Ηλεκτρικό ρεύμα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα αδύνατα… δυνατά κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να «ελαφρύνει» τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν γίνει δυσβάσταχτοι για τους καταναλωτές.

Στα τέλη Ιουλίου η ΡΑΕ θα παρουσιάσει το σχέδιο αναμόρφωσης της χονδρεμπορικής αγοράς ενώ προχωρά στην ανάπτυξη «έξυπνου» εργαλείου παρακολούθησής της σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης έχει ξεκινήσει ανοικτό διάλογο για τις ρήτρες που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες παραπόνων των πελατών ενώ προωθεί την ανάπτυξη σχετικού ψηφιακού εργαλείου όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν τις προσφορές και τις συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 83,47 ευρώ. Το Μάιο βρισκόταν στα 63,16 ευρώ η μεγαβατώρα κι έτσι η αύξηση κινείται σε απόλυτη τιμή πάνω από 20 ευρώ τη μεγαβατώρα με ποσοστό 32,1%.

Στο 5ο Παγκρήτιο ενεργειακό συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καθηγητής Αθ. Δαγούμας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η ΡΑΕ μελετά τα πάντα και θα πράξει ότι χρειαστεί σε λιανική, χονδρική και διαχειριστές».

Ο πρόεδρος της Αρχής σε σχέση με την πορεία των τιμών σημείωσε ότι η ανοδική πορεία μεταξύ άλλων οφείλεται στο ακριβό φυσικό αέριο και στους ρύπους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, οι τιμές των ρύπων εξακολουθούν να διαγράφουν ξέφρενη τροχιά και μόλις πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό στα 58,25 ευρώ/ τόνο. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η Ελλάδα είναι κοντά στις υπόλοιπες χώρες και χαμηλότερα από πολλές εξ αυτών.

Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των παρόχων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες ήταν η αρχή μιας σειράς διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί η πρόταση για το νέο πλαίσιο από τη ΡΑΕ.

Προτεραιότητα της ΡΑΕ είναι να υπάρξει διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να είναι συγκρίσιμες οι ρήτρες και ξεκάθαρο για τους καταναλωτές το τί πληρώνουν σε κάθε εταιρεία προμήθειας.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι ρήτρες αναπροσαρμογής φέρνουν ελάφρυνση

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής προβλέπουν αλλαγές στην τιμή ρεύματος ανάλογα με την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής και λόγω της ανοδικής συγκυρίας στην τιμή της χονδρεμπορικής έχουν φέρει μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να τεθεί ανώτατο πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο να μην μπορεί να υπάρχει αύξηση ανεξάρτητα από το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά. Δεύτερο θέμα είναι το πότε εφαρμόζονται οι ρήτρες.

Για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή το πέναλτι που πληρώνει ένα πελάτης όταν «σπάει» νωρίτερα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, η ΡΑΕ έχει ζητήσει να καταργηθούν. Για τους προμηθευτές όμως είναι απαραίτητη επειδή επιτρέπει την διαμόρφωση προσφορών αλλά δυναμικών εμπορικών πολιτικών που τελικά είναι σε όφελος του καταναλωτή.

Η απαγόρευσή της, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, μπορεί να οδηγήσει σε κύμα «περιπλανώμενων» πελατών που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τις εταιρίες σε διαμόρφωση ακριβότερων τιμολογίων.

Οι μεγάλες αυξήσεις στην χονδρεμπορική και η ενεργοποίηση των ρητρών προκάλεσαν πρόσφατα την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή της πριν λίγες μέρες η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που υπογράφει ο πρόεδρός της Αντώνης Κοντολέων προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμα ασκεί έντονη κριτική για την ύπαρξη της ρήτρας, κάτι που πλήττει βάναυσα όπως αναφέρεται τη βιομηχανία τους πελάτες της μέσης τάσης.

Η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει στη ΡΑΕ ότι η έλλειψη ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά συντελεί στη στρεβλή λειτουργία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνει ότι οι στρεβλώσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και απορρέουν από την ολιγοπωλιακή δομή της, η οποία οδηγεί σε μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το γεγονός ότι οι προμηθευτές ενέργειας (που πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα στην χονδρική) είναι και παραγωγοί (επομένως που εισπράττουν το αυξημένο τιμολόγιο) δεν δικαιολογεί τη μετακύληση του αυξημένου κόστους στη βιομηχανία και τον καταναλωτή.

Ειδικότερα, αναφέρει: «η επίκληση της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων CO2 από μεριάς τους δεν δικαιολογεί οι προσφορές τους να μετακυλύουν το σύνολο του ρίσκου της αγοράς στους καταναλωτές, όταν μάλιστα το μερίδιο τους στην παραγωγή υπερκαλύπτει το μερίδιο τους στη λιανική.»

Η ΡΑΕ έχει ζητήσει να κατατεθούν στοιχεία από τους προμηθευτές για τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους για τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αλλά και των επιβαρύνσεων που καταγράφηκαν.

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Πόλεμος» Κινέζων-Ελλήνων για το ρεύμα!

