Λογαριασμοί ρεύματος: Αναστενάζουν με τους φακέλους στα χέρια οι καταναλωτές. «Φαρμάκι» οι λογαριασμοί ρεύματος και οργή κατά της ΔΕΗ και των ιδιωτών. Προβληματισμός και στην κυβέρνηση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πονοκέφαλο στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια προκαλεί το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων των τιμολογίων ρεύματος που φέρνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής και συνηγορεί σε ένα θερμό Φθινόπωρο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μετά τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη που μίλησε την Τρίτη για αυξήσεις 50% στα τιμολόγια, χθες στο θέμα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αλλά και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης.
«Αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν» δήλωσε ο υπουργός και παραδέχτηκε ότι από τον κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η χώρα μας.
Το εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον δημιουργεί σοκ στην αγορά που προσπαθεί να συνέλθει από τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον καλπάζουν προς τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα όταν την Άνοιξη ήταν κάτω από 20 ευρώ/ΜW ενώ χθες οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ πλησιάζοντας τα 62 ευρώ ο τόνος.
Πρόκειται για μια κούρσα που καθοδηγούν οι υψηλοί στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τα CO2 να πρωταγωνιστούν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους αφού όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στην πρόβλεψη ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουν τα 90 ευρώ ο τόνος.
Τις αυξήσεις τροφοδοτεί όμως και η αύξηση της ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού αλλά και το μείγμα καυσίμου από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αυξημένο κόστος.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν ένα τμήμα αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους, δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένα μέτρα, κυρίως για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Από την πλευρά του ο κ. Αδαμίδης εξήγησε ποιοι είναι οι λόγοι που εκτινάσσεται το ενεργειακό κόστος. Όπως είπε όταν ένας προμηθευτής αγοράζει από την χονδρεμπορική ρεύμα με τιμή στα 185 ευρω/μεγαβατώρα (όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες) είναι αδύνατο να πουλάει 45 ευρώ/MW. Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους.
Οι αυξήσεις “φωτιά” στα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%, αυτό αφορά και την ΔΕΗ, καθώς κι αυτή εναρμονίζεται με το πλαίσιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, είπε ο κ. Αδαμίδης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Αυγούστου η δημόσια επιχείρηση έχει ενσωματώσει με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (από το Μάιο είχε εφαρμόσει την ρήτρα CO2 για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ρύπων). Ωστόσο για να αποφύγει τις μεγάλες ανατιμήσεις ανακοίνωσε εκπτώσεις 30% στα τιμολόγια.
Την ίδια στιγμή, άλμα τιμών καταγράφεται στην χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα Energylive, η πρόβλεψη για σήμερα είναι ότι η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα θα φτάσει τα 116,03 ευρώ/MW, την ώρα που ολόκληρος ο Ευρωπαικός χάρτης βάφεται με κατακόκκινο χρώμα.
Ακόμη και τα «κάστρα» της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως η Ελβετία (124,07ευρώ/MW), η Αυστρία (117,48 ευρώ/MW), η Γερμανία (118,19 ευρώ/ΜW), αλλά και χώρες του Νότου όπως η Πορτογαλία (140,23 ευρώ/MW) και η Ισπανία (140,23 ευρώ/MW) και η Ιταλία (139,32 ευρώ/MW) πολιορκούνται από τις υψηλές τιμές της χονδρικής και προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα.
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι προτείνει η ΡΑΕ
Οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές που ζητά από τους προμηθευτές ενέργειας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου και αφορούν:
Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ. ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.
Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.
Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.
Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.
Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.
Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.
Λογαριασμοί ρεύματος: Στα… κάγκελα οι εταιρείες παροχής
Την ίδια ώρα, στα… χαρακώματα οδηγούνται οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς η τελευταία απόφαση της δεύτερης φέρνει «σεισμό» και νεύρα! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Συγκεκριμένα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προωθεί ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις μεταξύ παρόχων, καταργώντας τα “πέναλτι” που επιβάλλονται για διακοπή σύμβασης από τον καταναλωτή πριν από τη λήξη της.
Στοιχεία που δημοσιεύονται στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από την Κομισιόν, δείχνουν ότι τη διετία 2019 – 2020 «ξύπνησε» ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που, παρότι τυπικά ήταν απελευθερώμενη εδώ και χρόνια, βρισκόταν για διάφορους λόγους σε στασιμότητα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των καταναλωτών μεταξύ των διαφορετικών παρόχων.
Το 2019 ήταν ο πρώτος χρόνος μεγάλης αύξησης του ποσοστού των συνδρομητών που άλλαξαν πάροχο, καθώς σχεδόν διπλασιάσθηκε, από το 4,51% στο 8,5%. Τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν επίσης αύξηση, αλλά με αργούς ρυθμούς. Τη διετία 2014 – 2015 το ποσοστό ήταν κοντά στο μηδέν και προοδευτικά αυξήθηκε στο 4,51% το 2018.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως, είναι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 2020, καθώς το ποσοστό συνδρομητών που άλλαξαν πάροχο μειώθηκε ελαφρώς, από 8,5% σε 7,8%.
Ομως αυτοί οι συνδρομητές που μετακινήθηκαν αντιπροσώπευαν σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, από 2,22% το 2019 σε 8,12% το 2020.
Όπως όλα δείχνουν άλλαξε το μείγμα των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο και προστέθηκαν περισσότερες επιχειρήσεις, που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση από τα νοικοκυριά.
Οι αλλαγές παρόχου γίνονται κυρίως από τη ΔΕΗ προς τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά πλέον είναι αρκετά σημαντικός και ο αριθμός των συνδρομητών που μετακινούνται από μια ιδιωτική εταιρεία σε μια άλλη, αναζητώντας την καλύτερη προσφορά στα τιμολόγια.
Πάντως, η ΔΕΗ παρέμεινε και το 2020 κυρίαρχη στη λιανική αγορά, με μερίδιο 70%, παρότι έχει μειωθεί σε ποσοστό μόλις 33% το μερίδιό της στην παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η κινητικότητα των συνδρομητών έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο το τρέχον έτος.
Την επιταχύνουν τους τελευταίους μήνες οι επιθετικές πρακτικές μάρκετινγκ των ιδιωτικών εταιρειών, που κατά κανόνα διαφημίζουν εκπτώσεις συνέπειας σχεδόν 50%.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης έχει εκφράσει δημόσια την ενόχλησή του για αυτές τις πρακτικές, λέγοντας ότι διαφημίζονται οι εκπτώσεις αλλά όχι και οι ρήτρες χονδρικής που μπορεί να «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς.
Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός στην αγορά ρεύματος θα ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς η ΡΑΕ επιδιώκει να καταργήσει και τον τελευταίο περιορισμό που έκανε τους καταναλωτές να διστάζουν να λύσουν ένα συμβόλαιο πρόωρα, για να αξιοποιήσουν μια καλύτερη προσφορά από ανταγωνιστικό πάροχο
Λογαριασμοί ρεύματος: Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα
Την ώρα που οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι… βραχνάς για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να δείτε το νούμερο στον εκκαθαριστικό σας προς τα… κάτω!
Δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια και χρήματα για να έχεις άνεση (και θαλπωρή) στο σπίτι σου. Μπορείς με πιο οικονομικούς τρόπους να ζεις καλά και να σου μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι.
Πώς θα κάνεις οικονομία;
Να τοποθετήσεις το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί η θερμότητα αυξάνει την ηλεκτρική του ενέργεια μέχρι και 30%.
Επίσης να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή εξοικονομώντας έτσι ως και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.
Να μαγειρεύεις με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο – και κυρίως μαγειρεύοντας με χύτρα – εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια 30-60%.
Να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20οC τον χειμώνα και 26οC το καλοκαίρι.
Να θυμάσαι πως για κάθε επιπλέον βαθμό, σπαταλάς περίπου 10% περισσότερη ενέργεια. Να αντικαταστήσεις τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες Led.
Θα εξοικονομήσεις έτσι μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας.
Οι λαμπτήρες Led είναι μεν πιο ακριβοί, αλλά έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής (10.000 ώρες), προσφέροντας το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες και το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης (1 λαμπτήρας Led αντιστοιχεί σε 10 κοινούς λαμπτήρες).
Να σβήνεις τον υπολογιστή σου, όταν δεν τον χρειάζεσαι.
Να βγάζεις τον φορτιστή από την πρίζα, όταν δεν τον χρησιμοποιείς.
Να μην αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση standby.
Αν έχεις τη δυνατότητα: Τοποθέτησε στο σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού με κατανάλωση 2,5-4 kw ανά ώρα.
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού που προκύπτει από την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι της τάξης του 60-74%.
Άλλαξε τις ηλεκτρικές συσκευές σου με νέες ανώτερης ενεργειακής κλάσης.
Για παράδειγμα: Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με άλλο υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ ) και τεχνολογίας inverter οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 32% στη θέρμανση και 21% στην ψύξη.
Αν αντικαταστήσεις το παλιό σου ψυγείο ενεργειακής κλάσης D με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+, θα έχεις εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+++, εξοικονομείς περίπου 79% ενέργεια.