Μάζεμα ελιάς: Απελπισία! Δεν υπάρχουν εργάτες γης – Αδιανόητα τα μεροκάματα που ζητάνε

Μάζεμα ελιάς: Σε αδιέξοδο ο αγροτικός κόσμος από την έλλειψη εργατών γης. Εν μέσω της ελαιοκομικής περιόδου ο προβληματισμός των παραγωγών είναι ακόμη πιο έντονος, δεδομένου ότι οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ μεγάλες για το μάζεμα ελιάς. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών κάνει περιζήτητους τους λιγοστούς εργάτες που είναι διαθέσιμοι για το μάζεμα ελιάς.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο πρόβλημα στο μαζεμα ελιάς.

Η έλλειψη αυτή έχει αυξήσει τις αμοιβές των εργατών κατά 30%, σε μια περίοδο που ο παραγωγός αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα και το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 40%.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως πέρυσι οι εργάτες που καλούνταν για το μάζεμα της ελιάς ζητούσαν 30 – 40 ευρώ, ενώ φέτος το μεροκάματο έχει φτάσει τα 50 ή και τα 60 ευρώ για εργάτες που θα χρησιμοποιήσουν και τα δονητικά ή ελαιοραβδιστικά μαχανήματα.

Για ένα συνεργείο λοιπόν 3 εργατών, ένας ελαιοπαραγωγός χρειάζεται 150 ευρώ για μεροκάματα, συν τις βενζίνες για τα μηχανήματα, συν το (προαιρετικό) κολατσιό των εργατών, συν τα πετρέλαια για τα καύσιμα του τρακτέρ και του αγροτικού… ημερήσιο κόστος λοιπόν, τουλάχιστον 200 ευρώ.

Το θετικό πάντως είναι ότι η τιμή του λαδιού αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 4 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στους παραγωγούς που ούτως ή άλλως δοκιμάζονται από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα αυξήθηκε με υπουργική απόφαση ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται, λόγω και της απροθυμίας των εργατών γης να έρθουν στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι εργάτες γης αρνούνται να απασχοληθούν με εργόσημο, γιατί δεν θέλουν να χάσουν τα επιδόματα. Αυτό σημαίνει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν να επιτραπεί στους απασχολούμενους να συνεχίσουν να παίρνουν μέρος των επιδομάτων και να αμείβονται και για την εργασία τους με εργόσημο.

Οι παραγωγοί τονίζουν πως το κράτος δικαιολογεί μόνο έναν εργάτη ανά 25 στρέμματα, δηλαδή ανά 30 τόνους ελιάς, όταν στην πραγματικότητα χρειάζονται τέσσερα άτομα ανά 25 στρέμματα.

Αν και το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης έχει ήδη επισημανθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της περιφέρειας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα που θα δώσουν κάποια διέξοδο.

Μάζεμα ελιάς: Πότε και πώς γίνεται

Η ελιά αποτελεί τη δημοφιλέστερη καλλιέργεια της χώρας μας, από την οποία εδώ και δεκαετίες παράγονται προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που έχουν υψηλή ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Η συγκομιδή της ελιάς θεωρείται ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της ελαιοκαλλιέργειας, τόσο για τις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, όσο και για την παραγωγή ελαιολάδου.

Η διαδικασία της συγκομιδής επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και πρέπει να γίνεται στον σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την κατάλληλη περίοδο τη συλλογή του καρπού της ελιάς ανάλογα το στάδιο ωρίμανσης, επιλέγοντας ιδανικές καιρικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά ελαιοσυλλογής.

Παράλληλα, η επιλογή του τρόπου συσκευασίας και μεταφοράς του καρπού στο ελαιουργείο έχει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιόκαρπου.

1. Τι προσέχουμε κατά το μάζεμα ελιάς;

Προγραμματίζουμε το μάζεμα της ελιάς να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης του καρπού, ανάλογα αν πρόκειται για επιτραπέζιες ποικιλίες ή ελαιοποιήσιμες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλότερης ποιότητας παραγώμενο προϊόν.

Προσέχουμε να μη δημιουργούμε πληγές στα κλαδιά των δέντρων κατά τη συγκομιδή, και αποφεύγουμε το πάτημα των καρπών που βρίσκονται πάνω στα δίχτυα.

Χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα ή γιούτινα σακιά που επιτρέπουν τον καλύτερο αερισμό και προστατεύουν τους καρπούς της ελιάς από υποβάθμιση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.

– Για την παραγωγή λαδιού, μεταφέρουμε τις ελιές στο ελαιοτριβείο όσο πιο σύντομα γίνεται για να έχουμε ελαιόλαδο με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

2. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή και πότε γίνεται το μάζεμα ελιάς;

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση του καρπού, πριν ωριμάσει και αρχίζει να μαλακώνει η σάρκα του.

Για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, η συγκομιδή ξεκινά όταν το χρώμα των καρπών της ελιάς γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πρώιμη συγκομιδή ελαιόκαρπου, μας δίνει το διάσημο αγουρέλαιο, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει υψηλή ζήτηση χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ως προϊόν πολύτιμης διατροφικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Αν καθυστερήσουμε να μαζέψουμε τις ελιές, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και αυξημένη οξύτητα που επιδρά αρνητικά στο τελικό προϊόν.

Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές φορές έχουμε σημαντική όψιμη προσβολή από τον δάκο της ελιάς μέσα στο φθινόπωρο λόγω ευνοϊκών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας.

Επιπλέον, η καθυστερημένη συγκομιδή αυξάνει τις πιθανότητες για μειωμένη καρποφορία των ελαιόδεντρων την επόμενη χρονιά.

