Μικραίνουν οι συσκευασίες των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ: Τι είναι το shrinkflation

Σούπερ μάρκετ: Δεν μαστίζονται μόνο οι καταναλωτές από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και να βγάλουν όποιο κέρδος μέσα από τις συσκευασίες. Τέλος οι προσφορές, τέλος και το δωρεάν προϊόν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τρόφιμα, καθαριστικά, χαρτικά, και κάθε προϊόν στο σούπερ μάρκετ είναι… «θύμα» του shrinkflation. Τι είναι το shrinkflation;

Είναι η μείωση του μεγέθους της συσκευασίας δηλαδή, με την παράλληλα διατήρηση της ίδιας τιμής στα προϊόντα.

Μικραίνουν τα πάντα, με το shrinkflation να μην κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε τρόφιμα, καθαριστικά ή χαρτικά, και την ίδια ώρα οι τιμές ανεβαίνουν σε όλα

Στον δρόμο που χάραξαν σοκολάτες και γλυκά, μειώσεις υπάρχουν στα είδη που είναι απαραίτητα για το πρωινό και από εφέτος οι γονείς θα δουν τα κουτιά για το πρωινό των παιδιών αλλά και για τους καφέδες τους να αδειάζουν πιο γρήγορα και τα σνακ για το σχολείο να είναι μικρότερα.

– Δημητριακά, από 790gr στα 720gr

– Στιγμιαίος καφές, από 100gr στα 90gr

– Κρουασάν, από 110gr στα 98gr

Οι καταναλωτές στα ταμεία των σουπερμάρκετ ξεσπούν αφού κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερο να γεμίσουν το τραπέζι.

Οι νοικοκυρές θα δουν το καλάθι τους να ακριβαίνει και για τα αφρόλουτρα και τα σαπούνια, αφού ακόμα αν και οι τιμές σε κάποια προϊόντα φαίνεται να μην έχουν αυξηθεί, οι μειώσεις στην ποσότητα σημαίνουν πιο πολλές επισκέψεις στο σουπερμάρκετ και άρα στο τέλος μεγαλύτερο κόστος.

– Αφρόλουτρο, από 887ml στα 665ml

– Σαπούνι, από 113 στα 106gr

Αυτό σημαίνει πως για τα ίδια προϊόντα αν ένα νοικοκυριό θέλει να πάρει τις ίδιες ποσότητες θα πληρώσει παραπάνω:

– Κρουασάν: 0,15€

– Δημητριακά: 0,50€

– Καφές: 0,60€

– Αφρόλουτρο: 1,30€

– Σαπούνι: 0,07€

Το ποσό σε απόλυτες τιμές σε ευρώ είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο αφού καμία οικογένεια δε θα αγοράσει ένα μόνο κρουασάν και ένα αναψυκτικό για τα παιδιά και έτσι το μηνιαίο κόστος μόνο για τα σνακ των παιδιών στο σχολείο θα αυξηθεί πρακτικά κατά τουλάχιστον 10 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.

Σούπερ μάρκετ: Αυτό είναι πόλεμος! Σοκαριστικές εικόνες στα ράφια

Μειωμένες πωλήσεις σε τεμάχια, μεγάλες ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, δραστικός περιορισμός των προσφορών εκ μέρος των προμηθευτών και στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, συνθέτουν την εικόνα του εγχώριου κλάδου των Σούπερ μάρκετ.

Ο συνολικός «λογαριασμός» για τους retailers δείχνει αύξηση του τζίρου χάρη κυρίως στα συνεχόμενα κύματα ανατιμήσεων, αλλά και περιορισμό των περιθωρίων κέρδους εξαιτίας της δραματικής αύξησης στα κόστη λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRI – η οποία εξετάζει το οργανωμένο λιανεμπόριο σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη – το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έκλεισε με ελαφριά άνοδο της τάξης του 1,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στα 4,147 δισ. ευρώ.

Το θετικό πρόσημο αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του τζίρου που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο ο οποίος έκλεισε στο +9,8%, για να ακολουθήσει ο Ιούνιος με ένα ακόμη +9,5%, με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς να κάνουν λόγο για θετικό απολογισμό και κατά το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες ανατιμήσεις που «πέρασαν» σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες στα ράφια, αλλά και τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού στη χώρα μας συγκριτικά με το περυσινό καλοκαίρι.

