Σχολεία: Τι θα γίνει τελικά με την επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας για να σταματήσει η διασπορά των αναπνευστικών ιώσεων στις σχολικές αίθουσες; Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Κανονικότατα, χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας, αλλά με «μέτρα»… διευκόλυνσης για τους μαθητές (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ), θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. Την ώρα, λοιπόν, που υπάρχουν «φωνές» στην ιατρική κοινότητα για επιστροφή μέτρων, είτε με μάσκα, είτε με παράταση των διακοπών, για να ανακοπεί το «κύμα», το υπουργείο Παιδείας πήρε την απόφασή τους.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο «παρά πέντε» της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, ανακοίνωσε και επίσημα μέσω τηλεοπτικής της συνέντευξης, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση λήψης μέτρων, ούτε της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία. Φυσικά, το ίδιο και ισχύει και για τα τεστ, καθώς παραμένουν μη υποχρεωτικά.
Όπως εξήγησε αναλυτικά στο OPEN:
«Δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της μάσκας. Εξυπακούεται ότι μπορεί ο καθένας να φορέσει αν το επιθυμεί αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς. Ότι ισχύει για την κοινωνία. Προσέχουμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας».
Και πρόσθεσε:
«Κανονικά ανοίγουν αύριο τα σχολεία μας όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη.
Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς, οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».
Σχολεία: Τι φοβούνται οι ειδικοί
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (09/01) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της γρίπης, καθώς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, που παρατηρείται αυτή την περίοδο.
Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής (06/01), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε: «Μπορεί να δοθεί παράταση των διακοπών των παιδιών. Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Υπάρχει έξαρση».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: ««Μπορεί να δούμε παιδιά στις εντατικές. Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα».
Επίσης, ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε πως υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, συμβούλευσε να μην υπάρχει πανικός στους γονείς και να προσφεύγουν στα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι σε έλλειψη. «Δεν έχουμε φτάσει ως χώρα στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων», συμπλήρωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι «η καταρροή δεν είναι κανένα τρομακτικό σύμπτωμα».
Τι είναι το «Kraken»: Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού
Καλά, αλλά και… κακά νέα έχει ο οργανισμός ελέγχου ασθενειών της ΕΕ σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, XBB.1.5 ή αλλιώς «Kraken», η οποία προς το παρόν… διασχίζει την Αμερική και ανησυχεί τους επιδημιολόγους.
Τα κακά νέα είναι ότι η XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα επί του παρόντος κυρίαρχα στελέχη της Όμικρον. Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει λίγο χρόνο μπροστά της για να προετοιμαστεί για τον ερχομό της μετάλλαξης.
«Υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή, αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην ΕΕ σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην πρόσφατη αξιολόγησή του για την μετάλλαξη XBB.1.5.
Την Τετάρτη, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, Μαρία βαν Κερκάβε, δήλωσε ότι η υπηρεσία υγείας ανησυχούσε για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστούσε άλλες παραλλαγές. Στις ΗΠΑ, από το 4% των περιπτώσεων που εντοπιζόταν η ΧΒΒ.1.5 στην αρχή, εκτοξεύτηκε στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Συντονιστή Αντίδρασης του Λευκού Οίκου για τον COVID-19.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν προκαλεί και πιο σοβαρή μόλυνση.
Κορονοϊός: Γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5
Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα της XBB.1.5 να αποφεύγει τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος που υπάρχουν από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας – το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα-ξενιστές – η οποία μπορεί να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.
Προς το παρόν, η παραλλαγή αυτή, αν και κρούει το καμπανάκι στην Ευρώπη, δεν εμπνέει ακόμα μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με το ECDC, παρόλο που έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τα δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.
Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων θα συμπέσει με μια ήδη δύσκολη περίοδο της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, καταπονώντας τα νοσοκομεία. Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.
Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή η υποπαραλλαγή εκρήγνυται στις ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στο μάτι της καταιγίδας. «Σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία των παραλλαγών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», γράφει το ECDC.