Έκτακτο επίδομα: Αντικαταστήστε τα κουφώματα του σπιτιού σας με επιδότηση. Πώς θα πάρετε την έκπτωση. Όλες οι λεπτομέρειες.
Ευκαιρία για την αναβάθμιση του σπιτιού σας, που προβλέπει ακόμα και να αντικαταστήσετε τα κουφώματα, έχετε με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Το νέο έκτακτο επίδομα στοχεύει στην ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών, στην οποία έχει στρέψει το βάρος η κυβέρνηση, για να βγει ο δύσκολος χειμώνας της ακραίας ακρίβειας.
Αναλυτικές λεπτομέρειες θα βγουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, τουλάχιστον, υπάρχουν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα κηρυχθεί νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Θα ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.
Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90% με όριο τις 25.000 ευρώ, ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν:
Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.
Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.
Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα ανακοινώθηκε επίσης από τον υπουργό Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Μανιάτη, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν και εφόσον, λοιπόν, το πρόγραμμα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά– ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να πει την εβδομάδα που πέρασε, πως η επιδότηση αντικατάστασης και τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων βρίσκεται προ των πυλών, και συγκεκριμένα πως έχει ενταχθεί στο Repower EU. Θα ξεκινήσει μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.
Εξάλλου, και η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών είχε καθυστερήσει. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και, τελικά, ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 2022 με καθυστέρηση αρκετών μηνών.
Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.
Σημαντικό κριτήριο θα είναι επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:
Με λιγότερα από δύο ευρώ μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την απώλεια θέρμανσης. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο TikTok, φαίνεται να πρόκειται για ένα πολύ απλό κόλπο και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κοινό αντικείμενο που υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Το αλουμινόχαρτο!
«Έψαχνα να βρω τρόπους για να κάνω οικονομία στην ενέργεια, εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών. Καθώς περνάω το καλοριφέρ, νιώθω ότι βγάζει περισσότερη ζέστη, αλλά αυτή κάπου χάνεται», εξήγησε ο ίδιος.
«Για να εξοικονομήσετε χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος ή του πετρελαίου, τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο πίσω ακριβώς από το καλοριφέρ, ανάμεσα δηλαδή στο καλοριφέρ και τον τοίχο», πρόσθεσε ο Καρλ.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της «Daily Mirror», τοποθετώντας ένα αλουμινόχαρτο πίσω από το καλοριφέρ, και ειδικά στη σχισμή ανάμεσα στο πάτωμα και τον τοίχο, θα μπορέσετε να ενισχύσετε τη μόνωση του σπιτιού σας.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Καρλ, «το αλουμινόχαρτο αντανακλά τη ζέστη πίσω στο δωμάτιο, αντί να την αφήνει να δραπετεύει μέσα από τους τοίχους του σπιτιού».
«Είχα ακούσει αυτό το κόλπο πριν από πολλά χρόνια, από τη γιαγιά μου, αλλά η πρόσφατη ενεργειακή κρίση με έκανε να το θυμηθώ», κατέληξε ο ίδιος.
Με περισσότερες από 370.000 προβολές στο TikTok, πολλοί ήταν εκείνοι που ευχαρίστησαν τον Καρλ για την ιδέα του, ενώ άλλοι ήταν περισσότερο δύσπιστοι.
«Το δοκίμασα και είδα πραγματικά διαφορά», έγραψε ένας χρήστης.
«Δεν λειτουργεί εξίσου καλά με τα αντανακλαστικά φύλλα, που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν το σπίτι σου ζεστό», σχολίασε ένας άλλος.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…