Bitcoin: Παγκόσμια καχυποψία για το κρυπτονόμισμα και καταιγιστικές εξελίξεις. Πώς χάθηκαν 200 δισ. δολάρια. Δείτε στο xristika.gr όλα όσα συμβαίνουν με το Bitcoin.
Η τιμή του bitcoin σημείωσε πτώση σχεδόν 10% την Πέμπτη, διευρύνοντας τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες του κρυπτονομίσματος, καθώς οι προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και τους αναλυτές εντείνονται μετά το εκρηκτικό ράλι που τροφοδότησε η ολοένα αυξανόμενη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από τους θεσμικούς επενδυτές.
Η υποχώρηση του bitcoin το προηγούμενο 24ώρο ώθησε την τιμή του στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον εβδομάδων, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 180 δισ. δολαρίων από το υψηλό που καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία CoinMarketCap.
Πτώση κατέγραψαν, όμως, και τα υπόλοιπα κορυφαία κρυπτονομίσματα, με το ether, το XRP και το Cardano να χάνουν 7%, 3,5% και 3% αντίστοιχα.
Οι συνεχιζόμενες απώλειες του bitcoin καταγράφονται καθώς η αυξανόμενη υιοθέτησή του ως μέσο συναλλαγών “αυξάνει τους συσχετισμούς του με κυκλικά περιουσιακά στοιχεία, μετατρέποντας δυνητικά τα κρυπτονομίσματα από μέσο αντιστάθμισης σε μέσο μόχλευσης”, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη.
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας συνέχισαν λέγοντας ότι το bitcoin αποτελεί “το λιγότερο αξιόπιστο μέσο αντιστάθμισης κατά τη διάρκεια έντονων πιέσεων στην αγορά”, παρατήρηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ειδικούς της Wall Street που υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές συρρέουν στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη καθώς το θεωρούν “λογικό αντιστάθμισμα έναντι των πληθωριστικών πιέσεων”.
Εν τω μεταξύ, η υποψήφια υπουργός Οικονομικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ενδεχομένως θα επιβλέπει κρίσιμες για τα κρυπτονομίσματα υπηρεσίες, όπως το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement Network) και η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (Internal Revenue Service) των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ως “ιδιαίτερη ανησυχία” την Τρίτη, προτείνοντας στους βουλευτές των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν δράση για να “περιορίσουν τη χρήση τους”, διασφαλίζοντας κυρίως ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο παράνομων χρηματοδοτήσεων.
Τα παραπάνω βέβαια δεν έχουν εμποδίσει τους θεσμικούς επενδυτές “να βουτήξουν” βαθύτερα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission) την Τετάρτη ζητώντας άδεια να συμπεριλάβει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) bitcoin, τα οποία θα αποδίδουν πίστωση σε μετρητά στη λήξη τους, ως επιλέξιμες επενδύσεις για δύο από τα funds της.
“Το bitcoin δείχνει κάποια μεταβλητότητα στο τέλος ενός πολύ καλού μήνα: υπέστη κάποιες πιέσεις στο επίπεδο των 34.000 δολαρίων την Τετάρτη και έκτοτε διολισθαίνει, καθιστώντας πολύ πιθανή την υποχώρησή του στα 30.000 δολάρια”, σημείωσε την Πέμπτη το πρωί ο αναλυτής αγοράς της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ. “Αυτό το επίπεδο φαίνεται πολύ ευάλωτο και μια καθοδική διάσπασή του θα αποτελέσει κακή είδηση βραχυπρόθεσμα για το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εν γένει”, πρόσθεσε, προτού συμπληρώσει ότι θα αποτελέσει μικρότερη έκπληξη γι’ αυτόν εάν η τιμή του πέσει στα 20.000 δολάρια πριν αναρριχηθεί σε νέα υψηλά.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το capital.gr, ότι η τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την CoinMarketCap, ανέρχεται σε 926 δισ. δολάρια. Ποσό μειωμένο κατά σχεδόν 200 δισ. δολάρια από το επίπεδο ρεκόρ των 1,1 τρισ. δολαρίων που άγγιξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με σχεδόν το σύνολο των απωλειών να προέρχεται από το bitcoin.
