Μεγάλη προσοχή: «Ρίχνουν» 300ευρα – Καταργήθηκαν τα SMS αλλά όχι τα πρόστιμα

SMS 13033: Το δεύτερο lockdown αποτελεί πλέον παρελθόν όπως και τα SMS στο 13033 όμως το πρόστιμο των 300 ευρώ… όχι! Διαβάστε στο xristika.gr πώς θα το γλυτώσετε.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιτέλους μπορούμε να πάμε με τους φίλους μας μια λίγο πιο μακρινή εκδρομή εκτός της περιφέρειάς μας για μια ημερήσια εξόρμηση αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούμε να το κάνουμε εντελώς ξέγνοιαστοι και χωρίς περιορισμούς όπως παλιά.

Εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας που πλέον μετατέθηκε για τις 00:30 η παραβίαση της οποίας συνεχίζει να τιμωρείται με το πρόστιμο των 300 €, σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που αφορούν το αυτοκίνητο.

Αρχικά όλοι οι επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα όπως έχουμε συνηθίσει.

Το όριο των δύο επιβατών συν τον οδηγό παραμένει και αυτό σε απόλυτη ισχύ τόσο για τα ΙΧ όσο και για τα ταξί.

Η μη τήρηση του ορίου των επιβαινόντων καθώς και η μη χρήση μάσκας έχει σαν άμεση συνέπεια την επιβολή του γνωστού προστίμου των 300 €.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις που αφορούν τους επιβαίνοντες συγγενείς.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

 • ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
 • άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διευρυμένο είναι το όριο των επιβαινόντων σε οχήματα τύπου βαν ή διπλοκάμπινα και αυτό ορίζεται στα τρία άτομα πλέον του οδηγού, με χρήση μάσκας από όλους.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται και σε αυτή την περίπτωση μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας είναι στα 300 ευρώ για όποιον δεν τη φορά μέσα στο όχημα, εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:

 • Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά
 • Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα, αδέρφια
 • Γ’ βαθμού: ανίψια, θείοι, θείες.

SMS 13033: Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Από σήμερα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να μεταβούν στα νησιά, αλλά με περιορισμούς.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω.

Επισημαίνεται ότι η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες και το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

SMS 13033: Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση μετά τα μεσάνυχτα

H κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει τον περιορισμό της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5.00 σε όλη την Επικράτεια, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για συγκεκριμένους λόγους.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα, 14 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ στις 00:30 μέχρι τις 5:00.

Ωστόσο, προβλέπονται ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες η μετακίνηση σε αυτό το χρονικό διάστημα επιτρέπεται. Συγκεκριμένα:

 • Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
 • Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά όσον αφορά τους εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων θα επιβάλλονται και οι αντίστοιχες κυρώσεις ανάλογα με την παράβαση ενώ σε ισχύ βρίσκεται και το χαρακτηριστικό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της συρρίκνωσης του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από, 14 Μαΐου καταργείται η υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και στο 13032 όσον αφορά στη μετάβαση σε εμπορικά καταστήματα.

SMS 13033: Ο οδικός χάρτης μέχρι τον Σεπτέμβριο

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει και μία σειρά από δραστηριότητες

Αναλυτικά:

 • 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
 • 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
 • 24 Μαΐου τα ΟΠΑΠ PLAY σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.
 • 28 Μαΐου ανοικτό θέαμα – ακρόαμα
 • 31 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests/ εργαζόμενους, οι υπηρεσίες ευεξίας σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής και τα catering και οι χώροι δεξιώσεων κλπ σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης.
 • Στις 7 Ιουνίου ανοίγουν οι οίκοι ανοχής σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020.
 • Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο –  Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70 % της δυναμικότητας, Λούνα παρκ – εμποροπανηγύρεις κλπ / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου, Παιδότοποι /Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο.
 • 1η Σεπτεμβρίου, Εμπορικές Εκθέσεις /Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

SMS 13033: Τι θα ισχύει με τη μουσική στα καταστήματα

Χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν στις τελετές του γάμου και στις βαπτίσεις ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.

Ωστόσο, κάποιες απαγορεύσεις θα διατηρηθούν, στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των δεξιώσεων με μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο από τον Ιούνιο, η κ. Παγώνη είπε σήμερα, μιλώντας στο Mega, ότι «οι γάμοι στην Ελλάδα είναι με 300 – 400 – 500 άτομα, ας μην κρυβόμαστε. Τα 100 άτομα για τις δεξιώσεις είναι όντως λίγα, αλλά με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι πολλά. Δεν μπορούν να είναι παραπάνω. Θα σηκωθούν να χορέψουν. Ο χώρος θα είναι συγκεκριμένος».

«Η επιτροπή έχει το εξής σκεπτικό: Όταν πάμε να φάμε και υπάρχει μουσική, είναι σε υψηλή ένταση. Επομένως όταν μιλάμε στο τραπέζι μιλάμε δυνατά. Τα σταγονίδια είναι πολλά και διαχέονται. Μπορούμε να βάλουμε μουσική σε χαμηλότερη ένταση και να μιλάμε κανονικά. Αυτή είναι η εισήγηση, νομίζω, που θα πρέπει να κάνει η επιτροπή. Πιστεύω ότι η επιτροπή την επόμενη εβδομάδα θα κάνει μια διαφορετική εισήγηση, και ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα θα το βελτιώσει. Τα πράγματα θα αλλάξουν αναγκαστικά. Ξεκινούν και οι γάμοι, οι βαφτίσεις, δεν γίνονται χωρίς μουσική», είπε η κ. Παγώνη αναφορικά με την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση.