Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Πόσο κοστίζουν φέτος;

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Ακριβά θα πληρώσουν τη φετινή χρονιά τα μελμακάρινα και τους κουραμπιέδες τα νοικοκυριά, εξαιτίας της εκτόξευσης των πρώτων υλών. Πόσο κοστίζουν ανά κιλό; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ακριβότερα θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω της εκτόξευσης στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, σχεδόν 1,5 μήνα πριν από τις γιορτές, με τις τιμές τους σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Ιωάννη Γλύκο, να διαμορφώνονται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γλύκος το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο έως και κατά 100%.

Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, απορροφήθηκε από τα ζαχαροπλαστεία ενώ στην τελική τιμή έχει «περάσει» μεσοσταθμικά μία αύξηση της τάξεως του 10-15% σχέση με πέρσι φτάνοντας σε ελάχιστες περιπτώσεις και το 30%.

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Στα όριά τους πολλά ζαχαροπλαστεία

Την ίδια στιγμή το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις του κλάδου με αρκετές μάλιστα να βρίσκονται στο φάσμα του «λουκέτου».

Ο κ. Γλύκος επανέλαβε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα αποτελέσουν ορόσημο για πολλά ζαχαροπλαστεία τα οποία αναμένουν την αύξηση τζίρου των γιορτών ώστε στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

«Με το ζόρι κρατιόμαστε» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται εξάλλου πως πρόσφατα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών έδωσε ενδεικτικά παραδείγματα για την άνοδο του λειτουργικού κόστους σε επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και σε ζαχαροπλαστεία.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του ΒΕΑ ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, κατέβαλε για φυσικό αέριο φέτος 706,52 ευρώ για 5.232,85 kWh, με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι για 4.158,52 kWh, 276,04 ευρώ.

Για την αγορά αλευριού ζαχαροπλαστικής στις 29/09/22 αγόρασε 250 κιλά καταβάλλοντας 290 ευρώ, ενώ πέρυσι στις 13/09/21 για την ίδια ποσότητα κατέβαλε 190 ευρώ, δηλαδή αύξηση 52,6%.

Για την αγορά λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης στις 6 Οκτωβρίου φέτος κατέβαλε 1,25 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα το κιλό κόστιζε 0,73 το κιλό, αύξηση 71,2%.

Μελομακάρονα – Κουραμπιεδες: Πόσο κοστίζει φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Οταν μπαίνει ο Νοέμβριος πολλοί αρχίζουν και σκέφτονται τα Χριστούγεννα και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι ένα… «Πότε στολίζουμε;». Μπορεί η απάντηση πολλών να είναι όποτε «εμείς θέλουμε», η παράδοση, όμως, έχει ημερομηνία.

Η παράδοση μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε το στόλισμα του δέντρου 40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οπότε εάν κάνετε τους υπολογισμούς, η ώρα πλησιάζει. Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος.

Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση.

Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α’ το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα, όπως αναφέρει η wikipedia.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης.

Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά απ΄ ότι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μπορεί να είναι είτε φυσικά, κυρίως έλατα, είτε τεχνητά των οποίων η παραγωγή είναι σημαντική.

Οι δε βιοτεχνίες παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι επίσης πολύ σημαντικές.

Η υλοτομία των φυσικών δένδρων για τις ανάγκες του εθίμου γίνεται πάντα από συγκεκριμένα δενδρόφυτα μέρη και μετά από σχετική άδεια του κατά τόπο αρμόδιου Δασαρχείου.

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου δίνεται κάθε χρόνο από τον ορεινό Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Εκεί καλλιεργούνται τα περισσότερα έλατα σε όλη τη χώρα. Φέτος, η κοπή των δέντρων γίνεται σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία διεθνώς, που δεν αφήνει αλώβητους τους παραγωγούς. 1.500 στρέμματα γεμάτα έλατα τα περισσότερα από αυτά έτοιμα να διοχετευτούν στην αγορά των Χριστουγέννων.

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Πότε κλείνουν τα σχολεία φέτος

Τα Χριστούγεννα 2022 φέτος πέφτουν την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα σχολεία θα κλείσουν για τις γιορτές λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν πίσω στα θρανία την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2022:

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022,

Κυριακή Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση, για το κλείσιμο των σχολείων αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Πόση άδεια επίδοσης δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς

Αλλαγές προβλέπονται στις άδειες για την παρακολούθηση γονικής επίδοσης.

Yπενθυμίζουμε τι προβλέπεται για χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.

Αναλυτικά, Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 1483/1984, άρθρο 9):

η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος

η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών

οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής

ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες

εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών

η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια »