Μερομήνια: Ο Ιούλιος μπήκε για τα καλά, και μαζί του επανέρχεται στο προσκήνιο η παραδοσιακή –αν και ανεπίσημη– μέθοδος πρόγνωσης καιρού, τα γνωστά σε όλους Μερομήνια.
Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα δεν τα εντάσσει στις επίσημες μετεωρολογικές πρακτικές, η λαϊκή σοφία επιμένει να τα εμπιστεύεται, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές της χώρας, όπου η παρατήρηση της φύσης έχει βαθιές ρίζες.
Η φιλοσοφία των Μερομηνίων βασίζεται στην προσεκτική καταγραφή των καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τις πρώτες 12 ημέρες του Αυγούστου – ή, κατά μία άλλη εκδοχή, τις πρώτες 12 του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με αυτή την παμπάλαιη μέθοδο, κάθε ημέρα «δείχνει» τον καιρό ενός από τους 12 μήνες που ακολουθούν. Έμπειροι παρατηρητές, αγρότες και φυσιολάτρες ανά τη χώρα συγκεντρώνουν τις ενδείξεις και παρουσιάζουν προβλέψεις που, αν μη τι άλλο, αποτελούν ενδιαφέρουσες ενδείξεις για το τι μπορεί να μας επιφυλάσσει η εποχή.
Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπουν τα Μερομήνια για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2025, με βάση τις παρατηρήσεις του περασμένου Αυγούστου:
Ο Ιούλιος κάνει ποδαρικό με έντονη καλοκαιρινή διάθεση και θερμόμετρα που σκαρφαλώνουν σταθερά στους 38–40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές. Οι πρώτες δέκα ημέρες του μήνα αναμένονται ξηρές, ηλιόλουστες και ιδανικές για παραθαλάσσιες εξορμήσεις, διακοπές και δραστηριότητες στην ύπαιθρο.
Ωστόσο, από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου, τα Μερομήνια «δείχνουν» μια ήπια μεταβολή του καιρού, με πιθανές απογευματινές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα φαινόμενα αυτά εντάσσονται στο γνώριμο μοτίβο της καλοκαιρινής αστάθειας, χωρίς να αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας – ίσως μια μικρή υποχώρηση κατά 2–3 βαθμούς.
Το υπόλοιπο του μήνα φαίνεται να κυλά σε γνώριμα καλοκαιρινά μονοπάτια. Ο υδράργυρος διατηρείται υψηλά, με τιμές που κινούνται σταθερά μεταξύ 36 και 39 βαθμών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ένα ήπιο κύμα καύσωνα προς τα τέλη του μήνα, χωρίς όμως υπερβολές ή ακραία φαινόμενα.
Μερομήνια: Πώς προβλέπεται μέχρι τον Δεκέμβριο
Η παραδοσιακή μέθοδος των μερομηνίων, που βασίζεται στην παρατήρηση του καιρού κατά τη διάρκεια του πρώτου πενθήμερου κάθε μήνα, εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Αν και τα μερομήνια δεν αποτελούν επιστημονική πρόβλεψη, είναι γεμάτα από λαϊκή σοφία και προσφέρονται για μια γενική εικόνα του καιρού για όλη τη διάρκεια του έτους. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές προβλέψεις για το 2025, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο.
Σεπτέμβριος 2025: Επιστροφή στη ζέστη (1-5 Σεπτεμβρίου) Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με ήπιες και ζεστές ημέρες, ιδανικές για να συνεχιστούν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες. Η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει υψηλή για την εποχή, με τον καιρό να παραμένει σταθερός και ηλιοφάνεια να κυριαρχεί.
Οκτώβριος 2025: Ελαφρά ψυχρότερος καιρός με βροχές (6-10 Οκτωβρίου) Η αρχή του Οκτωβρίου θα φέρει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η ζέστη του Σεπτεμβρίου θα υποχωρήσει σταδιακά. Παράλληλα, οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι πιο συχνές, κυρίως στα βόρεια και δυτικά της χώρας, προσφέροντας έτσι την πρώτη αίσθηση του φθινοπώρου.
Νοέμβριος 2025: Ψύχρα και έντονη βροχόπτωση (11-15 Νοεμβρίου) Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ψυχρός, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και έντονες βροχοπτώσεις. Οι συνθήκες θα γίνουν πιο χειμερινές, με τη χώρα να εισέρχεται σταδιακά στην πιο κρύα περίοδο του έτους. Οι βροχές θα είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του μήνα, και οι πρώτες νιφάδες χιονιού θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά.
Δεκέμβριος 2025: Χειμωνιάτικες μέρες και πιθανές χιονοπτώσεις (16-20 Δεκεμβρίου) Ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι κρύος και χειμωνιάτικος, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν αρκετά. Τα χιόνια είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στα βόρεια και ορεινά τμήματα της χώρας, ενώ στα πεδινά αναμένονται ισχυρές βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια παραδοσιακή χειμερινή ατμόσφαιρα. Με τα μερομήνια να αποτελούν έναν παραδοσιακό τρόπο πρόβλεψης του καιρού, οι Έλληνες θα μπορούν να προετοιμαστούν για τις καιρικές συνθήκες του 2025, αν και πάντα με τη δόση της αβεβαιότητας που φέρνει η φύση.
Μερομήνια: Πώς προβλέπουν τον καιρό
Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.
Καιρός: Το είπε ο Αρναούτογλου – Καύσωνας με 41άρια προ των πυλών
Μικρή ανάπαυλα από τη ζέστη τις επόμενες ημέρες, αλλά ο Ιούλιος ετοιμάζεται να «ανάψει» για τα καλά, με νέο κύμα καύσωνα να απειλεί μεγάλο μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, η Δευτέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, με λίγες μόνο συννεφιές στα βορειοανατολικά και εξασθένηση των βοριάδων. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στους 32 βαθμούς στα κεντρικά ηπειρωτικά, στους 28 στα νότια, ενώ στα δυτικά ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμη και τους 35 βαθμούς. Στα ανατολικά νησιά, η θερμοκρασία θα παραμείνει πιο ήπια, αγγίζοντας τους 31.
Ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη μεταβολή την Τρίτη, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες να εκδηλώνονται σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Την Τετάρτη, τα φαινόμενα μετατοπίζονται προς την κεντρική Μακεδονία, ενώ οι άνεμοι ενισχύονται εκ νέου, κυρίως στο Αιγαίο. Από Πέμπτη και Παρασκευή, ο καιρός σταθεροποιείται και επανέρχεται σε καλοκαιρινό μοτίβο, χωρίς φαινόμενα.
Από την Παρασκευή 5 Ιουλίου και για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα ζέστης. Όπως προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου, η κορύφωση αναμένεται το διήμερο 7–8 Ιουλίου, όταν και η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 39 βαθμούς στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.
Όμως, σε κλειστές πεδινές ζώνες μακριά από τη θάλασσα, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να «χτυπήσει κόκκινο» με τιμές έως και 40 ή και 41 βαθμούς Κελσίου.
Η ζέστη θα υποχωρήσει σταδιακά από τις 9 Ιουλίου, με τις μέγιστες τιμές να επιστρέφουν στους 36–37 βαθμούς, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τα κύματα καύσωνα του καλοκαιριού.
Ο Ιούλιος ξεκινά δυναμικά και απαιτεί επαγρύπνηση. Οι ευάλωτες ομάδες και οι κάτοικοι των πόλεων θα πρέπει να λάβουν έγκαιρα μέτρα προστασίας, καθώς το επόμενο κύμα ζέστης φαίνεται πως θα είναι το πιο ισχυρό του φετινού καλοκαιριού – μέχρι το επόμενο.