Μην ξεχαστείτε: Πότε ξεκινάει ο Δακτύλιος 2024

Δακτύλιος 2024: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή του μέτρου στην Αθήνα. Η πιθανότερη ημερομηνία, τα όρια, ποια αυτοκίνητα επιτρέπονται και όλα τα νέα στο xristika.gr.

Η μέρα εφαρμογής του Δακτυλίου 2024 πλησιάζει και οι οδηγοί που μετακινούνται στο κέντρο της Αθήνας δεν θα πρέπει να αγνοήσουν το μέτρο, αφού σε περίπτωση που ξεχάσουν την ημερομηνία και παραβούν τα όρια, δεν αποκλείεται να πληρώσουν πρόστιμο.

Η ακριβής ημερομηνία θα δημοσιευτεί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μέσα στον Οκτώβριο, ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πότε θα αλλάξει η ελεύθερη μετακίνηση στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο αναλυτικά, η πιθανότερη ημερομηνία είναι 14 Οκτωβρίου 2024 και αυτό γιατί το παράδειγμα της προηγούμενης φοράς δείχνει ότι τότε συμπληρώνεται το τρίμηνο που σταματά να ισχύει.

Το 2023 το μέτρο επέστρεψε στις 16 Οκτωβρίου.

Δακτύλιος: Ώρες και μέρες

Το μέτρο του Δακτυλίου επιτάσσει την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00.

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Ποια είναι τα όρια του Δακτυλίου

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Ποια αυτοκίνητα εξαιρούνται από τον Δακτύλιο

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αφορούσε την περίοδο 2022-2023, από τους περιορισμούς εξαιρούνται και εισέρχονται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:

  • Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.»
  • Όσα έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου

Η άδεια κυκλοφορίας για τα οχήματα

Μπορείτε να εκδώσετε το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr για να κυκλοφορείτε ελεύθερα στον Δακτύλιο, εφόσον το όχημά σας σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ηλεκτρικό
  • Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • Υβριδικό
  • Κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

Για την έκδοση της άδειας θα μπείτε στο eservices.cityofathens.gr και θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία:

  • Κωδικούς TAXISnet
  • Αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

Δακτύλιος: Πώς βγάζετε κάρτα μόνιμου κατοίκου

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  • Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).
  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (απλό αντίγραφο). Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας δεν είναι στο όνομα του οδηγού, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (όταν πρόκειται για εταιρεία) υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης αυτοκινήτου προς τον ενδιαφερόμενο οδηγό (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.).

Για την απόδειξη της κατοικίας, κατατίθενται:

  • Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους (εκτύπωση από τη σελίδα του TAXIS), από την οποία προκύπτει η κύρια κατοικία του δικαιούχου ή σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου (αναφέρεται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε1).
  • Σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία η αναφερόμενη διεύθυνση, απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου, θεωρημένο από ΔΟΥ ή εκτύπωση μέσω TAXIS.
  • Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης, το Ε1 συνοδεύει μεταβολή στοιχείων από ΔΟΥ.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών είναι φιλοξενούμενος, το Ε1 συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που τον φιλοξενεί, στην οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.) ή το Ε1 του ίδιου του ιδιοκτήτη.
  • Λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ Ή ΕΥΔΑΠ) ή κινητής τηλεφωνίας (απλά αντίγραφα).
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού (απλό αντίγραφο).
  • Διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

Επιπλέον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 14, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κλείνοντας ραντεβού είτε ηλεκτρονικά στο rantevou.cityofathens.gr είτε τηλεφωνικά στο 210-5287800.

Δακτύλιος: Τι ισχύει για Χριστούγεννα

Πολυάσχολες οι γιορτινές μέρες και οι περισσότεροι μετακινούνται με το αυτοκίνητο από τη μία πλευρά της Αττικής στην άλλη για να προλάβουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας επικρατεί το αδιαχώρητο, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί ο Δακτύλιος ισχύει κανονικά και για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το πρόστιμο είναι στα 100 ευρώ εάν σας πιάσουν με όχημα με δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί, ενώ υπενθυμίζεται ότι την εορταστική περίοδο, το «σαφάρι» της Τροχαίας είναι σύνηθες φαινόμενο.