Μείωση ενοικίου 40%: Την επέκταση του μειωμένου ενοικίου κατά 40% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ένα ακόμη μέτρο για την οικονομική ανακούφιση των επιχειρηματιών μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Η απόφαση αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας λόγω υποχρεωτικού λουκέτου ή μειωμένου τζίρου.
Αντίστοιχο δικαίωμα θα έχουν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.
Ίδια δυνατότητα θα παρέχει και στις επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν εντός Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του λιανικού εμπορίου.
Ταυτόχρονα, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, η μείωση του ενοικίου επεκτείνεται τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο.
Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
Μείωση ενοικίου 40%: Αναλυτικός οδηγός
Σε μία προσπάθεια να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, από το ποιος είναι δικαιούχος της επίμαχης έκπτωσης, για πόσο διάστημα και με ποιον τρόπο μπορεί να τη διεκδικήσει, έως και τι πρέπει να περιμένουν οι ιδιοκτήτες ως… αντίμετρο για την απώλεια μέρους του εισοδήματός τους, η Ομοσπονδία σημειώνει τα εξής:
1 Τι δικαιούνται οι ενοικιαστές;
Οι έμποροι και οι επαγγελματίες δικαιούνται μείωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης. Οι εργαζόμενοι, απολυμένοι ή σε αναστολή εργασίας δικαιούνται μείωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους και της φοιτητικής κατοικίας τέκνου τους που φοιτά σε άλλη πόλη. Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση στο φοιτητικό κεραμίδι προστέθηκε σε δεύτερη φάση από την κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε την αντικειμενική δυσκολία που έχουν αρκετές οικογένειες να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ενοίκια των παιδιών τους, που τον τελευταίο χρόνο έχουν «εκτοξευτεί». Για παράδειγμα, το κόστος για μία γκαρσονιέρα στη φοιτητούπολη Ζωγράφου θα πέσει από τα 250 ευρώ στα 150 ευρώ, ενώ εξίσου λογικές θα είναι οι τιμές και για τις γκαρσονιέρες, με το ενοίκιο να κυμαίνεται από 210 ευρώ έως και 270 ευρώ έναντι 450 ευρώ σήμερα.
2 Ποια μισθώματα αφορά η έκπτωση 40%;
Στα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά και σε εκείνα του Απριλίου για όσες χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες. Υπογραμμίζεται πως στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από τον Μάρτιο με κρατική εντολή και έχει ήδη καταβληθεί το ενοίκιο, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% αυτού. Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του Απριλίου.
3 Τι ισχύει για συμμισθωτές και συζύγους;
Δικαίωμα μείωσης υπάρχει μόνον όταν ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών (συνήθως συζύγων) που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή εκ των πραγμάτων θα υπολογιστεί στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, ήτοι η μείωση θα είναι 20%. Οταν ο τεθείς σε αναστολή είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή, οπότε τυπικά δεν δικαιούνται καμία μείωση, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει και εκεί μείωση του μισθώματος 20%. Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο ζήτημα απασχόλησε και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), ο οποίος ζητούσε με επιστολή του προς την κυβέρνηση την άμεση άρση της «μεγάλης αυτής αδικίας».
4 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται ώστε να είναι έγκυρη η άσκηση του δικαιώματος μείωσης;
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην «ΕΡΓΑΝΗ» από όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες μισθωτές, ακόμη και από αυτούς που δεν απασχολούν προσωπικό, ή τους παραπάνω εργαζόμενους μισθωτές, με το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ ιδιοκτήτη και τη διεύθυνση του ακινήτου, και η παράδοση στους εκμισθωτές αντιγράφου της δήλωσης αυτής. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ορισμένες επαγγελματικές οργανώσεις έχουν δημοσιοποιήσει τη θέση ότι η σχετική διάταξη, που προβλέπει μείωση κατά 40% των επαγγελματικών μισθωμάτων των μελών τους, είναι διάταξη αμέσου εφαρμογής, δεν απαιτείται, δηλαδή, η έκδοση εφαρμοστικής ΚΥΑ και δεν απαιτείται η υποβολή οιασδήποτε δήλωσης του μισθωτή. Υποστηρίζουν εν ολίγοις, ενημερώνοντας τα μέλη τους, ότι δεν χρειάζεται να προηγηθεί σχετική δήλωση στην πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας. «Σε περίπτωση μη υποβολής της επίμαχης δήλωσης, ωστόσο, είναι όλοι χαμένοι. Οι μισθωτές χάνουν την έκπτωση του 40% και οφείλουν ολόκληρο το μίσθωμα, γιατί είναι απαράδεκτη και άκυρη η αυθαίρετη καταβολή μειωμένου μισθώματος», επισημαίνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Αντίστοιχα οι εκμισθωτές, λόγω της έλλειψης δήλωσης, χάνουν και αυτοί όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις».
