Μεγάλη προσοχή: Πολύ σοβαρή επιδείνωση – Για επικίνδυνες καταιγίδες προειδοποιεί ο Αρναούτογλου

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες. Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προειδοποιεί ο έμπειρος προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Για «πολύ σοβαρή επιδείνωση» του καιρού τις επόμενες ημέρες προειδοποιεί με ανάρτησή του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου κάνοντας λόγο για «εν δυνάμει επικίνδυνες» βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη της ΕΡΤ η «πολύ σοβαρή» επιδείνωση θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της Παρσκευής και κυρίως το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές, καταιγίδες και σφοδρούς κατά τόπους ανέμους.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για την επιδείνωση του καιρού:

«Πολύ σοβαρή φαίνεται η επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σφοδρούς κατά τόπους ανέμους και σε θάλασσα και σε ξηρά αλλά και με βροχές και καταιγίδες προς το παρόν απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας αλλά εν δυνάμει επικίνδυνες!»

Καιρός: Η πρόγνωση Μαρουσάκη για «παρέλαση κακοκαιριών»

Μπορεί ο καιρός σήμερα, Τετάρτη, να είναι βελτιωμένος με ενισχυμένους βοριάδες και αρκετό κρύο ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναμένεται να συνεχιστεί «η παρέλαση των κακοκαιριών»

Συγκεκριμένα η αλλαγή του καιρού αναμένεται από αύριο, Πέμπτη, όπου τα φαινόμενα – βροχές και καταιγίδες – αναμένονται από το βράδυ στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.

Την Παρασκευή η κακοκαιρία θα απασχολήσει αρκετές περιοχές της επικράτειας με το ίδιο σκηνικό του καιρού να αναμένεται και για το Σαββατοκύριακο με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να λέει ότι «περιμένουμε αρκετές βροχές και καταιγίδες στα πιο δυτικά τμήματα της χώρας, αυτές, δηλαδή, που βρίσκονται δυτικά της Πίνδου».

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη δυτική Ελλάδα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με νοτιάδες που θα φτάνουν σε ένταση έως και τα 7-8 μποφόρ» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προσθέτοντας ότι θα υποχωρήσει πρόσκαιρα το κρύο και θα ανέβει η θερμοκρασία.

Ωστόσο η «παρέλαση» των κακοκαιριών θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να σημειώνει για τον καιρό ότι «από Τετάρτη – Πέμπτη έρχεται νέα ψυχρή αέρια μάζα οπότε αναμένουμε πτώση της θερμοκρασίας».

Καιρός: Η νέα πρόβλεψη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Έρχεται βαρύς χειμώνας με κρύο και χιόνια. Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Τι αποακλύπτουν τα  Μερομήνια 2021. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τα μερομήνια είναι ο εμπειρικός τρόπος για να προβλέψει κανείς τον καιρό και «δείχνουν» τις καιρικές συνθήκες κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Με χιόνια αναμένεται να μπει το 2022 σύμφωνα με την πρόβλεψη αφού από 29 έως 31 παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

Καιρός: Δεκέμβριος

1-10 του μήνα και με φθινοπωρινή διάθεση και πολλά μποφόρ μπαίνει ο χειμώνας.

10-15 έντονη αστάθεια με λίγες αλλά σημαντικές βροχές. Τα μερομήνια, μας «λένε» ότι ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων οπότε προβλέπεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε όλη την χώρα εκτός από την νότια Ελλάδα.

Από τις 16 και μετά λοιπόν αρχίζουμε να αισθανόμαστε τους βοριάδες με κρύο και η αστάθεια από τις 20 και μετά δεν θα μας ντύσει με Χριστουγεννιάτικα πανωφόρια αλλά φθινοπωρινές πινελιές και φυσιολογικές για την εποχή συμπεριφορές.

Τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι φθινοπωρινά.