Σούπερ μάρκετ: Κερδισμένες και χαμένες προϊοντικές κατηγορίες

Στο α’ εξάμηνο οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξία καταγράφηκαν σε:

Υλικά μαγειρικής: 6,3%

Συσκευασμένα τρόφιμα: 4,6%

Είδη ατομικής υγιεινής : 3,4%

Σνακς: 2,2%

Μη αλκοολούχα ποτά: 2,1%

Γαλακτοκομικά: 0,2%

Στον αντίποδα, πτώση στον τζίρο εμφάνισαν:

Αλκοολούχα ποτά: -8,1%

Άλλα προϊόντα νοικοκυριού: -3,3%

Είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς: -2,4%

Απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού: -2,0%

Κατεψυγμένα τρόφιμα: -0,7%

Σούπερ μάρκετ: Πού «πέρασαν» οι σημαντικότερες ανατιμήσεις

Με βάση τα στοιχεία της IRI, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ακολούθησαν τον γενικό δείκτη, δηλαδή κινήθηκαν με +3,4%. Σχεδόν διπλάσια ήταν το ποσοστό των ανατιμήσεων στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας (+6%), ενώ στο +4,9% κινήθηκε η μεσοσταθμική αύξηση τιμών στα προϊόντα για το σπίτι.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στις υποκατηγορίες:

Υλικά μαγειρικής: +9%

Είδη ατομικής υγιεινής : +9%

Γαλακτοκομικά: +6,2%

Απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού: +5,4%

Κατεψυγμένα τρόφιμα: +5,1%

Άλλα προϊόντα νοικοκυριού: +4,1%

Είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς: +3,4%

Σούπερ μάρκετ: Υποχώρηση των όγκων

Εξετάζοντας τις κατηγορίες σε πωλήσεις σε όρους τεμαχίων, μόνο τα συσκευασμένα τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά (+1,9%) και τα μη αλκοολούχα ποτά (+0,3%), Οι υπόλοιπες κατηγορίες εμφάνισαν πτώση και πιο συγκεκριμένα:

 • Αλκοολούχα ποτά: -9,2%
 • Άλλα προϊόντα νοικοκυριού: -7,1%
 • Απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού: -7,0%
 • Γαλακτοκομικά: -5,6%
 • Είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς: 5,6%
 • Κατεψυγμένα τρόφιμα: -5,5%
 • Είδη ατομικής υγιεινής : -5,2%
 • Υλικά μαγειρικής: – 2,4%
 • Σνακς: -0,4%

Σούπερ μάρκετ: Περιορισμός προωθητικών ενεργειών

Να σημειωθεί ότι στη μείωση των όγκων «συνέβαλε» και η μείωση στις προσφορές, οι οποίες αποτελούσαν κανόνα τα τελευταία χρόνια του έντονου ανταγωνισμού στον κλάδο, καθώς τα κόστη για όλες τις εταιρείες έχουν αυξηθεί δραματικά, περιορίζοντας τις προωθητικές τους ενέργειες.

Έτσι οι προσφορές των εταιρειών μειώθηκαν κατά:

 • 1,2 μονάδες στην κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών
 • 0,8 μονάδες στα τρόφιμα
 • 1,9 μονάδες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής
 • 3,3 μονάδες στα προϊόντα για το σπίτι

Σούπερ μάρκετ: Στο 16% το μερίδιο τωνPL

Βέβαια, οι καταναλωτές, όπως είθισται σε περιόδους κρίσης, στράφηκαν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία «έτρεξαν» στο πρώτο μισό του 2022 με τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της IRI, το μερίδιο των PL ως προς την αξία πωλήσεων κατά το α΄ εξάμηνο του 2022ανήλθε σε 16%, έναντι 14,8το 2021.Αξίζει να θυμίσουμε ότι μετά τη «γιγάντωση» της κατηγορίας κατά την πρώτη περίοδο της οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας, με το ποσοστό των PL να εκτοξεύεται μέχρι και το 19% το 2014 από 11,9% το 2010, οι επόμενες χρονιές μέχρι και πέρυσι κύλησαν πτωτικά σε όρους μεριδίων.

Σούπερ μάρκετ: Επιστροφή του online σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τηνonline κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ, η οποία ανέβασε τα μερίδιά της μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία δείγματος που εξετάζει η Convert Group, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο τζίρος εμφάνιζε μικρή πτώση της τάξης του 5%, ωστόσο από τον Μάιο είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται αλλαγή της τάσης.

Τελευταία στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι από τον Μάιο μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, η online κατανάλωση επέστρεψε σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης (σε όρους αξίας).

Σούπερ μάρκετ: Σύγκριση τιμών

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Convert Group, Παναγιώτης Γκεζερλής, ανέφερε: «Στην αρχή του έτους, είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -αλλά και παγκοσμίως- μείωση στους όγκους του eCommerce, για τον απλούστατο λόγο ότι οι καταναλωτές -μετά από 2 χρόνια εγκλεισμού- επιθυμούσαν πρωτίστως να κοινωνικοποιηθούν μέσω της κατανάλωσης στα φυσικά καταστήματα.

Αυτή η αντανακλαστική κίνηση φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε και περνάμε σε ανάπτυξη, που τον Ιούλιο έφτασε σε διψήφιο ποσοστό αύξησης στον όγκο τεμαχίων που αγοράστηκαν online σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.

Ας μην ξεχνάμε ότι, σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, ο καταναλωτής πάντα στρέφεται online για να συγκρίνει τιμές προϊόντων και συνολική αξία καλαθιών. Και ιστορικά αν το δούμε άλλωστε, στην οικονομική κρίση άνθισε το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας».