PLUS

Μετακίνηση εκτός νομού: Η απόφαση για το Πάσχα 2021 – Ανοίγει η εστίαση;

Μετακίνηση εκτός νομού: Δυστυχώς, το όνειρο εκατομμυρίων Ελλήνων για Πάσχα στα χωριά φαίνεται πως «πεθαίνει» και θα ζήσουμε στιγμές του 2020: Σούβλισμα στα μπαλκόνια!

Το επιδημιολογικό φορτίο ειδικά στην Αττική παραμένει υψηλό και τα αποτελέσματα των ξέφρενων κορωνοπάρτι στις πλατείες με χιλιάδες νέους θα φανούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διακυβευθεί το σταδιακό και με προσοχή άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η επαναλειτουργία της εστίασης και ο τουρισμός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουν μαζί σχολεία και εστίαση στις 10 Μαΐου.

Ειδικά για την εστίαση, έχει  πέσει στο τραπέζι και το σενάριο να ανοίξει νωρίτερα, στις 5 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ασύδοτων κορωνοπάρτι σε πλατείες και οι συναντήσεις των πολιτών θα γίνονται συντεταγμένα, με αποστάσεις μέτρα και ασφάλεια.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών και τυχόν χαλάρωση των περιορισμών, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «εντός της εβδομάδας».

Με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις τους κορυφαίοι επιστήμονες εμφανίστηκαν διστακτικοί σε μαζική μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών και κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής.

Άφησε ωστόσο ένα «παραθυράκι» για μετακινήσεις σε δεύτερη κατοικία αλλά η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο.

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Παθολογίας και μέλους της επιτροπής Ελένης Γιαμαρέλλου στον ΣΚΑΪ η οποία τάχθηκε κατά των πασχαλινών μετακινήσεων τη στιγμή που μόλις χθες έγιναν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η πασχαλινή έξοδος, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σε εντελώς άλλη λογική κινείται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος ωστόσο δεν είναι μέλος της επιτροπής. Θεωρεί ότι εφόσον οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως θα μπορούσαν να γίνουν μετακινήσεις το Πάσχα με την αξιοποίηση των self test και με εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «χαθεί» το Πάσχα, αν φτάσει στην έσχατη λύση, ώστε να υπάρξει ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πώς θα μείνουμε σπίτι και φέτος το Πάσχα και η… απελευθέρωση θα έρθει με το άνοιγμα του τουρισμού.

Στο σενάριο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια μικρή χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ώρες.

Από την αρχή του lockdown, και το πρώτου και του δεύτερου, σε ισχύ ήταν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.

Οι λόγοι που μπορούσε κανείς να βγει από το σπίτι του ήταν αποκλειστικά λόγοι υγείας αλλά και βόλτα τον σκύλο σε κοντινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας.

Με την εστίαση να ανοίγει στις 4 Μαΐου, τη διαφαινόμενη άρση των περιορισμών αργά ή γρήγορα για μετακίνηση εκτός νομού αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, δεν μπορεί να ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Συνεπώς, σε ένα μήνα, με το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης αναμένεται το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τους πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα για όποιο σημείο της πόλης ή της χώρας θέλουν χωρίς περιορισμούς.

Άγνωστο παραμένει αν θα αποφασιστεί για μικρό διάστημα τα εστιατόρια ή τα καφέ να είναι ανοιχτά μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα για να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Δεδομένα όμως η χώρα βαδίζει σιγά σιγά προς μία πλήρη απελευθέρωση της ζωής και της οικονομίας.

Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η πιο γρήγοροι ρυθμοί εμβολιασμού θα συμβάλλουν στην ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως φαίνεται η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από το τέλος Απριλίου στα νοσοκομεία.

Η καλυτέρευση της εικόνας στο μέτωπο του ιού θα δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση για άνοιγμα της εστίασης, της μετακίνησης εκτός νομού, του τουρισμού αλλά και την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Με λίγα λόγια, οι περισσότερες αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοστούν τον Μάιο, βάζοντας έτσι ταφόπλακα σε όλα τα μέτρα που μας έκαναν «παρέα» στα πολύμηνα lockdown του τελευταίου χρόνου.

Μετακίνηση εκτός νομού: Επιστρέφονται οι πινακίδες

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου Απριλίου οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Προβλέπεται και για το έτος 2021 (ίσχυε ήδη για τα έτη 2018 – 2020):

– Η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει. Ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται γι΄αυτό, ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

– Η υποχρέωση καταβολής κατ’ αναλογία των τελών κυκλοφορίας, για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε περίπτωση άρσης της αναγκαστικής ακινησίας οχήματος.

– Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι φέτος κατατέθηκαν ηλεκτρονικά οι πινακίδες κυκλοφορίας για πάνω από 130.000 οχήματα.

Παραδείγματα:

Με βάση τη ρύθμιση, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

2. Μηδενικά ενοίκια Απριλίου: Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για τον μήνα Απρίλιο του 2021 (ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο), οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προσδιορίζονται οι πληγείσες επιχειρήσεις του προηγούμενου εδαφίου ανά κλάδο και ανά μήνα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν εντάσσονται στις αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 8α.

3. Πρόστιμα παραβίασης μέτρων προστασίας: Απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού. Ποσά τελών χαρτοσήμου πλέον της εισφοράς προς τον ΟΓΑ που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σημειώνεται ότι στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι μπορούν να βγουν εκτός νομού

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Το ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν προς τα χωριά τους το Πάσχα. Ωστόσο για να ληφθεί απόφαση για απελευθέρωση των μετακινήσεων θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες. Παράλληλα αναγκαίος όρος είναι να έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού υπάρχουν έξι εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1 Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago