Λουκέτο: Έκλεισε το Hilton – Τι συνέβη στο ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Hilton: Είναι οριστικό. Το Hilton Athens κλείνει και επίσημα και δίνει ραντεβού σε τρία περίπου χρόνια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η ιστορία κλείνει πίσω της την πόρτα αυτή την εβδομάδα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 46. Υστερα από έξι δεκαετίες το ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας κατεβάζει ρολά σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου για το μεγαλύτερο «λίφτινγκ» της λαμπερής διαδρομής του.

Κάποιοι από τους πελάτες μένουν απόψε για τελευταία βραδιά, πριν από το αυριανό checkout και οι εργαζόμενοι έχουν αποδεχθεί σε μεγάλο ποσοστό το σχέδιο εθελούσιας εξόδου εκτός από αυτούς που θα απορροφηθούν από άλλα ξενοδοχεία του ομίλου Temes.

Την ίδια ώρα τα συνεργεία συνεχίζουν να δουλεύουν πυρετωδώς στους χώρους γύρω από την πισίνα όπου έχει σχεδιαστεί νέα πτέρυγα χαμηλής δόμησης σε έκταση περίπου 1.100 τ.μ. και ήδη έχει τοποθετηθεί μια πελώρια μεταλλική κατασκευή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Τα πρώτα μηχανήματα στον ισόγειο χώρο του Hilton έχουν εμφανιστεί πάνω από έναν χρόνο, καθώς πολύ πριν από την ανακοίνωση της μετατροπής του ξενοδοχείου σε Conrad είχε αποφασιστεί η ριζική ανακαίνιση.

Τα έργα εξελίσσονται στο πιο χαμηλό επίπεδο όπου θα δημιουργηθούν πιθανότατα καμπάνες για τους εύπορους μελλοντικούς πελάτες, καταστήματα και εστιατόρια.

Το βασικό σχέδιο, ωστόσο, είναι να δημιουργηθεί εκεί το νέο κλαμπ μελών (members club) στον χώρο μεταξύ του αιθρίου, του εστιατορίου «Μύλος» και του χώρου που βρισκόταν το spa και το γυμναστήριο.

Το επόμενο διάστημα τα έργα θα επεκταθούν σε όλο το κτιριακό συγκρότημα ώστε να κατασκευαστούν τα νέα δωμάτια αλλά και οι ιδιωτικές κατοικίες που θα διαθέτει το κατάλυμα περνώντας στη νέα εποχή.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αποχωρήσει ενώ κάποιοι θα παραμείνουν ένα διάστημα, όσο χρειαστεί για την αρχειοθέτηση απαραίτητων αντικειμένων πριν αρχίσουν οι εργασίες στο εσωτερικό του κτίσματος.

«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μας καθώς ένας κύκλος κλείνει.

Για όσους εργαστήκαμε πολλά χρόνια εδώ, το ξενοδοχείο είναι κομμάτι της ζωής μας.

Oλα όμως γίνονται για καλό καθώς το Hilton θα μεταμορφωθεί σύντομα σε μια υπερσύγχρονη και υπερπολυτελή μονάδα» λέει εργαζόμενος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Hilton: Βαριά ιστορία

Το αρχιτεκτονικό… θαύμα που φιλοξένησε την ελίτ του πλανήτη

Το ξενοδοχείο με τα 506 δωμάτια και τις 34 σουίτες, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1958 και ολοκληρώθηκε το 1963 ύστερα από μελέτη των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη, έγινε σύμβολο οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης αλλά και ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης.

Το εγχείρημα είχε ξεκινήσει η οικογένεια Πεζά η οποία στη συνέχεια δήλωσε αδυναμία να ολοκληρώσει το έργο και οι μετοχές πέρασαν στην Ιονική Τράπεζα που χρηματοδότησε την υπόλοιπη κατασκευή.

Στις 20 Απριλίου του 1963 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής τσούγκριζε το ποτήρι του στα εγκαίνια του Hilton Athens με τον Αμερικανό μεγαλοξενοδόχο Conrad Hilton.

Οι εορτασμοί για το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου διεθνούς αλυσίδας στην Ελλάδα είχαν κρατήσει τρεις ημέρες και είχαν δώσει το παρών όλες οι προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου αλλά και αστέρες του εξωτερικού.

Γεννημένος το 1887 στο Νέο Μεξικό από Νορβηγό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα ο Conrad Hilton είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται από νωρίς στον ξενοδοχειακό τομέα και εκείνη την εποχή είχε αποφασίσει να θέσει υπό την ομπρέλα του ένα ακόμα κατάλυμα στο κέντρο της Αθήνας που θα χτιζόταν σε οικόπεδο 17.000 τ.μ.

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε από πολλούς αρχιτεκτονικό θαύμα της εποχής και από άλλους ένα έκτρωμα με χαρακτήρα ουρανοξύστη που αλλοίωνε το αθηναϊκό τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το οικοδόμημα με την εντυπωσιακή πρόσοψη από μάρμαρο Πεντέλης και τις ανάγλυφες παραστάσεις του Γιάννη Μώραλη που υμνούν την ελληνική φιλοξενία, συνδέθηκε άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της χώρας.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του τις προηγούμενες δεκαετίες. Ανάμεσά τους ο Φρανκ Σινάτρα, ο Αντονι Κουίν, ο Αριστοτέλης Ωνάσης που το αγαπούσε ιδιαίτερα και ο σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν που φωτογραφήθηκε στο «Galaxy bar» με τη σύζυγό του.

Το 2004 το ξενοδοχείο ήταν η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ την εποχή των Μνημονίων είχε καταλύσει εκεί η περίφημη τρόικα με τα ελληνικά -και όχι μόνο- ΜΜΕ να πολιορκούν το κτίριο για ένα πλάνο του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η αθηναϊκή ελίτ έδινε εκεί τα ραντεβού της για έναν καφέ στο «Bυζαντινό» του ισογείου ή ένα κοκτέιλ στο «Galaxy bar» στον 13ο όροφο με θέα την Ακρόπολη.

Ο Conrad Hilton έφυγε από τη ζωή το 1979 στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια και 43 χρόνια μετά τον θάνατό του το Hilton Athens, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει στα εγκαίνια ως το ωραιότερο Hilton του κόσμου, θα πάρει το μικρό του όνομα (Conrad) και θα κάνει μια νέα αρχή το 2024 που αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή.

Hilton: Στα 130 εκατ. € ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης

Το έργο με προϋπολογισμό περίπου 130 εκατ. ευρώ ξεκινάει μετά τη συμφωνία του Ομίλου Hilton με την Ιονική Ξενοδοχειακή της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και φέρνει στην Ελλάδα τη σφραγίδα των πολυτελών brand Conrad Hotel & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

Το νέο ξενοδοχείο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα περιλαμβάνει περίπου 280 δωμάτια και περίπου 50 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., θα είναι ένας πολυδιάστατος προορισμός με νέες χρήσεις και πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση, ύψους 130 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίας επιλογής στην Ευρώπη στους τομείς τόσο της επίσκεψης όσο και της μόνιμης διαμονής.

Η ανάπτυξη του προορισμού προϋποθέτει -όπως επισημαίνεται- τη ριζική ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει τις νέες χρήσεις αλλά και να εφαρμοστούν βέλτιστες βιώσιμες πρακτικές.

Την επόμενη διετία που θα εξελίσσονται οι εργασίες ανακατασκευής θα απασχοληθούν στο Hilton περίπου 800 άτομα ενώ με την επαναλειτουργία του θα προσλάβει 600 εργαζόμενους.

Εκτός από τα έργα στον χώρο της πισίνας που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του ‘60 αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί ως τώρα, ριζική θα είναι η ανακαίνιση των δωματίων ενώ προβλέπεται και η συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου βρίσκονται το μπαρ και το εστιατόριο.

Εκεί θα φιλοξενηθούν νέα brands υψηλής γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.

Τα εμπορικά καταστήματα, οι εγκαταστάσεις του νέου spa καθώς και της σύγχρονης λέσχης μελών θα καταλάβουν συνολικά έκταση 5.500 τ.μ.