Market Pass 2: Έκτακτη ανακοίνωση για τους παλαιούς δικαιούχους –  Τι πρέπει να κάνουν

Market Pass 2: Μπέρδεμα με την αίτηση που θα γίνει στο gov.gr. Ποιοι κάνουν τελικά. Τα «παραθυράκια» που δίνει το υπουργείο.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Market Pass 2 που θα μοιράζεται μέχρι το τέλος του χρόνου, και παρότι πριν τις διακοπές είχαμε μείνει στο ότι δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι αίτηση, αυτό άλλαξε ξανά και η ΚΥΑ αναφέρει διαφορετικά πράγματα από όσα γνωρίζαμε.

Πιο αναλυτικά, όταν ανακοινώθηκε η παράταση του επιδόματος, είχε επισημανθεί από τους αρμόδιους υπουργούς ότι όσοι είχαν πάρει επίδομα τροφίμων στον πρώτο γύρο δεν θα χρειαστεί να ξανακάνουν αίτηση στο vouchers.gov.gr, αφού το σύστημα θα αντλούσε αυτόματα τα στοιχεία από τη νέα φορολογική δήλωση.

Όμως, σύμφωνα με τα νεότερα που ισχύουν, οι παλαιοί δικαιούχοι που το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για Market Pass 2 – Η προθεσμία

Οι αιτήσεις ξεκινούν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, με την προθεσμία να εκπνέει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Market Pass 2: Η αίτηση στο gov.gr  

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε, οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Market Pass 2: Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο – Αναλυτικά τα ποσά

Οι «παλιοί» δικαιούχοι λοιπόν εάν τώρα θελήσουν η καταβολή των ποσών που τους αναλογούν να γίνει μέσω άυλης κάρτας θα λάβουν το 100% της ενίσχυσης και όχι το 80%!

Τα ποσά που χορηγούνται στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει άυλη κάρτα είναι τα εξής:

  • 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Market Pass 2: Πού εξαργυρώνεται

Τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του market pass, είναι:

Παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS). Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.

Market Pass: Πληρωμή με δύο τρόπους

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,

είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Πότε πληρώνεται το Market Pass 2

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

  • Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
  • Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Καλπάζει η ακρίβεια: Καλπάζει η ακρίβεια – Ράλι στις τιμές

Το χειμώνα έρχονται τεράστιες αυξήσεις σε βασικά είδη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός αναμένεται να «τιναχτεί» στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο ελαιόλαδο θα αυξηθεί ακόμη και κατά 45%, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν αρχίσει να κόβουν από τις αγορές τους, ακόμη και τρόφιμα για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

Μάλιστα, βασικά αγαθά, όπως ελαιόλαδο, χαρτί υγείας, σπαγγέτι, κασέρι, αρακάς και κοτόπουλο έχουν πάρει την ανιούσα, καθώς όμως φαίνεται και στον πίνακα του MEGA, υπάρχουν περιπτώσεις που οι αυξήσεις ξεπερνούν και το 100%!

Η κυρία Ελένη εκπαιδευτικός στο επάγγελμα είπε στην κάμερα του MEGA: «Για το σούπερ μάρκετ θέλω 80-100 ευρώ την βδομάδα, για τις ανάγκες της οικογένειας. Για τη λαϊκή γύρω στα 30 ευρώ. Βγάζουμε και τον κρεοπώλη και τον ψαρά. Κάθε μέρα βλέπεις τη διαφορά. Κάνεις το σταυρό σου και βγαίνεις για ψώνια».

Στις λαϊκές αγορές οι καταναλωτές, γυρίζουν από πάγκο σε πάγκο, αναζητώντας καλύτερες τιμές. Και πάλι όμως τα χρήματα δε φτάνουν.

Η κυρία Κατερίνα, ελεύθερη επαγγελματίας αναφέρει: «Δεν θα πάρω 5 μελιτζάνες να στέκονται στο ψυγείο. Θα πάρω 2 μελιτζάνες ίσα ίσα να φάμε. Τα πράγματα που παίρναμε για 30 ευρώ έχουν φτάσει στα 70 με 80 ευρώ στα ίδια πράγματα».

Ο κ. Θανάσης που είναι ιδιωτικός υπάλληλος σχολίασε πως «τα μισά είναι για φαγητό και έχουμε πληρώσει 70 ευρώ. Δεν έχω πάρει ακόμα κρέας, δεν έχω πάρει σχεδόν τίποτα. Μόνο σαμπουάν, μαλακτικά για το πλυντήριο».

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος ΙΝΚΑ, τόνισε πως το μέλλον είναι δυσοίωνο για τα νοικοκυριά και η ακρίβεια θα συνεχίσει ακάθεκτη να παρασέρνει τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Δυστυχώς, έτσι θα συνεχίσουμε. Είχαμε την ελπίδα ότι στα τέλη του φετινού Ιουνίου θα σταματούσε η ακρίβεια, ωστόσο βλέπουμε άνοδο τιμών καθημερινά», δήλωσε.

Ακόμη, άσκησε κριτική και στο «καλάθι του μαθητή», το μέτρο που θέσπισε η κυβέρνηση για τη συγκράτηση των τιμών σε σχολικά είδη. Όπως είπε ο κ. Λεχουρίτης, μολύβια, ξυλομπογιές, τετράδια και ντοσιέ έχουν ΦΠΑ 24%, τονίζοντας πως το μέτρο δεν προσφέρει ανακούφιση στους γονείς των μαθητών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να καταργηθούν επιδόματα όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και το Market Pass, καθώς όπως εξήγησε «όσο δίνεις επιδόματα τόσο η αγορά αυξάνει τις τιμές».