Market Pass: Αιφνιδιαστική ανακοίνωση – Εδώ η αίτηση νωρίτερα με ΑΦΜ στο gov

Market Pass: Όλα έτοιμα για το κουπόνι του σούπερ μάρκετ. Ανατροπή στο «παρά πέντε» με αιτήσεις ανάλογα με το ΑΦΜ. Τι αλλάζει αυτή τη φορά στη διαδικασία.

Όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις του Market Pass με την ημερομηνία έναρξης να είναι τελικά την Τρίτη 21/2. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει σε λίγες ώρες πια αλλά δεν θα μπορούν όλοι οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση στην «πρεμιέρα».

Όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, η πλατφόρμα θα δεχτεί τις αιτήσεις των δικαιούχων ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό των ΑΦΜ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, οι πρώτες αιτήσεις θα «σπάσουν» σε δύο ημερομηνίες:

• Την Τρίτη 21/2 θα μπορούν να μπουν με κωδικούς Taxisnet τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0, 1, 2, 3, 4.
  • Την Τετάρτη 22/2 θα μπουν τα ΑΦΜ που λήγουν σε 5, 6, 7, 8, 9.

Από και πέρα όμως, μέχρι την Πέμπτη 23/2 θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης από όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Προσοχή όμως γιατί, εάν θέλετε να πληρωθείτε στις 3 Μαρτίου, θα πρέπει να έχετε μπει μέχρι την επόμενη της Καθαράς Δευτέρας, δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Πέρα από αυτή την αλλαγή, τα υπόλοιπα μένουν όπως τα γνωρίζατε. Εάν, μάλιστα μπείτε στο vouchers.gov.gr/marketpass (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες για την αίτηση, αλλά και την ενημέρωση της διαδικασίας.

Market Pass: Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Market Pass δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.

Δικαιούνται την ενίσχυση, εφόσον το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

• σε έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή ευρισκόμενο εν διαστάσει
  • σε έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το εισόδημα αυτό καθορίζεται σε έως 24.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Υπάρχουν όμως και περιουσιακά κριτήρια που καθορίζονται ως εξής:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ του 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, δεν πρέπει να υπερβαίνει:

• το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Market Pass: Πότε πληρώνεστε – Ημερομηνίες

Για την άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό:

• Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.
  • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.
  • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Για τα μετρητά στην τράπεζα:

• Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.
  • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.
  • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Market Pass: Παραδείγματα πληρωμής

• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση