Market Pass: Μια λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πληρωμή του Market Pass.
Η πληρωμή που αναμένεται για τον δεύτερο κύκλο του Market Pass θα είναι και η τελευταία του μέτρου ενίσχυσης των νοικοκυριών, που δημιουργήθηκε με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, σύμφωνα με όσα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.
Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.
Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.
Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:
- Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι.
Κομβική λεπτομέρεια είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
- Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.
Αυτή η πληρωμή θα είναι και η… τελευταία για το Market Pass.
Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για την προοπτική να διατηρηθεί το Market Pass και τη νέα χρονιά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης δεν άφησε περιθώρια. «Δύσκολο έως και απίθανο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας σήμερα στο Action 24.
Σημειώνεται ότι τα ποσά που θα καταβληθούν ανά νοικοκυριό, έχουν ως εξής:
-22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
-32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
-32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
-42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
-52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
-72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι χονδρικές τιμές των τροφίμων κατέγραψαν και νέα αύξηση τον Μάιο με ρυθμό πάνω από 13%.
Σημειώνεται, πως οι τιμές χονδρικής επηρεάζουν αμέσως ή σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.
Έτσι η οποιαδήποτε μεταβολή των τιμών χονδρικής σημαίνει διάρκεια της ακρίβειας για ένα ακόμη χρονικό διάστημα.
Ο γενικός δείκτης των τιμών χονδρικής τον Μάιο μειώθηκε μέν κατά 12,9%, αλλά, η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τον Μάιο του 2022.
Αντίθετα, στο καλάθι του νοικοκυριού διατηρείται αμείωτη η «φωτιά» που έχει ανάψει την τελευταία διετία, με διψήφιες ανατιμήσεις, χωρίς να διαφαίνεται και καμία ένδειξη μείωσης.
Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,6% έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε πέρυσι, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 14,3%.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά μαίνονται με ένταση.
Αναλυτικότερα:
Οι τιμές χονδρικής των τροφίμων αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 13,5%, σε σχέση με τον Μάιο του 2022.
- Τα είδη χαρτοποιίας και κατασκευή χάρτινων προϊόντων ανατιμήθηκαν κατά 12,3%.
- Η παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων ανατιμήθηκε κατά 11,6%.
- Τα καπνικά προϊόντα ανατιμήθηκαν κατά 4,9%.
- Μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των ακόλουθων αγαθών:
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -40,8%.
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -14,3%.
- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων -6,6%.
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού -4,5%.
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού -3,2%.
- Παραγωγή βασικών μετάλλων -2,4%.
Επίσης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούνιο οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη συνέχισαν να ασκούνται στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά που αυξήθηκαν μεν κατά 11,7% ετησίως τον Ιούνιο, αλλά επιβράδυναν από το +12,5% του προηγούμενου μήνα.
Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούνιο κινήθηκε στο 2,7%, από 4,1% που ήταν τον Μάιο. Σημειώνεται όμως, ότι πρόκειται για τον εναρμονισμένο δείκτη και όχι τον εθνικό, καθώς υπάρχουν διαφορές στις σταθμίσεις των αγαθών και των υπηρεσιών.
Παράδειγμα, για τον Μάιο η Eurostat είχε δείξει πληθωρισμό 4,1
Market Pass: Οργή και απόγνωση – Τα προϊόντα που ακριβαίνουν
Οργή και απόγνωση από τους καταναλωτές καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανατίμηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ραγδαία είναι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές βασικών προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο λογαριασμός ανεβαίνει ενώ οι τιμές ειδικότερα στα απορρυπαντικά, στα χαρτικά, στα είδη προσωπικής υγιεινής, στα παγωτά και στα οπωροκηπευτικά τους προκαλούν τρόμο.
Για την ακρίβεια που μαστίζει τους καταναλωτές μίλησαν στο Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.
«Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ποσοστό του εμπορικού κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν από τον Αύγουστο του 2021. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους. Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει με τα απορρυπαντικά, σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, είναι ότι κοστολόγηση γίνεται ανάλογα με την συσκευασία κι όχι με την μεζούρα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα έχει μικρή μικρή αγορά», εξήγησε ο Απόστολος Ραυτόπουλος.
Μέχρι και 15 ευρώ έχει φθάσει να κοστίζει ένα οικογενειακό παγωτό φέτος, σχεδόν 55% ακριβότερο από πέρυσι.
Σύμφωνα δε με την ΕΛΣΤΑΓ μέσα σε ένα μήνα οι τιμές στα παγωτά είχαν αύξηση 5,4%.
Για τα παγωτά διευκρίνισε ο κ. Ραυτόπουλος ότι όλα τα παγωτά των γαλακτοβιομηχανιών γίνονται από ανασυσταμένο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.
Σχετικά με την αισχροκέρδεια ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: «Από τον αγελαδοτρόφο αγοράζει το γάλα η γαλακτοβιομηχανία 45 λεπτά/κιλό και το γάλα ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει στο σούπερ μάρκετ για τον καταναλωτή 1,12 λεπτά όταν τον Νοέμβριο του 2022 το αγόραζε από τον αγελαδοτρόφο 61,50 λεπτά και οι καταναλωτές το αγόραζαν πάλι με 1,12 ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Ραυτόπουλου τα κεράσια Πέλλας φεύγουν από το χωράφι από 1,20 – 1,60 ευρώ και σήμερα στο σούπερ μάρκετ έχουν 5,60 ευρώ.
Ενώ το ίδιο είδος κεράσι, αλλά σε καλύτερη ποιότητα έχει 3,90 ευρώ/κιλό.
Κλείνοντας ο Απόστολος Ραυτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και η Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
Συγκεκριμένα, πρότεινε να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα έξι βασικά προϊόντα, δηλαδή στο ψωμί, αυγά γάλα, γιαούρτι, δημητριακά και παιδικές τροφές, ενώ στην Ελλάδα για τα αντίστοιχα προϊόντα το ΦΠΑ είναι στο 6%.
Ο Γιάννης Πηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές έστω και με μειωμένο ρυθμό.
Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Πηλίδης ότι ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 4%.