Market Pass: Έκτακτη ανακοίνωση με νέα ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

Market Pass: Νέα ημερομηνία και ώρα πληρωμής ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Ποιοι δεν θα πληρωθούν και πότε είναι η δεύτερη πληρωμή. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Άρχισε από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η πληρωμή του Market Pass 2, του δεύτερου και τελευταίου γύρου του έκτακτου επιδόματος, που αναμένουν χιλιάδες δικαιούχοι καθώς το κύμα ακρίβειας αυξάνεται.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η πρώτη πληρωμή σε όσους πληρούν τα κριτήρια θα γινόταν στις 29 Σεπτεμβρίου, όμως σε νεότερη ανακοίνωση διευκρινίστηκε ότι τα χρήματα θα μπουν είτε στην άυλη κάρτα, είτε στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος, μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το Market Pass έχει «σπάσει» σε δύο ξεχωριστές ημερομηνίες πληρωμής, ανάλογα με το αν είστε νέος ή παλαιός δικαιούχος, ή εάν έχετε προλάβει να κάνετε την αίτησή σας εμπρόθεσμα. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:

 • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί την 29η Σεπτεμβρίου 2023.
 • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
 • Για τους δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Market Pass 2: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Η διαδικασία προβλέπει ότι είναι απαραίτητο να κάνουν νέα αίτηση μόνο οι νέοι δικαιούχοι. Οι νέοι δικαιούχοι είναι όσοι στον πρώτο γύρο δεν μπόρεσαν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων να μπουν στη λίστα των πληρωμών.

Αυτοί θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2023 -για τα εισοδήματα του 2022. Αν δηλαδή πήραν πέρσι λιγότερα χρήματα, τότε θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, θα «κοπούν» από τις πληρωμές του Market Pass 2 όσοι δήλωσαν έβγαλαν χρήματα, δηλαδή δεν καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν.

Υπενθυμίζεται πως τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
 • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
 • Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως όσοι πήραν Market Pass 2 δεν θα υποβάλουν εκ νέου αίτηση, ωστόσο, υπήρξε μία ανατροπή και πλέον από τους παλιούς μπορούν να κάνουν νέα αίτηση δύο κατηγορίες δικαιούχων. Από τους παλαιούς δικαιούχους του Market Pass, αίτηση μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν να αλλάξουν τον αριθμό IBAN τους και όσοι θελήσουν να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης.

Οι δύο σημαντικές ημερομηνίες του Market Pass 2

 • Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
 • Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Πώς κάνω αίτηση για Market Pass 2 στο gov.gr

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr (κάνετε κλικ εδώ), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς για το TAXISNet.

Ακολουθεί η εξής διαδικασία:

 • Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.
 • Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
 • Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.
 • Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας – στο κινητό τηλέφωνο θα λάβετε έναν κωδικό με SMS, ενώ στο e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.

Πότε πληρώνεται το Market Pass 2

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Market Pass: Πληρωμή με δύο τρόπους

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

 • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
 • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Market Pass 2: Τα ποσά ανά δικαιούχο

Τα ποσά του Market Pass θα είναι και αυτά τα ίδια και θα είναι τα εξής:

 • 22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό
 • 32 ευρώ για ζευγάρι χωρίς τέκνα
 • το ίδιο ποσό (32 ευρώ) δικαιούται και μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
 • 42 ευρώ λαμβάνει μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 42 ευρώ
 • με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ
 • με τρία 62
 • με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 72 ευρώ