Λογαριασμοί ΔΕΗ – Επίσημη ανακοίνωση: Μειώνονται όλοι! Δείτε πότε

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Μειώσεις στις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Τις επόμενες εβδομάδες οι ανακοινώσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των πολιτών από το νέο έτος, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τα τέλη που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική μείωση, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ (τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας) γιατί έχουμε προχωρήσει σε μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κι από εκεί θα εξοικονομήσουμε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ από την επόμενη χρονιά, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών»

«Έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι αυτή η ελάφρυνση. Την έχουμε υπολογίσει, είναι αρκετά σημαντική και θα ανακοινώσουμε και ποια θα είναι η ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη) μέσα από το επενδυτικό πλάνο που προωθούμε ως κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ, ο αρμόδιος διαχειριστής, υλοποιεί» συνέχισε ο υπουργός Ενέργειας.

Λογαριασμοί ΔΕΗ: «Σεισμός» στην αγορά ρεύματος

Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ μετά από απόφαση του ΔΣ, πρωτόγνωρο νούμερο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση παλαιών μετόχων, προχωρά η ΔΕΗ, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο στις ΑΠΕ, καθώς και να κάνει την μεγάλη έξοδο στα Βαλκάνια.

Με την κίνηση αυτή, ανοίγει τη πόρτα σε νέους επενδυτές.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.

Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4% σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου. Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2021 από 171,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.

Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε: «Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Εναντίον της όλοι οι πάροχοι

Παράλληλα, πλήρη ανατροπή σκηνικού στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας τείνει να προκαλέσει η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές χονδρικής, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι φοβούνται ότι θα μειώσει ή και θα σταματήσει τη ροή της εξόδου καταναλωτών από τη ΔΕΗ, ενισχύοντας τον δεσπόζοντα πάροχο της αγοράς, παρά τη δέσμευση που υπάρχει για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%.

Σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας αναμενόταν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέδεσε την πολιτική για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, με τρόπο που, όπως υποστηρίζεται από τις εταιρείες, δημιουργεί στο καταναλωτικό κοινό την εντύπωση ότι η ΔΕΗ είναι ο πάροχος που θα προσφέρει την καλύτερη τιμολόγηση.

Όπως προκύπτει και από τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, οι εκπτώσεις που θα προσφέρει η ΔΕΗ αποτελούν κύριο συστατικό της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η επιδότηση μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι στα 9 ευρώ μηνιαίως, και θα αφορά τις πρώτες 300 KVh κατανάλωσης. Η ΔΕΗ με τις εκπτώσεις που δίνει θα συμβάλλει με ποσά που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιπλέον έκπτωση 30% της ΔΕΗ προσφέρεται σε καταναλώσεις έως 600 κιλοβατώρες το μήνα και υπολογίζεται ότι με αυτό το μείγμα επιδότησης από το κράτος και έκπτωσης από τη ΔΕΗ η ελάφρυνση θα φτάσει να καλύπτει το 80% των καταναλωτών.

Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις περί ευνοϊκής μεταχείρισης της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας σε σημερινές του δηλώσεις ότι: «Είναι μία αγορά όπου ο καθένας πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητες του, θα προχωρήσει, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη».

Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες πάροχοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η κρατική παρέμβαση έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές, ακόμη και αν είναι δυσαρεστημένοι με τους λογαριασμούς που ελάμβαναν το τελευταίο διάστημα από τη ΔΕΗ, βλέπουν τώρα τις ανακατατάξεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις για αλλαγή παρόχου, κάτι που αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ του δεσπόζοντα παρόχου, το μερίδιο του οποίου θα έπρεπε να μειώνεται για να λειτουργήσει εύρυθμα η αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει και έξτρα έκπτωση στους καταναλωτές, πέραν της έκπτωσης κατά 30%. Το ποσοστό της επιπλέον έκπτωσης δεν έχει προσδιορισθεί. Οι ιδιώτες πάροχοι πιέζουν την κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την πρόσθετη έκπτωση και να μην γίνουν άλλες «επιθετικές» ενέργειες από τη ΔΕΗ, που θα προκαλέσουν στρέβλωση στην αγορά, όπως τονίζουν οι εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιωτικές εταιρείες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ανακοινώσουν αλλαγές στη δική τους εμπορική πολιτική, που σε γενικές γραμμές, έως τώρα, στηριζόταν σε παροχή χαμηλότερων χρεώσεων από τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με εκπτώσεις έως και 50% στους συνεπείς πελάτες, στόχος των οποίων ήταν να προσελκύσουν το καλύτερο κομμάτι της πελατειακής βάσης.

Με τα νέα δεδομένα των εκπτώσεων από τη ΔΕΗ, η ψαλίδα ανάμεσα στα τιμολόγιά της και σε αυτά των ιδιωτικών παρόχων κλείνει αρκετά και θα χρειασθεί να προσφέρουν αρκετά σημαντικές πρόσθετες εκπτώσεις για να καλύψουν τη διαφορά, ώστε να διατηρηθεί ένα ισχυρό κίνητρο στους καταναλωτές για να μετακινηθούν από τη ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι πιθανό, επίσης, να αυξηθούν τα ήδη υψηλά ποσοστά εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες.

Όπως αναφέρει το Sofokleous In, στοιχεία που δημοσιεύονται στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας δείχνουν ότι τη διετία 2019 – 2020 «ξύπνησε» ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που, παρότι τυπικά ήταν απελευθερώμενη εδώ και χρόνια, βρισκόταν για διάφορους λόγους σε στασιμότητα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των καταναλωτών μεταξύ των διαφορετικών παρόχων.

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.