Επιχειρήσεις: Τεράστια «ανάσα» για τους επιχειρηματίες που είδαν το εισόδημά τους να… εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις (300 εκατ. ευρώ) και μεγάλες επιχειρήσεις (50 εκατ. ευρώ). Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης, με την προθεσμία για δηλώσεις να λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου 2021.
Ειδικότερα, επιδότηση εώς 400.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, διευκριίζεται ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας τουριστικής εγκατάστασης, καθώς η επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης δίνεται μόνο ως μέτρο αντιμετώπισής των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων από τις 16 Ιουνίου και έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2021. Η αίτηση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.
Επιχειρήσεις: Το ύψος της επιδότησης
Το ύψος της επιδότησης φτάνει έως τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ.
Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.
Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του ανοιγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).
Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του ανοιγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.
Επιχειρήσεις: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις (300 εκατ. ευρώ) και μεγάλες επιχειρήσεις (50 εκατ. ευρώ). Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια
Τουριστικά γραφεία/ πρακτορεία
Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων
Αλλά και επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
Επιχειρήσεις: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020.
Να έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το 2019. Η προϋπόθεση τεκμαίρεται ότι πληρούται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.
Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: “Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας”.
Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020, ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020.
Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020, καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.
Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
Να είναι υπόχρεες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.
Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το έτος 2020, ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.
Να υποβάλουν μία αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ και μόνο για έναν επιλέξιμο ΚΑΔ για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας που διαθέτουν ή των λοιπών τουριστικών δραστηριοτήτων τους.
Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, το δηλώνουν στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.
Επιχειρήσεις: Ψάχνεις για χρηματοδότηση; Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις
Τι πρέπει να προσέχουν όσοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης. Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στη δράση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης, για Προμήθεια Πρώτων Υλών-Επανεκκίνηση Εστίασης» είτε για πρώτη φορά, είτε κατόπιν απόρριψης, προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτησή τους στο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένα σημεία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα για το ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα πρέπει να προσέχουν τα εξής:
- την ορθή υποβολή της Άδειας Λειτουργίας. Να είναι σε επιλέξιμο ΚΑΔ, στη σωστή διεύθυνση και φυσικά στην σωστή επωνυμία με το ανάλογο ΑΦΜ.
- τις υπεύθυνες δηλώσεις του λογιστή. Είναι απαραίτητη η επισύναψη τους συμπληρωμένες σύμφωνα με το σχετικό υπόδειγμα της πρόσκλησης και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλοίωση του.
- την προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω Taxis: το έντυπο θα πρέπει να φέρει ημερομηνία εκτύπωσης.
Yπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να υποβάλουν νέα αίτηση κατόπιν της απόρριψής τους, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν προχωρήσει σε ένσταση ως προς την αρχική απόφαση.
Για κάθε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν το Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ στο 8011136300 από τις 9.00 πμ έως τις 4.30 μμ. (Από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση) ή να αποστείλουν e-mail στο infoepan@mou.gr και στα Σημεία Πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ και των Περιφερειακών Μονάδων του: www.efepae.gr.
Επιχειρήσεις: Ξέχνα τις τράπεζες και πάρε άμεσα μέχρι 25.000 ευρώ
Τι ισχύει για τις μικρο-χρηματοδοτήσεις. Έτοιμο το νομικό πλαίσιο για να ανοίξει σταδιακά η στρόφιγγα. Πώς μπορείτε να λάβετε άμεσα δάνειο με «εγγυήτρια» την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Έντονο ενδιαφέρον για να λάβουν άδεια για μικροχρηματοδοτήσεις έχει ήδη εκδηλωθεί από δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πληρωμών και πιστώσεων.
Όμως, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο των πιστώσεων. Ο νόμος για τις μικροπιστώσεις, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών κλάδων που θέλουν να προσφέρουν ευκολίες στους πελάτες τους, όπως για παράδειγμα από ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες e-learning, συμβουλευτικές εταιρείες κλπ.
Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκουν την ευκαιρία να βοηθήσουν τον πελάτη να βρει την αναγκαία ρευστότητα ώστε να αγοράσει την υπηρεσία τους. Για παράδειγμα, ένας εταιρικός πελάτης, μια μικρή επιχείρηση, μπορεί να γίνει συνδρομητής κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Η τελευταία μπορεί να του χορηγήσει μικροπίστωση έναντι ενός επιτοκίου γύρω στο 6-8% προκειμένου ο πελάτης να πληρώνει το λογαριασμό τηλεφωνίας. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, φοροτεχνικά γραφεία, εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων, διαφημιστικές, κά, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ένα άλλο μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει μπορεί να προβλέπει τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου μέσα από τον τζίρο μιας επιχείρησης.
Για παράδειγμα, μία εταιρεία συστημάτων πληρωμών μπορεί να πάρει άδεια για μικροπιστώσεις και να παρακρατεί ένα ποσοστό από τις συναλλαγές από τις πωλήσεις στο POS.
Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από πέρσι το καλοκαίρι, ωστόσο η πανδημία πάγωσε διαδικασίες οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά μικροπιστώσεων.
Οι μικροπιστώσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της ρευστότητας και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, startups και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από τράπεζες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Οικονομικών με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό, σε συνεργασία με το υπ. Ανάπτυξης επεξεργάζονται τις τελικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι μικροπιστώσεις στην Ελλάδα.
Αυτό γίνεται και σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι αυτή που θα εγκρίνει τις άδειες και θα έχει την εποπτεία των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.
Επίσης, για λόγους διαφάνειας έχει θεσπιστεί η τήρηση Μητρώου Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι δημοσίως προσβάσιμο και ενημερομένο προκειμένου το κοινό να μπορεί να ελέγχοι ποιες εταιρείες έχουν πάρει άδεια, ή για ποιες έχει ανασταλεί.