Ηλεκτρικό ρεύμα: Σοκ για χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς οι λογαριασμοί που έφτασαν στα χέρια τους κόστιζαν σχεδόν… χρυσάφι! Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί.
Δύο συν δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πέφτει τόσο βαρύς ο πέλεκυς:
Πρώτον οι αυξημένες καταναλώσεις που προκάλεσε το lockdown. Όσο περισσότερες οι ώρες που περνάμε στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι -λόγω της πανδημίας- δεν έγιναν οι προγραμματισμένες μετρήσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών λογαριασμών.
Υπάρχουν νοικοκυριά στα οποία δεν είχε εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για περισσότερο από έναν χρόνο. Και τώρα, με τον λογαριασμό που εκδόθηκε καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 600-700 ευρώ.
Υπάρχει δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Στην διεθνή αγορά, η τιμή των ρύπων έχει πάρει την ανηφόρα και αυτό θα αποτυπωθεί με αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Η πρώτη αποτύπωση, αναμένεται να γίνει στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν στο τέλος Μάιου ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα μας «συνοδέψει» για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν ακριβές οι τιμές των ρύπων.
Ο δεύτερος λόγος, δεν αφορά τις εταιρείες ηλεκτροδότησης αλλά τους δήμους. Αργά αλλά σταθερά, οι δήμοι προχωρούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων που έκαναν οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα.
Τώρα όμως που αποτυπώνεται η σωστή επιφάνεια του ακινήτου, αυξάνεται και το κονδύλι για τα δημοτικά τέλη. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν και τα αναδρομικά τέλη καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι επιβάλλονται τέλη αναδρομικά από την 1/1/2020.
Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ξεχασμένη επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση.
Οι λογαριασμοί «έναντι» που εκδίδουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζονται βάσει των προηγούμενων καταναλώσεων. Αυτό γίνεται ώστε οι εκκαθαριστικοί να μην έχουν μεγάλη «απόσταση».
Όταν όμως καθυστερεί να γίνει η μέτρηση -υπάρχουν παραδείγματα νοικοκυριών που λόγω πανδημίας δεν έγινε μέτρηση για πάνω από έναν χρόνο- τότε… χάνεται η συνέχεια.
Έτσι, με το που θα βγει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός, ο καταναλωτής βλέπει… σπίθες.
Σε έναν χρόνο, η κατανάλωση του νοικοκυριού μπορεί να φτάσει και στις 6000-7000 κιλοβατώρες.
Λόγω καραντίνας, υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που ξεπέρασαν αυτό το όριο.
Έτσι, έχοντας πληρώσει μικρά ποσά ως έναντι, ήρθε η «σφαλιάρα».
Είναι ενδεικτικό ότι για ετήσια κατανάλωση 6000 κιλοβατωρών, το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής φτάνει στα 1423 ευρώ (ανάλογα και με την εταιρεία) ενώ στην 7000 κιλοβατώρες, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 1680 ευρώ.
Αν μέσα στο 12μηνο λοιπόν ο καταναλωτής έχει πληρώσει έναντι τα 1000 ευρώ, τότε θα του έρθει ο εκκαθαριστικός στα 423 έως τα 680 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Η… εκδίκηση της ΔΕΗ
Σε μια κίνηση που θα φέρει σοκ σε χιλιάδες νοικοκυριά προχωράει η ΔΕΗ καθώς έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος!
Αιτία; Η ενεργοποίηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα η οποία συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγιά της προχωρά η ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα του ράλι που καταγράφεται στο χρηματιστήριο των ρύπων.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 7% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών.
Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ένα κόστος της τάξης των 2 έως 3 ευρώ σε έναν μέσο λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα είναι ενσωματωμένη στα παλιά τιμολόγια της επιχείρησης (Γ1, Γ1Ν), ενώ τα καινούρια τιμολόγια (ΔΕΗ My Home Enter) δεν περιλαμβάνουν καμία ρήτρα είτε διοξειδίου του άνθρακα είτε οριακής τιμής του συστήματος.
Για τους καταναλωτές δηλαδή που έχουν τα καινούρια τιμολόγια δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση.
Η αύξηση των 2-3 ευρώ πάντως αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω τον Ιούνιο, όταν και η χρήση των λιγνιτικών μονάδων περιορίζεται, με αποτέλεσμα το μείγμα της ΔΕΗ να περιλαμβάνει μικρότερο μερίδιο λιγνιτικής παραγωγής και άρα οι ανάγκες για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CΟ2 είναι μειωμένες.
Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα εισήχθη στα τιμολόγια της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2019, παράλληλα με την αύξηση που είχε αποφασιστεί τότε. Σημειώνεται ότι ως τιμή ενεργοποίησης της ρήτρας είχε οριστεί το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στα 30 ευρώ ο τόνος.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων έχουν προ πολλού υπερβεί τα 30 ευρώ, η ΔΕΗ είχε κρατήσει παγωμένη τη ρήτρα.
Ωστόσο καθώς πλέον οι τιμές στο χρηματιστήριο έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ ο τόνος, η ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα.
Σημειώνεται ότι χθες κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Δελφών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ράλι των “ρύπων” και επισήμανε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 ευρώ ο τόνος.
Το ράλι αυτό καθιστά επίκαιρο το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ και έχει ως στόχο το σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2025.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα
Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι… βραχνάς για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να δείτε το νούμερο στον εκκαθαριστικό σας προς τα… κάτω!
Δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια και χρήματα για να έχεις άνεση (και θαλπωρή) στο σπίτι σου. Μπορείς με πιο οικονομικούς τρόπους να ζεις καλά και να σου μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι.
Πώς θα κάνεις οικονομία;
Να τοποθετήσεις το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί η θερμότητα αυξάνει την ηλεκτρική του ενέργεια μέχρι και 30%.
Επίσης να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή εξοικονομώντας έτσι ως και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.
Να μαγειρεύεις με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο – και κυρίως μαγειρεύοντας με χύτρα – εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια 30-60%.
Να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20οC τον χειμώνα και 26οC το καλοκαίρι.
Να θυμάσαι πως για κάθε επιπλέον βαθμό, σπαταλάς περίπου 10% περισσότερη ενέργεια. Να αντικαταστήσεις τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες Led.
Θα εξοικονομήσεις έτσι μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας.
Οι λαμπτήρες Led είναι μεν πιο ακριβοί, αλλά έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής (10.000 ώρες), προσφέροντας το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες και το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης (1 λαμπτήρας Led αντιστοιχεί σε 10 κοινούς λαμπτήρες).
Να σβήνεις τον υπολογιστή σου, όταν δεν τον χρειάζεσαι.
Να βγάζεις τον φορτιστή από την πρίζα, όταν δεν τον χρησιμοποιείς.
Να μην αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση standby.
Αν έχεις τη δυνατότητα: Τοποθέτησε στο σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού με κατανάλωση 2,5-4 kw ανά ώρα.
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού που προκύπτει από την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι της τάξης του 60-74%.
Άλλαξε τις ηλεκτρικές συσκευές σου με νέες ανώτερης ενεργειακής κλάσης.
Για παράδειγμα: Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με άλλο υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ ) και τεχνολογίας inverter οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 32% στη θέρμανση και 21% στην ψύξη.
Αν αντικαταστήσεις το παλιό σου ψυγείο ενεργειακής κλάσης D με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+, θα έχεις εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+++, εξοικονομείς περίπου 79% ενέργεια.