Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο – Πόσα θα πληρώσουμε

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν στα ύψη και γι’ αυτό συνεχίζεται η στήριξη των πολιτών. Οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο. Στα 15€/ΜWh για το 90% των νοικοκυριών. Οι ανακοινώσεις Σκρέκα και πότε έρχονται τα προγράμματα «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω για νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023». Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι λογαριασμοί ρεύματος «καίνε» τους πολίτες, με την κυβέρνηση να λαμβάνει δραστικά μέτρα. Τις κρατικές επιδοτήσεις επί της κατανάλωσης ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για τον μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/ΚWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh.

• Για τους αγρότες στα 15 €/MWh.

Η συνολική αξία της επιδότησης είναι 24,4 εκατ. ευρώ.

Η μόνη λύση για τη μόνιμη μείωση του κόστους της ενέργειας είναι η πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας αναφέροντας τα δύο προγράμματα που υλοποιούνται αυτό το διάστημα και εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια: «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα» και το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε, έρχονται τα προγράμματα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

Λογαριασμοί ρεύματος: Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σκρέκα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για τον μήνα Απρίλιο απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τις επιδοτήσεις για τον μήνα Απρίλιο.

Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.

Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα.

Είναι αλήθεια πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, συνεπείς στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε εδώ για 20ο συνεχόμενο μήνα και προστατεύουμε αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό χρειαστεί.

Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη ποιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το μήνα Απρίλιο, για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης.

• Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Θέλω να τονίσω αυτό που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές: Η μόνη λύση για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας είναι η πράσινη μετάβαση. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους.

Πριν λίγες ημέρες, βάλαμε σε φάση υλοποίησης δύο σπουδαία προγράμματα που εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών.

1. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.

2. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Και δε σταματούμε εδώ. Τον επόμενο μήνα, εκκινούμε δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης γιατί είναι αυτονόητο πως η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε: το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

Η Κυβέρνηση μας, εγγυάται ότι θα στηρίζει αδιάλειπτα τους πολίτες όσο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτή την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.

Οι πάροχοι ανακοίνωσαν τις τιμές για τους λογαριασμούς ρεύματος Απριλίου.

Αναλυτικά:

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση κατά σχεδόν 15,8% της μεγαβατώρας. Έτσι το οικιακό τιμολόγιο της Επιχείρησης για τις πρώτες 500 Κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά από 19,5 λεπτά που ήταν τον Μάρτιο.

Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή που ανακοίνωσε για τον Απρίλιο είναι στα 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Μάρτιο.

Στα 15,68 λεπτά ανέρχεται και η τιμή που ανακοίνωσε η Ήρων με έκπτωση συνέπειας για το πρόγραμμα Generous Home, η οποία χωρίς την έκπτωση καθορίζεται στα 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ακόμα πιο χαμηλές ταρίφες δίνει το πρόγραμμα Solar Generous Home στα 14,03 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 16,5 λεπτά χωρίς έκπτωση.

Από την πλευρά της, η Elpedison προσφέρει με 19,50 ευρώ το πρόγραμμα Electricity HomeDay και το Elpedison Economy 12,50 λεπτά ανά κιλοβατώρα για οικιακούς πελάτες, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο.

Η χρέωση της Protergia ανήλθε αντίστοιχα σε 19,98 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 24,8 λεπτά τον Μάρτιο. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 13,98 λεπτά.

Μείωση τιμολογίων παρουσιάζει και η NRG στο πρόγραμμα On Time στα 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,9 λεπτά τον Μάρτιο. Με την έκπτωση συνέπειας υποχωρεί η τιμή στα 13,94 λεπτά από 16,91 λεπτά.
Eπίσης, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας προσφέρει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,104 λεπτά από 0,185 λεπτά τον Μάρτιο.

Αντίστοιχα, η χρέωση της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 16,4 λεπτά, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Μάρτιο ήταν 19,4 λεπτά. Για κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στα 19,95 ευρώ προσφέρεται το τιμολόγιο της Watt & Volt, από 24,5 λεπτά τον Μάρτιο ενώ παρέχεται και νέο οικονομικότερο τιμολόγιο στα 14 λεπτά.

Τέλος η ΕΛΙΝ προσφέρει 14,8 λεπτά με μηνιαίο πάγιο 4,90 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Απρίλιο και 18,8 λεπτά η Volterra.

Η Volton ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 16,4 λεπτά με έκπτωση συνέπειας και στα 17,26 λεπτά χωρίς την έκπτωση συνέπειας.