Bitcoin: Οι επικριτές
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Γέλεν δεν είναι η μόνη από τα πρόσωπα επιλογής του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που βλέπει με “μισό μάτι” τα κρυπτονομίσματα. Ο Γκάρι Γκένσλερ, ο υποψήφιος του προέδρου για το τιμόνι της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και πρώην τραπεζίτης, το 2018 δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ether και XRP, προσομοιάζουν στις κινητές αξίες.
Τον Δεκέμβριο, η SEC κατηγόρησε την Ripple Labs (την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το XRP, το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα εκείνη την εποχή) και δύο από τα διοικητικά της στελέχη για μη εξουσιοδοτημένη προσφορά κινητών αξιών.
Στην αγωγή της η SEC ισχυρίστηκε ότι το XRP αποτελεί κινητή αξία και ως εκ τούτου υπόκειται τους ρυθμιστικούς της κανόνες. Η τιμή του XRP έχει έκτοτε σημειώσει πτώση άνω του 60%.
Εν τω μεταξύ, το 2018 ένα από τα διευθυντικά στελέχη της SEC δήλωσε ότι το ether δεν αποτελεί κινητή αξία, αλλά δεν τεκμηρίωσε τη δήλωσή του.
Bitcoin: Η μυστηριώδης εμφάνισή του
Τις πρώτες μέρες του 2009 ένα παράξενο αγοραστικό εργαλείο «βλέπει το φως του ψηφιακού κόσμου» το Bitcoin. Είναι στρόγγυλο, γυαλιστερό, καλοσχεδιασμένο, μοιάζει με το ευρώ, αλλά στο κέντρο του υπάρχει το γράμμα «Β». Το βασικότερο όλων; Είναι μία απλή εικόνα στις οθόνες των υπολογιστών. Απολύτως άυλο. Και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το χειροπιαστό χρήμα.
Ο κύριος Satoshi Nakamoto, που υπογράφει την έρευνα, παρουσιάζει ένα δίκτυο συναλλαγών, χωρίς να μεσολαβεί η βάση δεδομένων μιας τράπεζας. Οι συναλλαγές γίνονται απευθείας μεταξύ των ενδιαφερομένων με τη χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος, ενός κρυπτονομίσματος, του bitcoin. Ο Nakamoto παρουσιάζει, δηλαδή, ένα σύστημα πληρωμών και ψηφιακού συναλλάγματος ανοικτού κώδικα, που για τη διαχείρισή του χρησιμοποιούνται μέθοδοι αποκρυπτογράφησης. Το bitcoin είναι ένα διαφανές, ανοικτό σε όλους ψηφιακό μητρώο, στο οποίο ο οποιοσδήποτε πελάτης του μπορεί να δει υπόλοιπα και συναλλαγές, που γίνονται ανά πάσα στιγμή. Για την ακρίβεια, όπως το διαδίκτυο αποκεντρώνει την πληροφορία, έτσι το bitcoin αποκεντρώνει το χρήμα, απορρίπτοντας κάθε μορφής μεσάζοντα. Θεωρείται, δε, αδιάβλητο, γεγονός που διασφαλίζει η τεχνολογία blockchain με την οποία αυτό παράγεται και αναπτύσσεται.
Σημειώνεται ότι ως απεδείχθη εκ των υστέρων, ο περίφημος εμπνευστής του bitcoin, ο Satoshi Nakamoto είναι ένα πρόσωπο – φάντασμα, του οποίου τα στοιχεία ουδέποτε αποκαλύφθηκαν. Παραμένει άγνωστο τι φύλου είναι, τι ηλικίας, τι εθνικότητας… Αγνοείται ακόμη και αν είναι ένας άνθρωπος ή μία ομάδα. Κατά καιρούς, φήμες «είδαν» τον άγνωστο δημιουργό σε πρόσωπα διασήμων προγραμματιστών, πληροφορίες που ωστόσο ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.
