Μερομήνια 2024: Προβλέψεις για βαρύ χειμώνα – Ποιες περιοχές θα δουν χιόνι και πότε

Μερομήνια: Η παλιά καλή πρόβλεψη μακράς διαρκείας, τα γνωστά μερομήνια, δείχνουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ διαφορετικός από τον περσινό. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr. Αν και οι σύγχρονες μέθοδοι πρόβλεψης του καιρού δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τις 15 ημέρες, υπάρχουν κάποιες εμπειρικές μέθοδοι που προσεγγίζουν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια όσα πρόκειται να γίνουν σε βάθος πολλών μηνών. Τα μερομήνια είναι μια παραδοσιακή μέθοδος πρόγνωσης του καιρού, βασισμένη στις παρατηρήσεις των πρώτων 12 ημερών του Αυγούστου, όπου κάθε ημέρα αντιστοιχεί σε έναν μήνα του επόμενου έτους. Τα μερομήνια ήταν πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες στην χώρα μας, καθώς τους επέτρεπε να προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες και να προετοιμάζουν τις εργασίες τους ανάλογα. Για φέτος, οι προβλέψεις με βάση τα μερομήνια κάνουν λόγο για έναν βαρύ χειμώνα. Και μάλιστα θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, αρκετά νωρίς, φέρνοντας τις πολυπόθητες βροχές και χιόνια που τόσο χρειάζεται η χώρα μας για να αποφύγει το ενδεχόμενο της λειψυδρίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα μερομήνια, οι μήνες που ακολουθούν θα έχουν ως εξής:
  • Σεπτέμβριος 2024: Κανονικές θερμοκρασίες, λιγότερες βροχές από το συνηθισμένο.
  • Οκτώβριος 2024: Αυξημένες βροχοπτώσεις με χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Νοέμβριος 2024: Χειμερινό σκηνικό από το δεύτερο μισό του μήνα, με αρκετές βροχές.
  • Δεκέμβριος 2024: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, αλλά ήπιες θερμοκρασίες.
  • Ιανουάριος 2025: Ήπιος μήνας με λιγότερες βροχές, αλλά με χειμωνιάτικες αρχές.
  • Φεβρουάριος 2025: Ψυχρές θερμοκρασίες και χιόνια.
  • Μάρτιος 2025: Ο μήνας χωρίζεται στα δύο, με έντονα χειμωνιάτικα φαινόμενα στο δεύτερο μισό.

Μερομήνια 2024: Πώς προβλέπουν τον καιρό

Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος. Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου. Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Μερομήνια: Τι είναι και πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους. Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου. Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.. Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν. Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ. Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.