Νέα μέτρα: Σε ισχύ μέχρι τις 23 Ιανουαρίου. Πρόστιμα από Δευτέρα για ανεμβολίαστους 60άρηδες. Ανοικτό το ενδεχόμενο ηλικιακής επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Επέκταση κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, αποφάσισε χθες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την ισχύ των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων (που εξέπνεαν κανονικά στις 17 Ιανουαρίου), χωρίς κανενός είδους μεταβολή μέχρι τότε, στο υφιστάμενο πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό περιλαμβάνει:
Για την εργασία:
Για την εστίαση – διασκέδαση:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής για τους εργαζόμενους στην εστίαση,
Πελάτες μόνο καθήμενοι -απαγόρευση ορθίων πελατών
Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.
Για τα γήπεδα:
Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα
Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, αλλά και όπου παρατηρείται συνωστισμός.
Για τα πάρτι
Η τρέχουσα χρονική περίοδος, η οποία προβλέπεται ως περίοδος κορύφωσης του πανδημικού κύματος (μέχρι τα τέλη Γενάρη) εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον», αλλά και ο υψηλός αριθμός εισαγωγών νέων ασθενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (που χθες ανήλθαν στις 654, αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατά 31,59%) κράτησαν προς το παρόν συγκρατημένους αμφότερους ειδικούς και κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο μερικής χαλάρωσης ή ακόμη και άρσης κάποιων περιορισμών, καθώς δεν θέλησαν να εκπέμψουν ένα λάθος μήνυμα, τη στιγμή που δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη πλήρως το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, στις αρχές της εβδομάδας.
Εξάλλου, πυκνώνει για την κυβέρνηση το διάστημα αξιολόγησης των περιοριστικών μέτρων, καθώς αυτό θα λαμβάνει πλέον χώρα σε εβδομαδιαία βάση.
«Πάμε σε μία αξιολόγηση των μέτρων εβδομάδα- εβδομάδα. Κρίθηκε και από την Επιτροπή, αλλά και από την Κυβέρνηση, ότι ήταν πρόωρο να πάμε σε μία χαλάρωση» εξήγησε σχετικά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
«Με όλα αυτά κρίθηκε, σωστά, ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτήν την εβδομάδα και για την ουσιαστική συνέπεια και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει αυτό, αλλά κυρίως και για το συμβολισμό που θα εξέπεμπε σε επίπεδο κοινωνίας» περιέγραψε ακόμη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι «η «Δέλτα» εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» και το νέο έτος.
Απαντώντας από πλευράς του αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «είναι προφανές ότι θα ήταν η προσδοκία μας για χαλάρωση των μέτρων, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν».
«Δεν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση, ο οποίος επιθυμεί να διατηρεί την κοινωνία και την αγορά σε περιορισμό» επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «από την άλλη εμείς εξετάζουμε τα επίκαιρα δεδομένα, ο χρόνος ως την επόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της πανδημίας, είναι μια αιωνιότητα».
Σε πραγματικό, ωστόσο, χρόνο και χωρίς καμία αναβολή, πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών θα ξεκινά να βεβαιώνει η ΑΑΔΕ από τη Δευτέρα, καθώς τίθεται κανονικά σε εφαρμογή το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης» ξεκαθάρισε χθες ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε ότι «από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων, οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό».
Το ίδιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση». «Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.
Με την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, για τη διευκόλυνση των πολιτών -καθώς η εφαρμογή του μέτρου αγγίζει 300.000 περίπου πολίτες- έχει προβλεφθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση ενστάσεων, ώστε να ανακαλείται αμέσως το πρόστιμο, ενώ ήδη λειτουργεί πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως και πλατφόρμα για τους πολίτες που έκαναν την 3η δόση στο εξωτερικό, όπως επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Παράλληλα με την εκκίνηση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, εξακολουθεί να συζητείται και η επέκτασή του για άλλες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως με ηλικιακά κριτήρια, με την κυβέρνηση να έχει «στοχεύσει» κατά καιρούς τους πολίτες άνω των 50 ετών.
«Είναι κάτι το οποίο παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό» περιέγραψε χθες ο Υπουργός Επικρατείας, αν και το χαρακτήρισε ως τελευταίο καταφύγιο, συμπληρώνοντας ακόμη πως «στην παρούσα φάση, μόνο ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών», η όποια επέκταση του μέτρου.
Την ίδια ώρα, στην πρόσληψη 500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλύψουν τα κενά από νοσήσεις λόγω κορωνοϊού προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να μην παρουσιαστούν αρρυθμίες στο εκπαιδευτικό έργο.
«Μας απασχόλησε η λειτουργία των σχολείων διότι εκεί υπάρχουν νοσούντες εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό προχωράμε σε προσλήψεις αναπληρωτών» υποστήριξε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ έκανε γνωστό ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις δεν θα είναι τρίμηνης διάρκειας, αλλά οι προσλήψεις αφορούν στο καθεστώς των αναπληρωτών καθηγητών.
Ο covid βρίσκεται… παντού και Βρετανοί επιστήμονες ανάρτησαν τα μέρη όπου μπορούμε να βρεθούμε πιο εύκολα εκτεθειμμένοι. Διαβάστε περισσότερα στο xristika.gr…
Η μελέτη έγινε υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Λονδίνου και βασίστηκε σε καθημερινές δραστηριότητες 10.000 ανθρώπων με τους συντάκτες της να διαπιστώνουν ότι τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους είναι η δεύτερη εστία εξάπλωσης του κορονοϊού μετά τις αγορές σε καταστήματα.
Σύμφωνα με την «Τhe Sun», κάνοντας χρήση των μέσων μεταφοράς, οι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από κορονοϊό απ’ ότι εάν αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους.
Για τους επιστήμονες, στα υπαίθρια αθλήματα διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί λόγω των «κοινωνικών δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τον αθλητισμό καθώς και με τη σωματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, με τη χρήση των μέσων μεταφοράς ή με επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες διατρέχουν 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να «κολλήσουν».
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έπρεπε να μεταβούν στην εργασία τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid σε σχέση με εκείνους που έκαναν τηλεργασία.
Πάντως, τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν η μετάλλαξη Όμικρον γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πού είναι πιθανό να «κολλήσουμε»:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…