Εστίαση: Η πανδημία αποδεικνύεται καταστροφική για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Αδυνατούν να καλύψουν τη ζημιά του πολύμηνου λουκέτου και καταβάζουν ρολά οριστικά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πάνω από 1.000 «λουκέτα» μετρά ο κλάδος της εστίασης πανελλαδικά, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργο Καββαθά, ενώ την ίδια ώρα παραμένει ανενεργό ένα περίπου 20%-25% των επιχειρήσεων, επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους είτε δραστηριοποιούνται στον κλάδο του catering.
Ειδικά οι τελευταίες παραμένουν στην ουσία 15 μήνες κλειστές και χάνουν και δεύτερη σεζόν. Η «λυπητερή» για τον κλάδο μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι ακόμη χειρότερη -δηλαδή περισσότερα «λουκέτα»- μετά το τέλος της θερινής περιόδου, όταν πλέον θα μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα απολογισμός των επιχειρήσεων για το τι κατάφεραν να περισώσουν το φετινό καλοκαίρι και εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πολλά, φυσικά, θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Εστίαση: Οι πιέσεις σε αυτούς που άνοιξαν
Την ίδια ώρα, βεβαίως, ακόμη και οι επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά προβλημάτων, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου. Ειδικότερα, τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ και του ΕΕΑ είναι τα εξής:
– Να υπάρξει υποχρεωτική απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των Δήμων και από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα των lockdown (Μαρτίου – Μαΐου 2020 και Νοεμβρίου 2020 έως τον Ιούνιο 2021).
– Επαναφορά της ρύθμισης των χρεών προς ΟΤΑ του άρθρου 165 του Ν. 4764/23.12.2020 που βεβαιώθηκαν ή μη ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 30/6/2021.
– Να τροποποιηθεί το άρθρο 55 του Ν. 4483/31.7.2017, ώστε να καταργηθεί η αφαίρεση άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός του έτους.
-Να τροποποιηθεί το άρθρο 49 του Ν. 4795/17.4.2021 με το οποίο παρατάθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων των Ο.Τ.Α, με κατάργηση των περιορισμών χρονικών ορίων και την εφαρμογή της παράτασης για 2 έτη ανεξαρτήτως χρόνου λήξης της μίσθωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Πέτσας, συμφώνησε ώστε να υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ και ΕΕΑ.
Παράλληλα αναφορά έγινε και σε άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης (όπως αλλαγή του Π.Δ. 180/79 για την σφράγιση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος(ΚΥΕ), τα Δημοτικά τέλη, τα υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις αυτών ).
Μάλιστα συμφωνήθηκε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη με στόχο την διεξοδική συζήτηση και επίλυση και των θεμάτων αυτών.
Δυσαρέσκεια εκφράζεται τέλος από τον κλάδο για το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει απαγόρευση της αναπαραγωγής μουσικής, αλλά και το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις αντί για την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων αποστάσεων ανάμεσα στα τραπέζια.
Εστίαση: Πανικός στην αγορά
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων μετά το πέρας της πανδημίας καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μαζικά λουκέτα στην αγορά.
Ακόμα και υγιείς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν, κυρίως για επενδύσεις μικρής κλίμακας, φαίνεται πως έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη τους.
Χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί με ασφάλεια όλο το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας, περισσότερο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, οι οποίες «πνίγονται» από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το β’ εξάμηνο το 2020 και τις προοπτικές για το 2021 αποτυπώνει δυσοίωνα μηνύματα για λουκέτα, απολύσεις και δυσκολία στην πληρωμή των υποχρεώσεων.
Επιχειρήσεις: Τι έδειξε η έρευνα
- 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα
- Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση
- Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το β’ εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό
- Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.
Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
- στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ)
- στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%)
- στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%)
Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
- στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%)
- στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%)
- Σχεδόν 1 στις 2 (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα
Επιχειρήσεις: Αυτή η ελληνική τράπεζα δίνει άμεσα δάνειο έως 50.000 ευρώ
Ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση. Ποιοι είναι οι όροι και πώς μπορείτε να καταθέσετε αίτηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Στη στήριξη των πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών επικεντρώνει τις προσπάθειές της η Attica Bank, χορηγώντας νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέχρι €50.000, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους μέσω του Γ΄ Κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η κίνηση στήριξης έρχεται σε συνέχεια της επιτυχούς συμμετοχής της στους προηγούμενους δύο Κύκλους του Προγράμματος Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της HDB, κατά τους οποίους χορηγήθηκαν δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ελληνικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους (μικρομεσαίες και μεγάλες) με την εγγύηση σε ποσοστό 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Στον Γ’ Κύκλο τα δάνεια θα στοχεύσουν αποκλειστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, με τζίρο έως €200.000 για το 2019, καθώς η επιμήκυνση των επιπτώσεων της πανδημίας πλήττει σημαντικά τις επιχειρήσεις αυτές.
Θα χορηγηθούν με το ίδιο ποσοστό εγγύησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και με δυνατότητα επιδότησης έως το 100% της προμήθειας εγγύησης.
Οι εγγυήσεις της HDB έχουν την ισχύ του Ελληνικού Δημοσίου. Το ανώτατο ύψος δανείου αγγίζει έως το 25% του Κύκλου Εργασιών του 2019 και η διάρκεια του δανείου ανέρχεται έως 5 έτη.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν το αίτημά τους στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.ependyseis.gr/mis, επιλέγοντας την Attica Bank ως την Τράπεζα από την οποία επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν.