Μένεις σε αυτές τις περιοχές της Αθήνας; Έχεις «δωρεάν» γρήγορο Ίντερνετ – Ανακοίνωση

Μία ανακοίνωση για ασύλληπτο γρήγορο ίντερνετ έκανε η Cosmote, που θα αφορά μερικές περιοχές της Αθήνας. Ποιοι είναι οι τυχεροί;

Και όταν λέμε ασύλληπτο γρήγορο ίντερνετ, δεν κάνουμε πλάκα. Μιλάμε για ταχύτητες έως και 10Gbps μέσω οπτικών ινών φέρνει. Είναι η πρώτη φορά που φέρνει τέτοιες ταχύτητες η COSMOTE στο δίκτυο COSMOTE Fiber, υλοποιώντας πιλοτικό έργο σε περιοχές της Αττικής.

Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου.

Το έργο αυτό αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά, όχι μόνο στην επέκταση αλλά και στη συνεχή αναβάθμιση του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, που έχει παρουσία σε 145 δήμους από όλη την Ελλάδα.

Μέσα από το πιλοτικό έργο που εγκαινιάζει σήμερα τη νέα τεχνολογία του μέλλοντος, επιλεγμένοι χρήστες απολαμβάνουν πρώτοι ταχύτητες σταθερού Internet έως και 10 φορές υψηλότερες από την τρέχουσα μέγιστη εμπορικά διαθέσιμη, αλλά και ιδιαίτερα χαμηλό latency.

Αναφορικά με την τιμή, καθώς είναι πιλοτική διαδικασία, δεν γνωρίζουμε τις χρεώσεις, καθώς μπορεί να είναι και οι ίδιες, δηλαδή να είναι μία δωρεάν αναβάθμιση για λίγο καιρό. Μένει όμως να επικοινωνήσετε με την cosmote για να δείτε αν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Στην COSMOTE προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε πάντα στους πελάτες μας κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας. Γι’ αυτό προετοιμάζουμε τα δίκτυά μας ώστε να μπορούν να καλύψουν όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές τους ανάγκες. Μέσα από το νέο μας πιλοτικό έργο προσφέρουμε ταχύτητες σταθερού internet 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη διαθέσιμες, μέσω της υποδομής μας Fiber To The Home, που είναι, με διαφορά, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Επενδύουμε εντατικά στη δημιουργία µιας ψηφιακής κοινωνίας, όπου όλοι θα μπορούν να συµµετέχουν ισότιμα, δημιουργώντας τις υποδομές των επόμενων δεκαετιών», είπε σχετικά ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος.

Ίντερνετ: Πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα – Γιατί θα «σέρνεται» για πάντα

Ίντερνετ: Δεν θα έχουμε ίντερνετ που να είναι γρήγορα στον Ελλάδα και πρέπει να το αποδεχτούμε.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στη Καθημερινή του καθηγητή και αντιπροέδρου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Δημήτριο Βαρουτά εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει γρήγορο internet.

Σχολιάζοντας τις ταχύτητες του Ιντερνετ στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουτάς επιβεβαιώνει πως στις υψηλές ταχύτητες είμαστε σε αρκετά χαμηλό ποσοστό και προσθέτει πως σε αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο η προσφορά αλλά και η ζήτηση.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αυξημένη ζήτηση στη μέση ταχύτητα στην Ελλάδα, ωστόσο ο εθνικός και ο ευρωπαϊκός στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στα 100Mbps και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 1Giga. Αλλωστε, η υπάρχουσα υποδομή αυτή τη στιγμή μπορεί να υποστηρίξει τα 100Mbps», εξηγεί.

Στην ερώτηση, λοιπόν, γιατί έχουμε πολύ καλά ποσοστά στις μέσες ταχύτητες, αλλά ακόμη υστερούμε σημαντικά στα πακέτα που ξεπερνούν τα 100Mbps, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως γι’ αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. […] Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές.

«Αρχικά στην Ελλάδα έχουμε πολλές γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται μόνο για τηλέφωνο, με αποτέλεσμα αυτές οι γραμμές να μη γίνουν ποτέ ευρυζωνικές. Επίσης υπάρχουν πολλά σπίτια με έναν κάτοικο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με 50Mbps ή λιγότερα. Εκτός των παραπάνω υπάρχουν πολλές γραμμές –σε χωριά ή εξοχικά– με χαμηλές ταχύτητες διότι η χρήση Ιντερνετ γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Επίσης βλέπουμε πως αυτή τη στιγμή πολλά νοικοκυριά ικανοποιούν τις ανάγκες με τα 100Mbps και «συμπληρώνουν» με πρόσβαση από το Διαδίκτυο στο κινητό», εξηγεί ο κ. Βαρουτάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη ένας λόγος είναι η πολύ χαμηλή διείσδυση της οπτικής ίνας –κάτω του 1% στην επικράτεια– και η οποία προσφέρει ταχύτητα άνω των 200Mbps.

«Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν νωρίτερα την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και έτσι βρίσκονται πιο μπροστά. Είναι προφανές πως χρονικά είμαστε πίσω, αλλά επιταχύνουμε. Οι πάροχοι πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες υποδομές, αλλά πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση από τους συνδρομητές», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ, το «δημοφιλέστερο» πακέτο σύμφωνα με τις μετρήσεις των χρηστών για το 2022 είναι το 100Mbps, το οποίο έχει πάνω από τις μισές μετρήσεις – 56%. Ακολουθούν το πακέτο 50Mbps, με 20% των μετρήσεων, και το πακέτο 24Mbps (DL), το οποίο έχει 20,04% των συνδέσεων.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της μέσης ταχύτητας στα σταθερά δίκτυα από το 2019 και μετά, καθώς και αύξηση του αριθμού των συνδρομητών σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (VDSL, FTTH).

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ εξηγεί πώς η περίοδος της πανδημίας ήταν καθοριστική για να αλλάξει ο χάρτης της συνδεσιμότητας στην Ελλάδα.

«Πριν από την πανδημία δεν υπήρχε τόσο στην κουλτούρα μας η σύνδεση σε τόσες πλατφόρμες στην τηλεόραση. Αυτό σε συνδυασμό με την τηλεργασία οδήγησε στη σημαντική αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες Ιντερνετ στο σπίτι από τους συνδρομητές», τονίζει.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο κ. Βαρουτάς επισημαίνει πως ο χρήστης έχει ποικιλία, καθώς μπορεί να συνδεθεί στο Ιντερνετ από το κινητό του ή από το σταθερό, ενώ στη σύνδεση εκτός από τον χαλκό προχωρούμε και στην οπτική ίνα στο σπίτι.

Ίντερνετ: Μένετε σε μια από αυτές τις περιοχές; Ετοιμαστείτε για απίθανες ταχύτητες

Νέες ταχύτητες ίντερνετ για εκατομμύρια Έλληνες το επόμενο διάστημα.

Το Ελεγκτικό συνέδριο ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband προυπολογισμού 870 εκατομμυρίων ευρώ και με τον δεύτερο ανάδοχο την Terna Fiber.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο υπογράφθηκε η σύμβαση με τον ΟΤΕ που είναι επίσης ανόδοχος του έργο.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα, τόσο μεγάλου προϋπολογισμού που υλοποιείται με τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στόχος να καλύψει περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, ώστε να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους για τουλάχιστον 100Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον ως 1GBps.

Η Terna Fiber που αποτελεί κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ ενεργειακής και της Grid Telecom θα υπογράψει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη δεύτερη σύμβαση του UFFBB.

Με αυτήν αναλαμβάνει την υλοποίηση του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων σε τέσσερις από τις επτά περιοχές lots. Συγκεκριμένα στις περιοχές:

Lot 2 : 134.000 νοικοκυριά σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).
Lot 4: 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).
Lot 5: 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας)
Lot 6: 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Ο ΟΤΕ έχει υπογράψει από τον Ιούνιο τη σχετική σύμβαση για τις περιοχές:

Lot1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).
Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).