Παράλληλα, οι Κινέζοι της State Grid να επένδυσαν 320 εκατομμύρια ευρώ στον ΑΔΜΗΕ το 2016, ωστόσο πέντε χρόνια μετά τα… κλαίνε! Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…

Χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του κινεζικού μονοπωλίου διανομής ρεύματος, State Grid, εξελίσσεται η επένδυση των 320 εκατ. ευρώ που έκαναν στα τέλη του 2016 στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια σφοδρή αντιπαράθεση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επιβολή πρωτοφανούς προστίμου 5 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να αποκλείεται και κάποια διπλωματική παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι οι αποδόσεις της επένδυσής τους για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αρχικούς υπολογισμούς, παρά το γεγονός ότι η επένδυση σε έναν μονοπωλιακό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης θα έπρεπε να είναι μια τοποθέτηση χαμηλού κινδύνου.

Τη δυσφορία της State Grid για τις χαμηλές αποδόσεις και τις δυσάρεστες εκπλήξεις από τον ΑΔΜΗΕ αντανακλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος ουσιαστικά επέρριψε στη ΡΑΕ την ευθύνη για τα μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Όπως είπε, η ΡΑΕ στέρησε από τον ΑΔΜΗΕ συνολικά 10 εκατ. ευρώ από την φετινή κερδοφορία, καθώς με τις αποφάσεις της δεν θα επιτρέψει πλήρη ανάκτηση των τελών μεταφοράς ρεύματος για το 2021, ενώ επέβαλε και πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ για τα προβλήματα με τη διασύνδεση της Πελοποννήσου (Δυτικός Διάδρομος).

Ο κ. Μανουσάκης, μάλιστα, επιτέθηκε στη ρυθμιστική αρχή με τρόπο που δεν συνηθίζεται από εποπτευόμενη εταιρεία, κατηγορώντας τη ΡΑΕ ότι λειτουργεί σαν Δημόσιο «παλαιάς κοπής» και αντιμετωπίζει τον ΑΔΜΗΕ σαν Δημόσιο και όχι ως μια εταιρεία που λογοδοτεί σε επενδυτές. Όπως τόνισε, από τα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ εξαρτώνται οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού του Δικτύου Μεταφοράς, ενώ «η ΡΑΕ λειτουργεί αργά, σαν να μην πειράζει πότε θα πάρουμε το έσοδο».

Το θέμα που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ένταση στη σχέση του ΑΔΜΗΕ με τη ΡΑΕ είναι το πρωτοφανές πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου. Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, η καθυστέρηση της λειτουργίας της διασύνδεσης αποδίδεται στις δικαστικές προσφυγές από μοναχές που ενοχλούνται αισθητικά από τους πυλώνες και είναι σφάλμα να επιβάλλονται κυρώσεις στον ΑΔΜΗΕ.

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ τονίζεται ότι αν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του στη ΡΑΕ για ακύρωση του προστίμου θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ μετά την επιβολή των κυρώσεων αποφάσισε να προχωρήσει σε μελέτη για εναλλακτική όδευση, η οποία όμως θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Η ΡΑΕ έχει αποφύγει να απαντήσει ως τώρα σε αυτές τις αιτιάσεις, αλλά πιθανότατα θα το κάνει τις επόμενες ημέρες. Η ρυθμιστική αρχή αποδίδει στον ΑΔΜΗΕ βαριές ευθύνες για την καθυστέρηση της διασύνδεσης της Πελοποννήσου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί κινδύνου ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και επειδή προκάλεσε τεράστια προβλήματα και στρεβλώσεις στη χρηματιστηριακή διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος, που άρχισε στα τέλη του 2020 με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Target Model.

Όπως διαπίστωσε κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς η ΡΑΕ, στις αρχές του χρόνου, προχωρώντας μάλιστα σε επιβολή περιορισμών στη διαμόρφωση των τιμών, το γεγονός ότι δεν λειτούργησε η διασύνδεση δημιούργησε ένα κλειστό σύστημα στην Πελοπόννησο, όπου οι παραγωγικές μονάδες δεν μπορούσαν να διαθέτουν πλήρως την παραγωγή τους στο σύστημα και αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε παραγωγούς να ακολουθούν πρακτικές που στρέβλωσαν τη λειτουργία της αγοράς και προκάλεσαν μεγάλη διόγκωση των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Όπως έχει τονίσει η ΡΑΕ, «αντικείμενο της απόφασης (σ.σ.: για την επιβολή προστίμου) αποτέλεσε η παραβίαση υποχρεώσεων που συναρτώνται με την ανάπτυξη του Συστήματος, για λόγους ευστάθειας του Συστήματος, ασφάλειας εφοδιασμού, άρσης κατάστασης συμφόρησης και στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ».

Η ΡΑΕ τόνισε, μάλιστα, ότι οι περιορισμοί που επέβαλε στη διαμόρφωση των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης αποτελούν μόνο «το πρώτο μέτρο που έλαβε η Αρχή για την αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού». Απευθυνόμενη στον ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ τόνισε:

  • Προφανώς, η ρυθμιστική παρέμβαση δεν εξαντλείται στη λήψη της σχετικής Απόφασης. Στόχος της ΡΑΕ είναι η αντιμετώπιση των αιτιών (αλλά και των υπαιτίων) και η θεραπεία των ανεπαρκειών των αγορών.
  • Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι θεσμικοί φορείς, ιδίως όσοι ασκούν μονοπωλιακές δραστηριότητες εγγυημένης κερδοφορίας, την οποία διασφαλίζει η ΡΑΕ δια των Αποφάσεών της για το Έσοδο, καλούνται να επικεντρωθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο.