Η μεγάλη απάτη με τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα 2020

Μπορεί ο κόσμος να ζει με την αγωνία αν και εφόσον θα λάβει οποιοδήποτε οικονομικό βοήθημα από την Κυβέρνηση, ωστόσο μερικοί ανακάλυψαν ακόμη και… υποβολή αιτήσεων!

Το xristika.gr αποκαλύπτει μια μεγάλη απάτη που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες να περιμένουν χρήματα τα οποία δεν θα δοθούν, σύμφωνα μάλιστα και με επίσημες κυβερνητικές πηγές.

Καθημερινά στο διαδίκτυο αρκετά fake news κάνουν λόγο για αιτήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να ζει με την ελπίδα πως θα λάβει το μέρισμα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Αιτία, δεν ήταν άλλη από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έφερε έλλειμα… μαμούθ στα κρατικά ταμεία.

Όπως ήταν φυσικό, το θέμα έγινε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για μικροπολιτική.

Φυσικά μόνιμα χαμένοι είναι οι πολίτες που θα αναγκαστούν να περάσουν τα φετινά, πραγματικά πολύ δύσκολα, Χριστούγεννα με άδειες τσέπες.

Αφού λοιπόν δεν θα δοθεί μέρισμα, τουλάχιστον αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πρόκειται για το επίδομα ακραίας φτώχειας, το οποίο λαμβάνουν 482.335 συμπολίτες μας.

«Μέρισμα υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν παρουσιαζόταν υπεραπόδοση, ή, τέλος πάντων, ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που είχε τεθεί στη χώρα μας με βάση τη Συμφωνία που είχε κάνει με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φέτος δεν μιλάμε για πλεονάσματα. Φέτος μιλάμε για ελλείμματα, τα οποία δημιουργούνται από την ανάγκη παντού, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, το Κράτος να είναι δίπλα στους πολίτες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τους στηρίξει για ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε πόρους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν -όπως είπε- διοχευτευθεί από τον Μάρτιο-Απρίλιο στην οικονομία, για ν’ αντέξει το κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για το αν θα λάβουν κάποια οικονομική στήριξη άλλες κοινωνικές ομάδες στις γιορτές όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ή κλείνει ο γύρος ενίσχυσης ενόψει των γιορτών, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Μένουμε στις ανακοινώσεις των δύο υπουργών». Σε αυτό το πνεύμα απάντησε ο κ. Πέτσας και όταν ρωτήθηκε για το αν θα συμπεριληφθούν στην έκτακτη ενίσχυση γιατροί και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ. ή ετοιμάζεται από την κυβέρνηση κάποιο άλλο μέτρο επιβράβευσης για την προσφορά τους.

«Ήδη, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εμπράκτως, η Κυβέρνηση είχε δείξει ότι είναι δίπλα και στηρίζει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, δίνοντας και έκτακτη ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο άλλο πλάνο στο τραπέζι» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Εκτός από το διπλασιασμό του επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανακοινώθηκε επίσης η χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.

Ενώ σε ότι αφορά τους εργαζόμενους προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας στο επόμενο έτος, για εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως, ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε και ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί τα παρακάτω, πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους. Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας από το Κράτος.

Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας, σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αναγνωρίζεται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση από τους ευρωπαίους εταίρους μας» είπε ο κ. Πέτσας παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της 8ης Έκθεσης Αξιολόγησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

«Η Έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει τη συμβολή του συνεκτικού πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για το 2020, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, και συγκεκριμένα στη στήριξη του κόσμου της εργασίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν το Δεκέμβριο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για την επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία ίσχυαν από την αρχή του δεύτερου lockdown.

Στα 534 ευρώ το επίδομα για τον Δεκέμβριο, επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ ανακοινώθηκε και η παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις αναλυτικά:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

Όπως έχει ανακοινωθεί και ήδη υλοποιείται, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά δύο μήνες.

Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους, για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, και τον μήνα Δεκέμβριο, το 50% της ζημίας τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα

Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη ανακοίνωση της COSMOTE: Η προσφορά που όλοι περιμέναμε ήρθε

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Όλη η αλήθεια για τις αιτήσεις και τους δικαιούχους

Έκτακτη ανακοίνωση από ACS, ΕΛΤΑ Courier και Γενική Ταχυδρομική

Μετακίνηση εκτός νομού: Το «παραθυράκι» και οι 4 λόγοι που επιτρέπεται

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr