Mikel: Άσχημα νέα – Γιατί κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Mikel: Τα… ζόρια στην Ελλάδα και η στροφή στο εξωτερικό για τα Mikel. Καθαρές ζημιές για τρία διαδοχικά χρόνια για την αλυσίδα καφέ του Λευτέρη Κυριακάκη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα καφέ Mikel είχαν γίνει το απόλυτο trend στο χώρο της καφεστίασης στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Η αλυσίδα που ξεκίνησε ο Λευτέρης Κυριακάκης από τη Λάρισα αναπτύχθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς στη δυσκολότερη δεκαετία για την ελληνική οικονομία κατά βάση μέσω του franchise, αν και στο δίκτυο της διατήρησε αρκετά ιδιόκτητα καταστήματα, φροντίζοντας να καλλιεργήσει το μύθο της… μυστικής συνταγής των καφέδων της αλυσίδας.

Καθότι βέβαια η αγορά του καφέ έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι οι νέες τάσεις όσο δυναμισμό παρουσιάζουν στην αρχή, τόσο απότομα πατάνε φρένο, η Mikel τα τελευταία χρόνια έπρεπε να βρει εκείνα τα κανάλια ανάπτυξης, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της και να επιστρέψει σε κερδοφορία μιας και την τελευταία τριετία καταγράφει ζημιές στην τελική γραμμή του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, που αφορούν τη χρήση του 2022, η εταιρεία είχε εμφανίσει αύξηση τζίρου 16,57% σε σχέση με το 2021 φτάνοντας τα 18,84 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε 20,45%, στα 13,67 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα μεν EBITDA να υποχωρήσουν κατά 14,34% σε σχέση με το 2021, στα 1,18 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα να δείχνει ζημιές 159 χιλ. ευρώ (από περίπου 173 χιλ. ευρώ το 2021).

Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση αποφάσισε να δώσει μέρισμα στους μετόχους συνολικού ύψους 250 χιλ. ευρώ.

Το αρνητικό αποτέλεσμα φέρεται να συνδέεται και με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δικτύου των εταιρικών καταστημάτων που έχει αναπτυχθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Μέσα σε μία χρονιά από 46 μειώθηκαν στα 37 (38 εάν συμπεριληφθεί και το κυλικείο στο συρμό «Ασημένιο Βέλος» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) απορροφώντας αρκετές ζημιές!

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το 2023, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία έκλεισε 15 χρόνια ζωής, ο κύκλος εργασιών ήταν οριακά αυξημένος.

Mikel: Η στροφή στο εξωτερικό

Κάπως έτσι ελήφθη και η στρατηγική απόφαση πως η απάντηση στα…ζόρια της ελληνικής αγοράς, όπου εντείνεται ο ανταγωνισμός από παλαιούς και, κυρίως, νέους παίκτες θα είναι η εξωστρέφεια.

Κατά βάση η επέκταση σε νέες αγορές μέσω συνεργατών – master franchisees. Κάπως έτσι έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα 92 καταστήματα σε 18 χώρες του εξωτερικού.

Το μεγαλύτερο δίκτυο, 33 καταστήματα, λειτουργεί στην Κύπρο, και ακολουθεί η Τουρκία με 23, η Σ. Αραβία με 7, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 4, όσα και η Βουλγαρία, και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.

Από 2 λειτουργούν σε ΗΠΑ (Βοστώνη και Αστόρια), Αυστραλία (Σίδνεϊ), Β. Μακεδονία (Σκόπια), Ιορδανία, και Καναδάς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία καλοβλέπει την περίπτωση της Ιβηρικής, όπου και γίνονται διάφορες κινήσεις.

Μάλλον όμως θα προσπαθήσει ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό για το 2022 ήταν σχεδόν στάσιμες, περίπου στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως σήμερα λειτουργούν πάνω από 350 καταστήματα Mikel σε όλο τον κόσμο.

Η διοίκηση της Mikel προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών που αναμένεται να ενισχύσουν, τόσο την αύξηση του κύκλου εργασιών, όσο και τη μείωση του συνόλου των εξόδων με απώτερο σκοπό την βελτίωση των αποτελεσμάτων στις επόμενες διαχειριστικές χρήσεις.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στη λήξη της χρήσης ήταν 3,91 εκατ. ευρώ.

Επίσης το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ, όσα και στις μακροπρόθεσμες φανέλες.

Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού αυξήθηκε στα 256 άτομα, από 246.

Mikel: Μας τον κόβουν και αυτόν – Δείτε πού θα φτάσει η τιμή του

Καφές: Πού οφείλεται η εκτίναξη της τιμής για την ποικιλία robusta. Η ακρίβεια ωθεί τους καταναλωτές σε αυτή την ποικιλία έναντι της πιο ακριβής arabica. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

H τιμή της ποικιλίας  robusta «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008, καθιστώντας το ρόφημα ιδιαίτερα… αλμυρό για τους λάτρεις του καφέ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο εκτινάχθηκαν έως και τα 2.790 δολάρια ανά τόνο, στην υψηλότερη τιμή από την έναρξη των συμβολαίων 15 χρόνια πριν.

Το Κέντρο Κλιματικών Προβλέψεων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επιστροφή του φαινομένου «Ελ Νίνιο» και οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η έντασή του θα είναι από μέτρια έως και ενδεχομένως ισχυρή.

Το καιρικό αυτό φαινόμενο φέρνει συνήθως θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της ποικιλίας, όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση τουλάχιστον 50% από την έναρξη της χρονιάς καθώς οι προμήθειες των κόκκων —που χρησιμοποιούνται σε στιγμιαίο καφέ και εσπρέσο— δεν ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση.

Το αυξημένο κόστος ζωής ωθεί τους καταναλωτές σε αυτή την ποικιλία έναντι της πιο ακριβής arabica.

Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι παρασκευαστές χαρμανιών καφέ αυξάνουν την ποσότητα της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιούν, οι καλλιεργητές προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς παραγωγής.

Ωστόσο, εμπόδιο καθίσταται τόσο το υψηλότερο κόστος λιπασμάτων όσο και η ξηρασία. Όλα αυτά καθιστούν ελλειμματική την παγκόσμια αγορά καφέ για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το 2023-24.

Το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος παραγωγός της ποικιλίας robusta στον κόσμο, συγκέντρωσε πιθανώς τη μικρότερη σοδειά του εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η καλλιέργεια στη Βραζιλία, τη Νο. 2 χώρα-παραγωγό της ποικιλίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, ενώ η παραγωγή της Ινδονησίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Καφές: Αν τον πίνετε έτσι σταματήστε αμέσως – Αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου

Κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ καθώς μια νέα έρευνα δείχνει πως οι πιθανότητες για καρκίνο αυξάνονται!

Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν ξεκινά επίσημα μέχρι να κατέβουν στο στομάχι οι πρώτες γουλιές καφέ.

Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.

Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του;

Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.