Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα επιδότηση κάθε μήνα – Πώς θα την πάρετε

Λογαριασμοί ρεύματος: Συναγερμός στην κυβέρνηση, αφού η άνοδος των τιμών κινείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα και πυροδοτεί κύμα ανεξόφλητων οφειλών. Νέα αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς για τον Δεκέμβριο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα του μηνός Δεκεμβρίου αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την νέα εκρηκτική άνοδο των τιμών που σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και προεξοφλεί ένα πολύ δύσκολο χειμώνα.

Οι συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες μέρες και οδηγούν σε νέα αναπροσαρμογή των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών για το μήνα Δεκέμβριο με αύξηση της επιδότησης κατά 9 ευρώ, πέραν των μέτρων που σχεδιάζονται να ισχύσουν από την νέα χρονιά.

Έτσι από τα 39 ευρώ που ήταν η επιδότηση για το μήνα Νοέμβριο όπου η τιμή χονδρεμπορικής έκλεισε στα 228 ευρώ η μεγαβατώρα, πρόκειται να ανέβει στα 48 ευρώ για την κατανάλωση έως τις 300 κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι από τα έσοδα των ρύπων θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί με 160 ευρώ η μεγαβατώρα από 130 ευρώ που ήταν με βάση τα προηγούμενα μέτρα.

Ταυτόχρονα προγραμματίζεται να χορηγηθεί μέσα στις επόμενες μέρες και η τρίτη δόση στους παρόχους ενέργειας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ξέφρενη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν ήδη εισπράξει 165 εκατομμύρια την α΄δόση και 229 εκατ. την β΄δόση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός αφού η άνοδος των τιμών κινείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα και πυροδοτεί ένα κύμα ανεξόφλητων οφειλών καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν παρά την επιδότηση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μετά την μικρή παρένθεση που σημειώθηκε στις τιμές ηλεκτρισμού λόγω της χρήσης των υδροηλεκτρικών και των ΑΠΕ που έριξαν προχθές την τιμή χονδρεμπορικής κάτω από 200 ευρώ η μεγαβατώρα, σήμερα ο χάρτης του EnergryLive, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το ασφυκτικό περιβάλλον των τιμών.

Η αύξηση στην μέση τιμή της επόμενης μέρας στην Ελλάδα φτάνει το 47,5% και ανέρχεται στα 328,46 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή με εξαίρεση την Πολωνία όπου οι τιμές διαμορφώνονται στα 143,77 ευρώ η μεγαβατώρα, η τιμή χονδρεμπορικής έχει πάρει φωτιά σε όλη την Ευρώπη με την Ιταλία και την Γαλλία να καταγράφουν νέα ρεκόρ στα 347,35 ευρώ η μεγαβατώρα και στα 353,09 ευρώ αντίστοιχα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα και ποσά

Αναστολή τελών χρήσης δικτύου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου το ίδιο δίμηνο. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ. Μέτρα και για την βιομηχανία με αναστολή πληρωμών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Έτσι, η επιδότηση που θα χορηγηθεί ανά λογαριασμό για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανέρχεται σε 39 ευρώ και αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Αντίστοιχα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ.

Για να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προικιστεί με 620 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων από 150 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Για το φυσικό αέριο πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από τα 80 εκατ. ευρώ στα 180 εκατ. και την έκπτωση 15% στα τιμολόγια, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και την αναστολή των τελών χρήσης του δικτύου διανομής για κατανάλωση δύο θερμικών μεγαβατώρων, με έκπτωση από 20 έως 40 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που καταναλώνει.

Όπως αναφέρθηκε τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν με την νέα χρονιά και όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα στήριξης και για την ενεργοβόρα βιομηχανία με αναστολή πληρωμών για 5 μήνες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Το μέτρο αφορά τις βιομηχανίες χαμηλής και μέσης τάσης και λοιπών χρήσεων. Οι χρεώσεις που αναστέλλονται ανέρχονται σε 63 εκ. ευρώ και θα καταβληθούν ότι αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί την κρίση σε μηνιαία βάση προκειμένου να στηρίξει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όπως είπε την αύξηση της επιδότησης επιβάλλουν οι τιμές της χονδρεμπορικής που από 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε 134 ευρώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κινούνται στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως είπε, οι τιμές αυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που πήραν μέτρα.