Market Pass 2: Νέα πληρωμή για όλους και το 2024! – Αλλαγή τελευταία στιγμή

Market Pass: Νέες αιτήσεις θα δέχεται το gov.gr με μια ακόμα πληρωμή να προστίθεται για τη νέα χρονιά και είναι για όλους. Διαβάστε όλες τις νέες εξελίξεις στο xristika.gr.

Νέα δεδομένα ισχύουν ξανά για το Market Pass καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι πληρωμές σε όλους τους δικαιούχους. Αρχικά, η προθεσμία λήξης για αιτήσεις έληγε στις 31 Οκτωβρίου, όμως δόθηκε παράταση για αιτήσεις μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2024!

Έτσι, αλλάζουν και οι ημερομηνίες πληρωμής που προβλέπονται, ανάλογα με το πότε θα κάνετε την αίτησή σας. Αναλυτικά:

  • Όσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πληρωθούν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου
  • Όσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024 θα λάβουν το επίδομα στις 15 Ιανουαρίου

Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Προσοχή γιατί δεν αφορά επιπλέον πληρωμή. Απλά άλλαξε η προθεσμία που έχετε για να κάνετε αίτηση. Όσοι δηλαδή έχουν ήδη λάβει τα ποσά που τους αναλογούν, δεν θα πάρουν και επιπλέον χρήματα.

Η νέα ΚΥΑ για το Market Pass 2 και την πληρωμή

Όπως επισημαίνεται στη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, η ενίσχυση αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. Η νέα προθεσμία για αιτήσεις είναι έως και την 8η Ιανουαρίου 2024.

Ειδικότερα, με την ΚΥΑ προβλέπεται η παράταση των αιτήσεων είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π., για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024.

Νέα ημερομηνία λήξης για το Market Pass 2

Επίσης, με τη νέα απόφαση, παρατείνεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Τα προαναφερόμενα προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Για τους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση έως την 31η Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των στοιχείων για τον τρόπο λήψης της ενίσχυσης (μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή πίστωσης σε ψηφιακή κάρτα) έως και την 31η Οκτωβρίου. Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο. Για όσους υποβάλουν την αίτηση μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των παραπάνω στοιχείων ισχύει έως και την 8η Ιανουαρίου 2024, οπότε η αίτηση οριστικοποιείται και δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο.

Έρχεται νέο έκτακτο επίδομα «έκπληξη» τα Χριστούγεννα – Ποιους αφορά

Οι νέες διαρροές από το οικονομικό επιτελείο, κάνουν λόγο για ένα νέο έκτακτο επίδομα που φαίνεται να «βγαίνει» στα νούμερα του προϋπολογισμού και μάλιστα μπορεί να δοθεί τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ελληνική οικονομία και το 2023 αλλά και το 2024 μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που θα αφήσει χώρο για νέες οικονομικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά.

Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι τι θα γίνει με την Ε.Ε., αφού η Κομισιόν έχει ήδη δώσει σύσταση στα κράτη-μέλη της να «κόψουν» από 1/1/24 τα μέτρα στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και η μεγαλύτερη από το εκτιμώμενο ανάπτυξη ανοίγει «παράθυρο» στο οικονομικό επιτελείο για να ανακοινώσουν ένα έκτακτο μέτρο στήριξης, στους πιο ευάλωτους, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η επιταγή ακρίβειας ανήκει πια στο παρελθόν, ήταν ωστόσο ένα πολύ επιτυχημένο μέτρο στήριξης, αφού έδινε 200 ή 250 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό, σε αρκετές κατηγορίες πολιτών – από χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, άνεργους και άλλους.

Με ποιον τρόπο θα δοθεί – αν θα είναι άυλη κάρτα ή απευθείας πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό- δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, όμως, εάν τελικά αποφασιστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα ανακοινωθεί μέσα στον Νοέμβριο, πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως γίνεται πάντα.

Market Pass 2: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Η διαδικασία προβλέπει ότι είναι απαραίτητο να κάνουν νέα αίτηση μόνο οι νέοι δικαιούχοι. Οι νέοι δικαιούχοι είναι όσοι στον πρώτο γύρο δεν μπόρεσαν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων να μπουν στη λίστα των πληρωμών.

Αυτοί θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2023 -για τα εισοδήματα του 2022. Αν δηλαδή πήραν πέρσι λιγότερα χρήματα, τότε θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, θα «κοπούν» από τις πληρωμές του Market Pass 2 όσοι δήλωσαν έβγαλαν χρήματα, δηλαδή δεν καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν.

Υπενθυμίζεται πως τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως όσοι πήραν Market Pass 2 δεν θα υποβάλουν εκ νέου αίτηση, ωστόσο, υπήρξε μία ανατροπή και πλέον από τους παλιούς μπορούν να κάνουν νέα αίτηση δύο κατηγορίες δικαιούχων. Από τους παλαιούς δικαιούχους του Market Pass, αίτηση μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν να αλλάξουν τον αριθμό IBAN τους και όσοι θελήσουν να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης.

Πώς κάνω αίτηση για Market Pass 2 στο gov.gr

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr (κάνετε κλικ εδώ), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς για το TAXISNet.

Ακολουθεί η εξής διαδικασία:

  • Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.
  • Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
  • Εάν επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο είστε τουλάχιστον συνδικαιούχος.
  • Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας – στο κινητό τηλέφωνο θα λάβετε έναν κωδικό με SMS, ενώ στο e-mail θα λάβετε ένα μήνυμα με ενεργό link.