3. Ποιες συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη συγκομιδή της ελιάς;

Κατά τη συγκομιδή της ελιάς, αποφεύγουμε το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιόδεντρων με βροχερό καιρό και συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά των ελαιόδεντρων.

Αυτές οι πληγές μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης και ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών με κυριότερη την καρκίνωσης της ελιάς.

Σε κάθε περίπτωση μετά τη συγκομιδή της ελιάς, το ψέκασμα με χαλκό είναι επιβεβλημένο για την αντιμετώπιση των ασθενειών και για τη διατήρηση υγιών ελαιόδεντρων.

4. Ποια είναι τα κατάλληλα μέσα συγκομιδής για την ελιά;

Επιλέγουμε τη συλλογή με χειρωνακτικά μέσα, ειδικά χτένια ή ραβδιά κυρίως για τις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, καθώς δεν θέλουμε να χτυπηθεί ο ελαιόκαρπος για να μπορέσουμε να τον μεταποιήσουμε και να μη χάσει την εμπορική του αξία.

Για τη συγκομιδή των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών, χρησιμοποιούνται κυρίως μηχανικά μέσα με διάφορους τύπους ελαιοραβδιστικών. Κατά το ράβδισμα των δένδρων της ελιάς, προσέχουμε να μην δημιουργούνται πολλές πληγές στα κλαδιά και να μην έχουμε μεγάλη απώλεια φυλλικής επιφάνειας, καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

5. Πώς συσκευάζουμε και πώς μεταφέρουμε τον ελαιόκαρπο;

Κατά το μάζεμα της ελιάς, ειδικά για τις επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά και για τις ελαιοποιήσιμες, χρησιμοποιούμε πλαστικά ή ξύλινα τελάρα που επιτρέπουν τον καλό αερισμό, ώστε να μην αναπτύσσεται ο μύκητας της μούχλας που προκαλεί υποβάθμιση στο ελαιόλαδο και αύξηση της οξύτητας.

Ειδικά για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα γιούτινα σακιά (από φυτικές ίνες) ή πλαστικά διχτυωτά που είναι διάτρητα και διευκολύνουν τον καλό αερισμό.

Οι κλασικοί πλαστικοί σάκοι, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού που συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου και πρέπει να αποφεύγονται.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, όταν παραμένει ο ελαιόκαρπος στον σάκο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να μεταφερθεί στο ελαιουργείο και να γίνει η εξαγωγή του ελαιολάδου.

6. Κι ένα μυστικό για το μάζεμα της ελιάς

Μετά τη συγκομιδή της ελιάς, το φυτικό υλικό που δημιουργείται (φύλλα, κλαδιά, κορμοί) μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας και της αειφορίας.

Τα φύλλα μπορούν να ενσωματωθούν στο έδαφος ώστε να αποδώσουν σταδιακά θρεπτικά συστατικά με τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Επίσης, τα κλαδιά των ελαιόδεντρων μπορούν να θρυμματιστούν, με ειδικό τεμαχιστή και θρυμματιστή, και να ενσωματωθούν στο έδαφος για να αυξήσουμε την οργανική ουσία και να γίνει το χώμα πιο αφράτο.

Τέλος, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα χοντρά κλαδιά και τους κορμούς των ελαιόδεντρων ως σημαντική καύσιμη ύλη στην οικιακή θέρμανση.

Μάζεμα ελιάς: Πάρε άμεσα έως 25.000 ευρώ – Πού κάνουν αίτηση οι αγρότες για δάνειο

Την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 υπογράφηκε η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, και της Προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. κυρίας Α. Χατζηπέτρου, ως διαχειριστή του Ταμείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. € με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. θα εκδώσει την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο, οι οποίοι, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2022, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000€ έως 25.000€, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου (πρόσθετη μόχλευση πόρων).

Η ενεργοποίηση του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς «θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Μάζεμα ελιάς: Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Να δοθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους αγρότες της Αργολίδας για τις ζημιές λόγω του παγετού της 26ης Ιανουαρίου, ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με Επίκαιρη Ερώτησή τους, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά:

«Οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Π.Ε. Αργολίδας δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από τον παγετό της 26ης Ιανουαρίου. Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ ανέφεραν ζημιές πάνω από 70% και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής, ψηφίστηκε τροπολογία με βάση την οποία δόθηκαν προκαταβολές 60% ήτοι 300 ευρώ το στρέμμα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Νομού έγινε από τον ίδιο τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό καθώς και από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ,όπου και διαπίστωσαν, ιδίοις όμμασι, το μέγεθος της καταστροφής και συμφώνησαν. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε την ζημιά τον Φεβρουάριο του 2022, σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ ενώ δήλωσε ότι οι προκαταβολές που δόθηκαν φτάνουν στο ύψος των δέκα εκατομμυρίων ευρώ!

Στα τελικά όμως πορίσματα του ΕΛΓΑ, το μέγεθος της ζημιάς βρίσκεται σε επίπεδα 20-25% που με βάση αυτά οι αγρότες δεν δικαιούνται αποζημίωση, με αποτέλεσμα να ζητείται από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν ως προκαταβολή.

Αυτή η αντιμετώπιση των αγροτών από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία σήμερα τους καλεί να υποβάλουν ενστάσεις για τα πορίσματα πληρώνοντας και το αντίστοιχο παράβολο, αποτελεί εμπαιγμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

– Να μην παρακρατήσει ο ΕΛΓΑ ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή και να επιστραφούν τα χρήματα των παραβόλων που έχουν καταβάλει οι παραγωγοί.

– Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες στο 100% της πραγματικής ζημιάς».