Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλαγές στον τρόπο που αλλάζουν οι καταναλωτές πάροχο, μετά από νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θεσπίζεται η επιβολή πέναλτι στους καταναλωτές που αποχωρούν οικειοθελώς πριν από τη λήξη της σύμβασης προμήθειας ρεύματος με σταθερά τιμολόγια.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο καταναλωτής μπορεί να σπάσει οικειοθελώς το συμβόλαιο του με μια εταιρεία παροχής ρεύματος ωστόσο, δεν θα το κάνει χωρίς συνέπειες και πέναλτι καθώς καλείται να πληρώσει ποσό αναλογικό με τη ζημία που προκάλεσε στην εταιρεία από όπου ζητά να αποχωρήσει.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το νομοσχέδιο:
«Ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, κατά παρέκκλιση της παρ. 1, επιτρέπεται στους προμηθευτές ή στους συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση, να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης, στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης, υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη, πριν από τη σύναψη της σύμβασης».
Η κοινοτική οδηγία περιγράφει και το ύψος του τέλους:
«Το εν λόγω τέλος είναι αναλογικό και δεν υπερβαίνει την άμεση οικονομική ζημία του προμηθευτή ή του συμμετέχοντος στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση, λόγω του τερματισμού της σύμβασης από τον πελάτη, περιλαμβανομένου του κόστους τυχόν δεσμοποιημένων επενδύσεων ή υπηρεσιών, οι οποίες ήδη παρέχονται ως μέρος της σύμβασης. Το βάρος της απόδειξης της άμεσης οικονομικής ζημίας επιβαρύνει τον προμηθευτή ή τον συμμετέχοντα στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση και το επιτρεπτό των τελών τερματισμού της σύμβασης παρακολουθείται από τη ΡΑΕ».
Στο νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται το δικαίωμα των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ελεύθερης επιλογής προμηθευτή ή συμμετέχοντα στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση:
«Το δικαίωμα αυτό παρέχεται στους πελάτες χωρίς διακρίσεις ως προς το κόστος, τη διαδικασία και τον χρόνο. Όλοι οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και οι Επιλέγοντες Πελάτες Φυσικού Αερίου δύνανται να προμηθεύονται ενέργεια, ταυτοχρόνως, από περισσότερους προμηθευτές, με την προϋπόθεση ότι έχουν καθοριστεί τα απαιτούμενα σημεία σύνδεσης και μέτρησης, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ του άρθρου 128, τον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΜΗΕ του άρθρου 96, τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου της παρ. 8 του άρθρου 80 και τον Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Πελάτες του άρθρου 85.»
Με τις διατάξεις αποσαφηνίζεται πως η «διαδικασία αλλαγή προμηθευτή» θα πρέπει να γίνεται αζημίως για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις:
«Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Για τους λοιπούς πελάτες τυχόν οικονομική επιβάρυνση απορρέει από συμβατικούς όρους. Η αλλαγή προμηθευτή δεν απαλλάσσει τον πελάτη από την υποχρέωση τήρησης των συμβατικών του δεσμεύσεων».
Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι «οι Πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς και τις πληροφορίες τιμολόγησης».
Στην ουσία αναγνωρίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών να μπορούν να αλλάξουν πάροχο, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες υποχρεούνται πλέον κάθε μήνα να ανακοινώνουν τις νέες τιμές ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να δει τι τον συμφέρει ωστόσο, όπως τονίζεται θα πρέπει ο πελάτης να τηρεί τις συμβατικές του δεσμεύσεις και να μην αφήνει ανεξόφλητες οφειλές.
Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς πληρώνουμε ακόμα τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Μπορεί η κυβέρνηση να διαφήμιζε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα εκτινάχθηκαν στα ύψη!
Για κυβερνητικό φιάσκο στην υπόθεση με το νέο σύστημα τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος κάνει λόγο η ΕΦΣΥΝ, καθώς όπως αποκάλυψε η ΡΑΕ, η τιμή του ρεύματος εκτινάχθηκε προς όφελος (και πάλι) των κερδοσκόπων.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Θανάσης Δαγούμας, καταδεικνύει ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης που παρουσιάστηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση σε αντικατάσταση της «ρήτρας αναπροσαρμογής» αντί να πετύχει μείωση των τιμών ενέργειας τις εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη!
Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς ενέργειας να επιβάλουν αυξήσεις έως και 57% στην τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το παλιό σύστημα τιμολόγησης.
Λογαριασμοί ρεύματος: Όμηροι χιλιάδες καταναλωτές
Χιλιάδες καταναλωτές είναι όμηροι των παρόχων τους καθώς ακόμη και ένα ευρώ να χρωστάνε, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία!
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει καλέσει σε τηλεδιάσκεψη τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει γνωμάτευση και για τα δύο ζητήματα από τη ΡΑΕ.
Η ελεύθερη αλλαγή παρόχου, και μάλιστα από μήνα σε μήνα που καθιερώθηκε με το νέο μοντέλο της τιμολόγησης μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι ένα θέμα που καίει τους παρόχους, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και φοβούνται για περαιτέρω επιδείνωση.
Συγκεκριμένα οι πάροχοι εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα ανοίξει την ψαλίδα των κακοπληρωτών και θα επιβαρύνει σημαντικά τις εταιρείες προμήθειας.
Το υπουργείο σε συνεργασία και με την ΡΑΕ εξετάζει την αλλαγή στον κώδικα προμήθειας ώστε να μπει ένα φρένο στις μετακινήσεις των δικτύων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει προτείνει την εφαρμογή μιας βάσης δεδομένων «Debt Flagging» που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία θα μπορεί να διαχωρίζει τους «κόκκινους» από τους «πράσινους» πελάτες, όσους δηλαδή τηρούν ή διακανονίζουν και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος, τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορεί να δώσει στον διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η δεύτερη ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρουσία των διαχειριστών (ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θα αφορά ακριβώς αυτό το θέμα με σκοπό να συζητηθεί η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία εσόδων για τις εταιρείες εν μέσω έντασης της ενεργειακής κρίσης.
Οι προμηθευτές ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που προκαλεί το κίνημα των κακοπληρωτών εξετάζουν ένα είδος ενεργειακού Τειρεσία που θα φιλτράρει τους «κόκκινους» πελάτες.
Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα τους… ελαφρύνετε
Αρκετός κόσμος βγάζει τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα. Είναι όμως αυτή οικονομική λύση;
«Μύθος» φαίνεται πως είναι η θεωρία της εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι, αν βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες με ποιους τρόπους μπορούν εξοικονομήσουν χρήματα για το ρεύμα.
Ο πιο διαδεδομένος είναι το να μην αφήνουμε τις συσκευές στο σπίτι σε λειτουργία stand by, να τις βγάζουμε δηλαδή από την πρίζα.
Και ενώ οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους το συγκεκριμένο «κόλπο» με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δουν μειωμένο τον τελικό λογαριασμό ρεύματος, ο πρόεδρος Σωματείου Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής έκανε μια εκτίμηση που μάλλον απογοητεύει για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης λύσης.
Πιο αναλυτικά, όπως είπε ο Μπάμπης Κωνσταντόπουλος στην Ερτ, πληρώνουμε περίπου 50 ευρώ παραπάνω τον χρόνο για τις ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής.
Ποσό σχετικά μικρό, συγκριτικά τουλάχιστον με εκείνα που φτάνουν κάθε μήνα ή τετράμηνο και που οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπολογισμός των 50 ευρώ είναι για μια μέση οικογένεια.
Όμως, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας πιο σημαντικός λόγος για να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα: «Οι συσκευές καταναλώνουν τόση ενέργεια όση χρειάζεται η Ελλάδα για τα πάντα, παρότι στην τσέπη μας θα έχει ένα μικρό αντίτιμο να μας δώσει».
«Διαμορφώνουμε», σημείωσε, «μια οικολογική συνείδηση».
Δεν θα πρέπει, παρόλα αυτά, να παραλειφθεί το γεγονός, πως έχει εξαγγελθεί ότι στο εξής οι επιδοτήσεις παύουν να είναι οριζόντιες και θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος.
Η επιδότηση θα είναι αντιστρόφως ανάλογη, δηλαδή, όσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα έχεις.
Όπως αναμένεται, θα προβλέπεται επίσης ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας, αυξημένη επιδότηση ανεξαρτήτως κλίμακας, σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Επομένως, ακόμα και η μικρότερη μείωση στην κατανάλωση, θα συμβάλλει σε συνολική εξοικονόμηση και όφελος από τις επιδοτήσεις.