Μετάλλαξη Όμικρον: Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσει τη νέα παραλλαγή Όμικρον, ορισμένοι ελπίζουν να αξιοποιήσουν ανέκδοτες αναφορές από τη Νότια Αφρική ότι μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια ασθένεια.
Ωστόσο, αν και προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού έχουν συσχετιστεί με διαφορετικά συμπτώματα και σοβαρότητα, θα ήταν επικίνδυνο να υποθέσουμε ότι η Omicron είναι μια ιογενής γάτα, λένε οι ειδικοί.
Τα συχνότερα σύμπτωματα που εμφάνισαν οι ασθενείς που μολύνθηκαν με το στέλεχος Ομικρον σύμφωνα με μελέτες είναι:
ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό (89%), ενώ ακολούθησαν
κόπωση (65%),
ρινική συμφόρηση ή
συνάχι (59%),
πυρετός (38%),
ναυτία ή έμετος (22%),
δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή (16%),
διάρροια (11%) και απώλεια γεύσης ή όσφρησης (8%).
Μελετώντας τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς, οι γιατροί από τη Νότια Αφρική παρατήρησαν ότι η παραλλαγή Ομικρον προκαλεί ένα επιπλέον σύμπτωμα.
«Η νυκτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση και πολλοί πόνοι στο σώμα», ανέφερε o Dr. Unben Pillay σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας,
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ καλύτερη έκβαση όταν μολύνονται η παραλλαγή Όμικρον, προσθέτοντας ότι το ποσοστό όσων νοσούν βαριά από την παραλλαγή Όμικρον είναι το μισό απ’ ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Από το μηδέν ξεκινάει ο πόλεμος κατά της πανδημίας καθώς τα εμβόλια, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανσιμός Υγείας δεν αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη Όμικρον.
Στην ίδια ανακοίνωση ο ΠΟΥ αναφέρει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι «η μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αναφέρεται σε ένα έγγραφο του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε χθες.
«Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους», γράφει το έγγραφο επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χημικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», σημείωνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα.
Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική.
Παρά το ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα -η οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί παγκοσμίως- και όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική, προστίθεται.
«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», σημειώνεται.
Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισημαίνοντας το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μολύνσεις και στα αποτελέσματά τους.
Η μαζική χρήση των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έφερε πακτωλό εσόδων στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, με τα κέρδη να είναι μυθικά!
Αντίστοιχα αποτελέσματα αναμένουν και οι εταιρείες από τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, με τη Merck να έχει ήδη λάβει την πρώτη άδεια και την Pfizer να υποβάλει σύντομα σχετική αίτηση στην αμερικανική Αρχή για τα φάρμακα.
Η Pfizer είδε τις πωλήσεις και τα κέρδη της να εκτοξεύονται μέσα σε ένα έτος από τις πρώτες πωλήσεις των εμβολίων της. Τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένα 133% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, φθάνοντας τα 7,7 δις. δολάρια.
Αντίστοιχη αύξηση (134%) σημείωσαν και οι πωλήσεις της, φθάνοντας στα 24,1 δις. δολάρια, από τις οποίες τα 14,6 δις. δολάρια ή πάνω από 60% οφείλονται στα εμβόλια έναντι μόλις 1,7 δις. δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από εμβόλια αποτελούν οι πωλήσεις των εμβολίων για την Covid-19.
H Pfizer αναμένει έσοδα 36 δις. δολαρίων από τα εμβόλια αυτά για το σύνολο του 2021, ενώ είναι πιο μετριοπαθής στην εκτίμησή της για το 2022, προβλέποντας ότι θα μειωθούν στα 29 δις. δολάρια, ποσό βέβαια που είναι αστρονομικό και δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί η αμερικανική εταιρεία πριν από τον κορονοϊό. Ποσό που μπορεί τελικά να είναι υψηλότερο καθώς η εταιρεία συνεχίζει να είναι σε επαφή με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για πιθανές νέες παραγγελίες για το επόμενο έτος.
Τα συνολικά έσοδα για το 2021 αναμένεται να φθάσουν τα 81 έως 82 δις. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία, αυξημένα κατά 2 δις. δολάρια σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Με την εκτίναξη των κερδών, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία κινείτο την Παρασκευή (5 Νοεμβρίου) πάνω από τα 47 δολάρια έναντι 35 δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
H μετοχή της Moderna εκτινάχθηκε πάνω από τα 216 δολάρια την Παρασκευή από 71 δολάρια πριν από ένα χρόνο, δηλαδή τριπλασιάστηκε, αν και οι πωλήσεις των εμβολίων και τα έσοδά της ήταν μικρότερα από αυτά της Pfizer.
Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο η μετοχή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 413,72 δολαρίων, δηλαδή είχε σχεδόν εξαπλασιασθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, δέχθηκε σφυροκόπημα, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το τρίτο τρίμηνο που ήταν χαμηλότερα από αυτά που περίμενε η αγορά αλλά και λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω της πρόβλεψής της για τις πωλήσεις εμβολίων.
Η Moderna ανακοίνωσε κέρδη 3,3 δις. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο και έσοδα 5 δις. δολαρίων, ενώ η αγορά περίμενε κέρδη 3,9 δις. δολάρια και έσοδα 6,2 δις. δολάρια.
Για το σύνολο του 2021, η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδά της θα κυμανθούν από 15 έως 18 δις. δολάρια αντί των 20 δις. δολαρίων που προέβλεπε πριν από κάποιους μήνες.
Εκτιμά, επίσης, ότι θα πουλήσει 700 – 800 εκατ. δόσεις του εμβολίου της φέτος αντί της προηγούμενης εκτίμησής της για πωλήσεις 800 εκατ. έως 1 δις. δόσεων.
Για το 2022 προβλέπει έσοδα 17 έως 22 δις. δολαρίων από το εμβόλιο για τον κορονοϊό έναντι 36 δις. δολαρίων που περιμένει η Pfizer.
H μετοχή της Johnson & Johnson κυμάνθηκε πάνω από τα 163 δολάρια την Παρασκευή έναντι 140 δολαρίων πριν από ένα χρόνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 177,8 δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο.
H εταιρεία ανακοίνωσε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο την περασμένη εβδομάδα, ότι είχε έσοδα 502 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ενώ για το σύνολο του 2021 αναμένει έσοδα 2,5 δις. δολαρίων από την πηγή αυτή.
Τα συνολικά της έσοδα στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 23,3 δις. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα 2,60 δολάρια. Για το σύνολο του έτους αναμένει έσοδα 94,1 έως 94,6 δις. δολάρια.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…