Market Pass: Το απόλυτο σοκ – Τι έχει συμβεί και «πάγωσε» τον κόσμο

Market Pass: «Εγκεφαλικό» για τους καταναλωτές καθώς το market pass οδεύει προς… πάγο!

Εκατομμύρια δικαιούχοι αναμένουν την πληρωμή του market pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβρη ενώ η παράταση που έμοιαζε δεδομένη, φαίνεται πως μπαίνει στον «πάγο», τουλάχιστον με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για τα μέτρα που επρόκειτο να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ένα από τα οποία είναι και η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε την κεντρική Ελλάδα θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός και στην ερώτηση αν ισχύει ότι δεν θα παραταθεί το Market Pass το άφησε ορθάνοιχτο λέγοντας πως θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια και μείγμα πολιτικής ώστε να υποστηριχθούν οι πληγέντες και να μην κινδυνεύσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ανοίγει ο νέος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, το οποίο θα είναι… «φουσκωμένο» κατά 20% για τους χιλιάδες δικαιούχους.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ, με τη διαδικασία να «τρέχει» από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 και αφορά τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023

Για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης, όμως μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25/9, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Σημειώνεται ότι τα ποσά που θα καταβληθούν ανά νοικοκυριό, έχουν ως εξής:

-22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
-32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
-32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο

-42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο

-52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
-72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Market Pass: Οργή και απόγνωση – Τα προϊόντα που ακριβαίνουν

Οργή και απόγνωση από τους καταναλωτές καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανατίμηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ραγδαία είναι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές βασικών προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο λογαριασμός ανεβαίνει ενώ οι τιμές ειδικότερα στα απορρυπαντικά, στα χαρτικά, στα είδη προσωπικής υγιεινής, στα παγωτά και στα οπωροκηπευτικά τους προκαλούν τρόμο.

Για την ακρίβεια που μαστίζει τους καταναλωτές μίλησαν στο Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.

«Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ποσοστό του εμπορικού κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν από τον Αύγουστο του 2021. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους. Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει με τα απορρυπαντικά, σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, είναι ότι κοστολόγηση γίνεται ανάλογα με την συσκευασία κι όχι με την μεζούρα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα έχει μικρή μικρή αγορά», εξήγησε ο Απόστολος Ραυτόπουλος.

Μέχρι και 15 ευρώ έχει φθάσει να κοστίζει ένα οικογενειακό παγωτό φέτος, σχεδόν 55% ακριβότερο από πέρυσι.

Σύμφωνα δε με την ΕΛΣΤΑΓ μέσα σε ένα μήνα οι τιμές στα παγωτά είχαν αύξηση 5,4%.

Για τα παγωτά διευκρίνισε ο κ. Ραυτόπουλος ότι όλα τα παγωτά των γαλακτοβιομηχανιών γίνονται από ανασυσταμένο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.

Σχετικά με την αισχροκέρδεια ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: «Από τον αγελαδοτρόφο αγοράζει το γάλα η γαλακτοβιομηχανία 45 λεπτά/κιλό και το γάλα ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει στο σούπερ μάρκετ για τον καταναλωτή 1,12 λεπτά όταν τον Νοέμβριο του 2022 το αγόραζε από τον αγελαδοτρόφο 61,50 λεπτά και οι καταναλωτές το αγόραζαν πάλι με 1,12 ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Ραυτόπουλου τα κεράσια Πέλλας φεύγουν από το χωράφι από 1,20 – 1,60 ευρώ και σήμερα στο σούπερ μάρκετ έχουν 5,60 ευρώ.

Ενώ το ίδιο είδος κεράσι, αλλά σε καλύτερη ποιότητα έχει 3,90 ευρώ/κιλό.

Κλείνοντας ο Απόστολος Ραυτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και η Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα έξι βασικά προϊόντα, δηλαδή στο ψωμί, αυγά γάλα, γιαούρτι, δημητριακά και παιδικές τροφές, ενώ στην Ελλάδα για τα αντίστοιχα προϊόντα το ΦΠΑ είναι στο 6%.

Ο Γιάννης Πηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές έστω και με μειωμένο ρυθμό.

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Πηλίδης ότι ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 4%.