Καιρός: Μπαίνει δυνατά το 2022 – Τι θα γίνει τον Ιανουάριο

Υποδεχόμαστε το 2022 με χειμωνιάτικες διαθέσεις. Αγριεύει σιγά σιγά ο καιρός, σύμφωνα με τα Μερομήνια 2021, με ισχυρούς βοριάδες με πολύ κρύο χιονόνερο και χιόνι. Με χιόνια κάνει ποδαρικό το 2022.

Πρωτοχρονιά, λένε τα Μερομήνια 2021 θα κάνουμε με χιόνια αφού από 29 έως 31 παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως 6 Ιανουαρίου 2022.

Ο καιρός καλυτερεύει από 7 έως 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από 13 έως 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας.

Γύρω στα Φώτα 8-12 του μήνα γλυκαίνει λίγο ο καιρός. Στην συνέχεια για μια βδομάδα προβλέπεται κακοκαιρία.

Οι αλκυονίδες μέρες θα κάνουν την παρουσία τους κατά τις 20 Ιανουαρίου και οι νοτιάδες που ακολουθούν θα φέρουν και ποτιστικές βροχούλες.

Καιρός: Τι είναι τα Μερομήνια και πώς μπορούμε να μάθουμε τον καιρό

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Αυτοί ήσαν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων.

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους.

Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις.

Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192).

Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής.

Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται.

Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου.

Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απόκτησε ο άνθρωπος εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τ’ άστρα.

Πίστευαν ότι μπορούσαν να μαντέψουν τον καιρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέταζαν τις πρώτες τρεις ή εξι ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου κατ’ άλλους του Μαρτίου ή Ιανουαρίου.

Τα Μερομήνια (Μήνας+ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή). Σε άλλες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστά ως Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα, Αλλαξομήνια, Προφάνερα ή Φανερά, Λογομήνια, Δρίμες, Δρίματα κ.λπ.

Πιστεύεται ότι ο Θεός έδωσε τα μερομήνια σαν σημάδια του καιρού και εμφύτευσε νου και γνώση στους ανθρώπους και τους βοήθησε να μπορούν να τα διαβάζουν ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν για το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μήνα περίπου μετά τα μερομήνια, άρχιζε το έτος της σποράς.

Γνωρίζουμε ότι οι ενοίκια των αγρών άρχιζαν του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εκάστοτε έτους), δηλαδή η καλλιεργητική περίοδος άρχιζε και τέλειωνε αυτή την ημερομηνία. Εφόσον παρατηρούσαν τα μερομήνια, στην διάρκεια του ενός μηνός περίπου σχεδίαζαν τις εργασίες τους, ανάλογα με τον καιρό που πρόβλεπαν και ανέμεναν.

Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερέυοντα ρόλο σε αυτή την συσχέτηση έχουν, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.

Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούν αποφαίνονται στο, ότι καιρό θα κάνει τη πρώτη μέρα της παρατήρησης τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει καθώς προανάφερα από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού.

Αυτό συνεπάγεται από τις κινήσεις της Σελήνης και όχι μόνο. Αρκετοί καιροσκόποι αρχίζουν από διάφορες ημερομηνίες, όπως την 20 Ιούλη, αρχές Αυγούστου κ.α.

Αυτές είναι λανθασμένες πρόβλεψεις, διότι τις ημερομηνίες τις όρισε ο άνθρωπος ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όπως γνωρίζουμε η Σελήνη επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τις καιρικές συνθήκες.

Στην Ηλεία (Πελοπόννησος) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο.

Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής. Στη Λέσβο αρχίζουν τις παρατηρήσεις και προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου.

Στα Κύθηρα αρχίζουν από τις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη.

Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής.

Σε άλλα μέρη της χώρας η πρόβλεψη του καιρού άρχιζε σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Σε αρκετές περιοχές υπάρχει η αντίληψη, ότι οι μέρες αυτές είναι αποφράδες όπως οι δρίμες.

Κατά συνέπεια τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες.

Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε.

Αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα.

Πρόσεχαν πολύ τη κάθε εκδήλωση τους. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά τις ημέρες των Μερομήνιων διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν.

Οι γυναίκες δεν λούζονταν την νύκτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.

Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης.

Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.