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο,

ιβ) η αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς,

ιγ) η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. και με Λ.Τ.Π.Φ. έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, με το υπόλοιπο της αξίας να θεωρείται φορολογητέο εισόδημα με βάση την κλίμακα των περ. α΄ έως στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 13,

ιδ) η παροχή σε είδος με τη μορφή μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ανεξαρτήτως, εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης και οι μετοχές που αποκτώνται, μεταβιβαστούν μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων (24) ή τριάντα έξι (36) μηνών από την απόκτησή τους ανάλογα με την περίπτωση κατ’ αντιστοιχία με το άρθρο 42Α,

ιε) η ελεγκτική αποζημίωση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 70 του ν. 4647/2019 (Α΄ 204).

ιστ) το άνευ χρηματικού ανταλλάγματος κόστος φόρτισης επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

ιζ) η παροχή σε είδος με τη μορφή μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο πλαίσιο προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης μετοχών στα οποία τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή η επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάθεση των μετοχών.

ιη) η αξία των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού συνολικής αξίας έως τριακοσίων (300) ευρώ ετησίως για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021.

ιθ) ανεξαρτήτως του φορέα που το χορηγεί, το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.