Τι πέτυχε, λοιπόν, ο μυστηριώδης υπογράφων την έρευνα; Με τη βοήθεια blocks (τουβλάκια) και την εφαρμογή της τεχνολογίας «blockchain» (αλυσίδα, αποτελούμενη από τουβλάκια) δημιούργησε ένα σύστημα συναλλαγών, απευθείας από χρήστη σε χρήστη (χωρίς ενδιάμεσο, π.χ. τράπεζα), που θα μπορούσε εύκολα και με ασφάλεια να επαληθεύεται. Η βάση δεδομένων του συστήματος bitcoin δεν υπάρχει σε κάποιον τραπεζικό κεντρικό κόμβο, που φυλάσσεται με κάθε τρόπο από αδιάκριτα μάτια, αλλά είναι ανοικτή και διαθέσιμη σε όποιον ενδιαφερόμενο. Μάλιστα κάθε χρήστης του δικτύου αυτής της αλυσίδας έχει στον υπολογιστή του ένα αντίγραφο όλων των συναλλαγών, γεγονός που αποκλείει τον κίνδυνο υποκλοπής ή αλλοίωσης των στοιχείων, αφού κάποιος επίδοξος hacker θα έπρεπε να «σπάσει» τη βάση σε όλους τους υπολογιστές, όπου αυτή «φιλοξενείται».
Πριν από περίπου μία δεκαετία και πλέον σε κάποιο διαδικτυακό φόρουμ προβληματισμού περί το νέο «φρούτο», το κρυπτονόμισμα bitcoin, εμφανίστηκε νεαρός Αμερικανός χρήστης, ο οποίος με μία ανάρτηση προσέφερε τότε μερικές δεκάδες χιλιάδες bitcoins σε όποιον του προμήθευε δύο πίτσες. Στο αίτημά του ανταποκρίθηκε ένας αγρότης από την άλλη άκρη της αμερικανικής ηπείρου, ο οποίος πράγματι παρήγγειλε στο όνομα του νεαρού δύο πίτσες, κόστους περίπου 30 δολαρίων και εισέπραξε τα κρυπτονομίσματα. Τα επόμενα χρόνια, ο αγρότης διαπίστωσε ότι εκείνη προσφορά τού είχε ανοίξει τον δρόμο για τον παράδεισο… Η αξία του ψηφιακού νομίσματος που την περίοδο της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής παραγγελίας πίτσας έφτανε τα 0,003 δολάρια (δηλαδή, με ένα δολάριο αγόραζες 333,33 bitcoins) είχε αρχίσει να σκαρφαλώνει ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα, στις 17/12 του 2017 το ένα bitcoin να πωλείται αντί 20.000 δολαρίων!
Αλλά, μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας στο «mining», μεγαλύτερες και οι απαιτήσεις για το pc του κάθε χρήστη. Αυτό που κάποτε, στη «γέννηση» του bitcoin μπορούσε κάποιος να επιτύχει με έναν φορητό υπολογιστή ή και ένα κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση στο διαδίκτυο, τώρα είναι παραμύθι του παρελθόντος…
Οι οικονομικές απαιτήσεις σε τροφοδοσία επεξεργαστών και καρτών γραφικών αγγίζουν πλέον τον ουρανό… και το προνόμιο του «mining» ανήκει πια σε «αποθήκες» ή αλλιώς «φάρμες» υπολογιστών εξαιρετικά υψηλού κόστους και δυνατοτήτων, που «τρέχουν» νυχθημερόν προγράμματα «μαντικής» αριθμών, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Το «παιχνίδι» έχει φύγει από τα χέρια των μεμονωμένων χρηστών και έχει περάσει σε κολοσσιαίες επιχειρήσεις παραγωγής bitcoins, αλλά και στα «mining pools», σε μεγάλες κοινότητες χρηστών, όπου ο καθένας συμμετέχει στον κοινό σκοπό με τον δικό του επεξεργαστή (που έχει αναβαθμίσει όσο… σηκώνει η τσέπη του) και διεκδικεί μερίδιο παραγόμενων κρυπτονομισμάτων ανάλογα με τη συνδρομή του στην κοινή υπόθεση. Όσο για τις «φάρμες» παραγωγής, στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην Κίνα.
Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 70% των bitcoins παράγονται στην έδρα της κίτρινης φυλής, όπου το ρεύμα είναι αισθητά φθηνότερο και οι πανάκριβοι για τους υπολοίπους του πλανήτη επεξεργαστές στον τόπο παραγωγής τους. Αρκετές μάλιστα από αυτές τις επιχειρήσεις, έχουν στηθεί πλάι σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, καθώς τα πλεονάσματα ρεύματος που οι εργοστασιάρχες αυτού του είδους διαπιστώνουν ότι δεν συμφέρει να μεταφέρονται μακριά, αντί να χάνονται στη… διαδρομή, διατίθενται σε αυτές τις κοντινές «φάρμες» των miners, αντί χαμηλού αντιτίμου. Οπότε, το όφελος είναι αμοιβαίο.
Bitcoin: 57 ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα
Αν αναλογιζόταν κανείς ότι η Ελλάδα του σήμερα περιλαμβάνει ακριτικές -και ίσως λιγότερο ακριτικές περιοχές- όπου τουλάχιστον ένα παιδί ονειρεύεται να αποκτήσει κάποτε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δικαίως θα οδηγείτο στο συμπέρασμα ότι για τη χώρα μας το bitcoin είναι μάλλον μια πολυτέλεια άγνωστη σε όλο το φάσμα των λεπτομερειών της ύπαρξης και λειτουργίας της. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Το bitcoin είναι εξαιρετικά οικείο και στους Έλληνες. Αρκεί να σημειωθεί ανά την ελληνική περιφέρεια λειτουργούν συνολικά 57 ΑΤΜ bitcoin! Εξ αυτών, 25 υπάρχουν σε Αθήνα, περίχωρα και Πειραιά, 6 στη Θεσσαλονίκη, 4 στο Ηράκλειο Κρήτης, από 3 σε Λάρισα και Χανιά, από 2 σε Πάτρα, Μύκονο, Ρόδο και Ιωάννινα και από ένα σε Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Καστοριά, Χαλκιδική, Άρτα, Ερμούπολη Σύρου, Χαλκίδα και Καλαμάτα.
Τα ATM bitcoin είναι όπως εκείνα των τραπεζών και επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να αγοράσει ή να πουλήσει bitcoins, κάνοντας χρήση κάρτας ή μετρητών. Επιπλέον, δεκάδες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, πώλησης επίπλων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γυμναστήρια, βιβλιοπωλεία, ακόμα και ταβέρνες και κομμωτήρια δέχονται στις συναλλαγές τους bitcoins.
Πάντως, οι συστηματικοί επενδυτές bitcoins γνωρίζουν τη διαδικασία αγοράς και από τον οικιακό υπολογιστή τους. Το διαδίκτυο βρίθει ασφαλών προγραμμάτων και οδηγιών της συναλλαγής με βήματα ένα προς ένα. Δεδομένης, δε, της άυλης υπόστασης του κρυπτονομίσματος, δεν είναι απαραίτητο να διατίθενται δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτηθεί ένα ολόκληρο bitcoin στην τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία. Οι επενδυτές διαθέτουν το ποσό που εκείνοι εκτιμούν ότι τους περισσεύει, για να αποκτήσουν ποσοστό επί της συνολικής αξίας ενός κρυπτονομίσματος.
Όσο για συμμετοχή των Ελλήνων στην παραγωγική διαδικασία των bitcoins, αυτή είναι μάλλον αδύνατη. Το κόστος για έναν δυνατό επεξεργαστή «mining», είναι πλέον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (!), ενώ ακόμη κι αν αυτός υπάρχει, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να καταναλώσει τεράστια ποσότητα ρεύματος.