5 Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες;
Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται: τετράμηνη άτοκη αναστολή τρεχουσών οφειλών, μείωση 25% των τρεχουσών οφειλών Μαρτίου – μέχρι στιγμής, όμως, μόνον για όσους έχασαν ενοίκια από επαγγελματικές μισθώσεις. «Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα ότι εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, με βάση τα μέτρα που υλοποιεί, ήτοι ανάλογα με τα χαμένα ενοίκια. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε:
- Να είναι αφορολόγητα όσα μισθώματα εισπραχθούν μειωμένα ή να αφαιρεθεί από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών.
- Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020», καταλήγει η Ομοσπονδία.
Μείωση ενοικίου 40%: Ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΠΟΜΙΔΑ
Από την άλλη πλευρά, πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του μέτρου, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων να περνάει στην… αντεπίθεση με ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά:
Η ΠΟΜΙΔΑ γίνεται καθημερινά δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών από αγανακτισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, που, αντί να καθιερωθεί επιδότηση ενοικίου εκεί που πράγματι χρειάζεται, βλέπουν να παρατείνεται το ίδιο “κουβαρνταλίκι” σε βάρος τους χωρίς ορατό τέλος και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίβαρο υπέρ τους, και αυτοί να αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι -πολίτες Β΄ κατηγορίας από την κυβέρνηση ενός κόμματος που πάντοτε διακήρυττε ότι οι “νοικοκυραίοι” είναι η πραγματική “ραχοκοκαλιά” της κοινωνίας. Επ’ αυτού επισημαίνει με λύπη της:
- Τη συνεχιζόμενη παράλειψη σε όλες τις ομιλίες του Πρωθυπουργού, οποιασδήποτε αναγνώρισης ή και έστω απλής αναφοράς στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, από τις πολιτικές προστασίας όλων σχεδόν των υπολοίπων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, προς τις οποίες η μείωση των ενοικίων προβάλλεται ως κυβερνητική παροχή. Η αδικαιολόγητη αυτή παράλειψη, που μοιραία δίνει τον τόνο της πλήρους διαδικαστικής και ουσιαστικής αδιαφορίας από όλη την κυβέρνηση για τις συνέπειες της μείωσης ενοικίων, δημιουργεί συνεχώς εντεινόμενο και ήδη εκρηκτικό αίσθημα αποξένωσης και κραυγαλέας κοινωνικής αδικίας σε βάρος τους, που οι αρμόδιοι δεν μπορεί να συνεχίσουν να αγνοούν…
- Την συνεχιζόμενη έλλειψη οποιασδήποτε σαφούς δέσμευσης τόσο για τον τερματισμό αυτής της αφαίμαξης, όσο και για ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση των εκμισθωτών από τη συνεχιζόμενη αναγκαστική μείωση μισθωμάτων, που μας προδιαθέτει για “μεσοσταθμικές” αλχημείες καθαρά επικοινωνιακού τύπου και χωρίς αποκατάσταση τουλάχιστον του 50% της ζημιάς του κάθε ιδιοκτήτη…
- Την έλλειψη οποιουδήποτε φορολογικού κινήτρου για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων θελήσουν “οικειοθελώς” να συνεχίσουν τη μείωση αυτή για τους επόμενους μήνες του έτους, ώστε να βοηθήσουν τους ενοικιαστές τους.
- Την έλλειψη πρακτικού τρόπου αντιμετώπισης της άρνησης μερίδας ενοικιαστών να καταβάλουν το 60% του μισθώματος, που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής προϋπόθεση για τη μείωση, ενόσω παρεμποδίζεται η προσφυγή στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση λειτουργείας των δικαστηρίων.
- Την συνεχιζόμενη έλλειψη πλατφόρμας δήλωσης της μείωσης ενοικίου από τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν να επιβάλλουν αυθαίρετες μειώσεις μισθωμάτων στους εκμισθωτές τους χωρίς καμμιά τεκμηρίωση και χωρίς δυνατότητα των ιδιοκτητών να αποδείξουν τις μειώσεις αυτές, οπότε και θα χάσουν και κάθε σχετική “ελάφρυνση”.