Στέγαση: Ανακαίνιση παλαιάς ή απόκτηση νέας κατοικίας είναι στα πλάνα της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «σήμα» για νέες ανακοινώσεις μέσα στον Ιούνιο. Όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες στο xristika.gr.
Τα ενοίκια είναι υπέρογκα, η αγορά κατοικίας αδύνατη. Το πρόβλημα της στέγασης πλήττει όλη την Ευρώπη, με ελάχιστα διαθέσιμα σπίτια, αλλά και πολύ ακριβό αντίτιμο ακόμα και αν βρει κανείς σπίτι. Έτσι, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη πει ότι θα ανακοινώσει κονδύλια για να ανακαινιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα παλαιά σπίτια, σε μια προσπάθεια να μην μείνει καμία κατοικία ανεκμετάλλευτη.
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού, προαναγγέλλοντας μέτρα στήριξης στα νέα ζευγάρια για να γίνουν γονείς, αλλά και νέες επιδοτήσεις για απόκτηση σπιτιού, προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Όποιος είναι γονιός, γνωρίζει ότι η χαρά του να φέρνεις μια νέα ζωή δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τα νέα ζευγάρια που είναι 35-40 ετών και έχουν χτυπηθεί από την κρίση των προηγούμενων ετών είναι σημαντικό να νιώθουν ασφάλεια. Για αυτό και μέσα από μια σειρά πολιτικών θα κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο επιβαρυντικά οικονομική».
Νέο Εξοικονομώ για όλα τα μεσαία νοικοκυριά μέσα στο 2024
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων για προγράμματα επιδότησης ανακαίνισης σπιτιού έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, φέρνοντας νέα κριτήρια μέσα στο 2024 για να ξεκινήσουν τα οι ανακαινίσεις σε παλαιότερες κατοικίες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο νέα προγράμματα του «Εξοικονομώ».
Ο τελευταίος κύκλος του δημοφιλούς προγράμματος έδινε τη δυνατότητα στους δικαιούχους να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα που έφτανε έως και τα 17.000 ευρώ περίπου. Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών μπορούν να πληρωθούν με επιδότηση που φτάνει μέχρι και τα 21.000 ευρώ.
Πέρα από τους ευάλωτους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα ανοίξει και ένα άλλο με την επιδότηση να αγγίζει τα 21.000 ευρώ.
Θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά όρια, επομένως έτσι θα αυξηθούν και τα ποσά της επιδότησης ανάλογα με την κατηγορία.
Σημειώνεται, πως στον προηγούμενο κύκλο τα ποσοστά επιχορήγησης ορίζονταν σε συνάρτηση με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη και διαμορφώνονταν ως εξής:
- Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
- Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
Τα νέα προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ανακαίνιση σπιτιού: Ποια νέα πακέτα επιδοτήσεων προβλέπονται
Τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης κτιρίων πρέπει να επιτρέπουν την ανάπτυξη επαρκούς χρηματοδότησης σε εθνικό επίπεδο και να συμβάλλουν στη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων σε κλίμακα.
Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συμπεριλάβουν επισκόπηση των εθνικών πολιτικών και μέτρων για την ενδυνάμωση και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, την άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας και τη διασφάλιση της οικονομικής προσιτότητας της στέγασης, σύμφωνα επίσης με τις πρόσφατα δημοσιευθείσες συστάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Δεδομένου ότι εκτιμάται ότι θα διατεθούν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη στήριξη ανακαινίσεων μεταξύ 2023 και 2030, η Επιτροπή συμβάλλει επίσης στην κινητοποίηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αρχικών επενδυτικών δαπανών.
Η χρηματοδότηση της ΕΕ προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων της πολιτικής συνοχής, του InvestEU, της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, του υποπρογράμματος LIFE για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής σχέσης «Κτίρια για τους ανθρώπους», του μηχανισμού ELENA, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Μηχανισμού Ανάκαμψης, ιδίως χάρη στις ισχυρές εμβληματικές πρωτοβουλίες «Renovate» και σε ειδικά κεφάλαια που σχετίζονται με το REPowerEU στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι το νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που συστάθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα κινητοποιήσει 86,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2032 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με τις ενεργειακές ανακαινίσεις να αποτελούν έναν από τους δύο τομείς εστίασης (με τις μεταφορές) σε διαρθρωτικά μέτρα.
Για να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, η Επιτροπή έχει επίσης καταστήσει το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις πιο ευνοϊκό για τις ανάγκες των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία.
Η αναθεώρηση θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην κινητοποίηση στήριξης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η οδηγία αναθέτει στην Επιτροπή την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου χαρτοφυλακίου για εθελοντική χρήση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό τη στήριξη της αύξησης του όγκου των δανείων για την ανακαίνιση κτιρίων.
Η διευκόλυνση και η ρύθμιση της πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα δεδομένα EPC θα πρέπει επίσης να διευκολύνει τη χρηματοδότηση ανακαινίσεων μέσω ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Πότε ανακοινώνεται το πακέτο επιδοτήσεων για ανακαινίσεις
Η αναθεωρημένη οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ τις προσεχείς εβδομάδες. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να την μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία.