Μετακίνηση εκτός νομού: Χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν το άνοιγμα για μετακίνηση εκτός νομού για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους ωστόσο η Κυβέρνηση σχεδιάζει την άρση του μέτρου για ένα και μόνο λόγο!
Ποιος είναι αυτός; Η μετάβαση (και μόνο) σε χιονοδρομικά κέντρα και αυτό με πάρα πολύ αυστηρούς περιορισμούς!
Όσοι σκοπεύουν να μετακινηθούν το επόμενο διάστημα προς κάποιο χιονοδρομικό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα λειτουργούν καφέ, εστιατόρια στη περιοχή, ενώ το πιθανότερο είναι το ξενοδοχείο να τους πηγαίνει το γεύμα… στη πόρτα του δωματίου.
Με κλειστά καφέ και εστιατόρια θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού για τα χιονοδρομικά κέντρα. Ήδη, αυτή την ώρα πραγματοποιείται συζήτηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με επιχειρηματίες του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να μετακινηθούν οι πολίτες προς τα χιονοδρομικά θα πρέπει να επιδείξουν κατά τον έλεγχο βεβαίωση κράτησης από κάποιο κατάλυμα της περιοχής, ενώ εξετάζεται παράλληλα και το άνοιγμα των σαλέ των χιονοδρομικών κέντρων.
Πέραν αυτού, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν κλειστά καφέ και εστιατόρια σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Αράχοβα και το Καϊμακτσαλάν, ενώ τα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα σερβίρουν το γεύμα στη… πόρτα του δωματίου.
Προς ώρας, δεν υπάρχει πιθανότητα για πλήρη απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού. Η μερική άρση, εφόσον ανακοινωθεί, θα αφορά αποκλειστικά όσους πηγαίνουν σε χιονοδρομικά κέντρα.
Μετακίνηση εκτός νομού: Οι εξαιρέσεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων.
Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού:
- Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
- Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
- Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
- Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
- Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
- Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής.
Μετακίνηση εκτός νομού: Καταγγελίες και κυρώσεις
Πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες για παράβαση των κανόνων λειτουργίας οι πολίτες μπορούν να κάνουν στο 1520
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ήταν θετική η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα όλου του λιανεμπορίου.
Οπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, «οι ειδικοί συναινέσαμε» στο άνοιγμα του εμπορίου».
«Στοίχημά μας είναι να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε κάποιες δραστηριότητες, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα» πρόσθεσε.
Λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 610 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος στη χώρα είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα, είπε η καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου που σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμη παραπάνω η επιδημία.
Στην Αττική παρατηρούμε μια ελαφριά αύξηση, καθώς εκεί υπολογίζονται 2.500 ενεργά κρούσματα, με 1 στους 3 διαγνωσμένους με κορωνοϊό να διαμένουν στην Αττική.
«Μας απασχολεί ο κεντρικός τομέας Αθηνών και η Δυτική Αττική» σημείωση η λοιμωξιολόγος που ανέφερε πως ο δείκτης Rt είναι 0.91, ενώ στη βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος.
Σε ό, τι αφορά στο σύστημα υγείας, 1.700 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, ενώ ο μέσος αριθμός εισαγωγών είναι 130, υποδιπλάσιος σε σχέση με πριν από έναν μήνα. Σήμερα, έχουμε 55% πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυτή υπολογίζεται στο 61%.
«Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας, αφού τα δεδομένα είναι σταθερά. Δυο εβδομάδες μετά την πρωτοχρονιά δεν είδαμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων και ασθενών. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου.
Αναφερόμενη στα δεδομένα του ECDC, σημείωσε πως η χώρα μας έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είμαστε αρκετά κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι από το φθινόπωρο και οι επόμενες αργίες αργούν.
Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των σχολείων, η πρώτη εβδομάδα πήγε εξαιρετικά καλά. Χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια» είπε.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς. Αυτό μεταφράζεται σε δείκτη θετικότητας, μόλις 0,14% στους εκπαιδευτικούς. «Ανησυχούμε για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω του καιρού» συνέχισε.
Κύριος στόχος της επιτροπής είναι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown. Να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε η απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων να μην επιφέρει αύξηση κρουσμάτων» είπε η λοιμωξιολόγος.
Έτσι, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως η επιτροπή συναίνεσε στο άνοιγμα των καταστημάτων, τονίζοντας πως τα δεδομένα θα επαναξιουλογούνται τακτικά. «Να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες» είπε.
Όπως εξήγησε, στόχος μας είναι να καταφέρουμε στο διάστημα αυτό να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους. Θα μεταθέσουμε έτσι, σημείωσε, «την ηλικιακή ομάδα των νοσούντων σε μικρότερες ηλικίες και έτσι θα μετατρέψουμε τη λοίμωξη σε μια ηπιότερη νόσο που θα αφορά νεότερους συμπολίτες μας.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού είδαν μείωση 50% στα νέα κρούσματα. «Στοίχημά μας είναι να απελευθερώσουμε κάποιες δραστηριότητες τηρώντας τα μέτρα» συνέχισε και αναφέρθηκε σε μια αύξηση κινητικότητας, χωρίς αντίστοιχη, ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων. «Παρατηρήθηκε πολύ σημαντική συμμόρφωση όλων μας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου» συμπλήρωσε.
Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως έρχεται πάλι στη συζήτησή μας η σημασία της ατομικής ευθύνης. «Μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες την έκπληξη, να αποτελέσουμε την εξαίρεση όπως συνέβη την άνοιξη;» διερωτήθηκε η κα. Παπαευαγγέλου και έκλεισε λέγοντας: «Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε στην ενημέρωσή του πως «η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει υποχώρηση με 15% μείωση στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Στην Αττική δείχνει σταθεροποίηση ο αριθμός των λοιμώξεων, όπως και στην Θεσσαλονίκη, με πτώση 10% από την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση και στις διαγνώσεις των 65+. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται αλλά με αργό ρυθμό.
Με βάση όλα αυτά μπορούμε σταδιακά να επανεκκινήσουμε δραστηριότητες κοινωνικής και οικονομικής φύσης. Εχουμε καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες. Ο περισσότερος κόσμος έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τηρεί σωστά όλα τα μέτρα. Στον μαραθώνιο της πανδημίας όμως, δεν έχουμε περάσει το νήμα του τερματισμού. Πολλοί ρωτούν πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό; Η απάντηση είναι πως πρέπει να αντέξουμε για λίγους ακόμα μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο ευρύς πληθυσμός και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ως τότε πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε στο απόλυτο τα μέτρα προστασίας».
Δείτε επίσης:
Σεισμός στην αγορά: «Tο μεγάλο μπαμ» – Εξέλιξη – «βόμβα» με τον Σκλαβενίτη
Η έκτακτη ανακοίνωση της Vodafone που τους τρέλανε όλους – Απίθανη προσφορά
«Λουκέτο» σε κορυφαία ελληνική εταιρεία – Εξαγοράζεται από Τούρκους