Λάδι: Οι τιμές των όποιων αποθεμάτων στο λάδι ίπτανται στα 15 ευρώ, ενώ ο τενεκές έχει σκαρφαλώσει στα 170 ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οι τιμές στο λάδι εδώ και πάνω από έξι μήνες έχουν ξεφύγει, απόρροια της κλιματικής αλλαγής που έχει χτυπήσει αδυσώπητα την παραγωγή, ενώ οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα, με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι μάλλον δυσοίωνες.
Η μικρή παραγωγή που υπάρχει ως στοκ στις αποθήκες των ελαιοπαραγωγών, προφυλάσσεται σαν χρυσάφι και είτε δεν γίνεται η παραμικρή συζήτηση για πώληση ή οι τιμές που ζητούνται έχουν ξεφύγει από κάθε λογική και οι έμποροι προτιμούν να ξεμείνουν από εμπόρευμα παρά να διαθέσουν στην αγορά ένα προϊόν η τιμή του οποίου βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και το χειρότερο όλων είναι ότι με μαθηματική ακρίβεια σε λίγο θα είναι και σε έλλειψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγωγοί που έχουν τα ελάχιστα αποθέματα, ζητούν τιμές στην χονδρική 13 έως και 15 ευρώ το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον ο έμπορος προχωρήσει σε αγορές, η λιανική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα υπερβεί τα 20 ευρώ. Ο τενεκές μάλιστα έχει εκτοξευθεί στα 170 ευρώ (16 λίτρα), ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στα 80 ευρώ περίπου.
Οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει και σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγών, τον Ιανουάριο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου έφτασε στο 48,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2023. Όλα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην νέα ελαιοκομική περίοδο, που ουσιαστικά τώρα ξεκινάει.
Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα. Ούτε πολύ κρύο έκανε, κάτι που είναι ουσιώδες για την παραγωγή, αλλά ούτε και πολλές βροχές υπάρχουν αυτή την περίοδο που τις έχει ανάγκη το δέντρο ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά τους.
Την ίδια στιγμή στην Ισπανία σε κάποιες περιοχές με έντονο το στοιχείο της παραγωγής ελιάς, έχει κάνει τελευταία ισχυρό παγετό ενώ υπάρχουν και έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμη και χαλάζι.
Η εικόνα στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη, αφού από 350.000 τόνους ως μέσο ότι υποχώρησε στα επίπεδα των 100.000 τόνων, σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις, αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
Επίσης, ένα ζητούμενο είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων τα οποία έχουν υποχωρήσει στα τάρταρα και για αν συμβεί αυτό πρέπει να έρθει μία σχετικά καλή χρονιά.
Αρα, η ομαλοποίηση της αγοράς τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και τιμών απαιτεί στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο υποφερτές χρονιές, δηλαδή όχι πριν από το τέλος του 2025.
Λάδι: «Ανταρσία» για το…. κακής ποιότητας ελαιόλαδο – Γιατί το υποβάθμισαν
Μια ανταρσία του προσωπικού για την ποιότητα του ελαιολάδου που σερβίρεται στα κυλικεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφεύχθηκε… οριακά, αφού οι εσωτερικοί υπεύθυνοι τροφοδοσίας υποχώρησαν στις απαιτήσεις να επαναφέρουν στο τραπέζι τις έξτρα παρθένες επιλογές.
Πολλά στελέχη της ΕΚΤ —πολλοί φαίνεται να προέρχονται από την Ιταλία— τάχθηκαν τον Μάρτιο κατά της ξαφνικής πτώσης της ποιότητας του ελαιόλαδου που σερβίρεται με μεσημεριανές σαλάτες στα γραφεία του Eurotower και του Japan Center στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με screenshots που κοινοποιήθηκαν από το Politico.
«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουμε το Sansa Oil», έγραψε ένας υπάλληλος, αναφερόμενος στο χαμηλής ποιότητας λάδι που παρασκευάζεται από πολτό ελιάς και συνήθως πωλείται στη μισή τιμή του έξτρα παρθένου και είναι τόσο άνοστο που προφανώς χρησιμοποιείται συχνά ως καύσιμο για λέβητες βιομάζας. «Αυτό για μένα είναι εντελώς τρελό», πρόσθεσε οργισμένος ο υπάλληλος.
Οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν επίσης ότι το νέο έλαιο, παρά τη χαμηλότερη ποιότητά του, ήταν πιο ακριβό – το οποίο προκαλεί ερωτήματα όταν η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι στόχο έχει να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος των γευμάτων που παρέχει στους υπαλλήλους της.
Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στη νέα εταιρεία catering, Aramark, με την οποία ξεκίνησε να συνεργάζεται η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μιλώντας στο POLITICO, εκπρόσωπος της Aramark δήλωσε ότι ενώ οι τιμές «μπορεί να εμφανίζονται σημαντικά υψηλότερες από πριν», οι μερίδες τιμολογήθηκαν κατά βάρος σύμφωνα με ένα συμβόλαιο με την ΕΚΤ. Δεν διευκρίνισε εάν η πολιτική επεκτάθηκε πέρα από τις καντίνες στο Eurotower και το Japan Center.
Ωστόσο αυτές οι εξηγήσεις δε φάνηκε να πείθουν το προσωπικό της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει περισσότερους ελέγχους για το τι μας προσφέρεται σε σχέση με το τίμημα που πληρώνουμε (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΚΤ)», έγραψε ένας χρήστης του intranet.
Λάδι: Η πολυκρίση του ελαιολάδου
Η αναταραχή που προέκυψε στην ΕΚΤ για το… ελαιόλαδο έρχεται επίσης λίγο αφότου το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας διαφώνησε με τις παρατηρήσεις του «τσάρου» της ΕΚΤ για το κλίμα, Φρανκ Έλντερσον, ότι ορισμένοι από αυτούς χρειάζονταν «επαναπρογραμματισμό» ώστε να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του «κλιματικού κινδύνου», προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την ιδέα ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας αποτελεί μια ξεχωριστή οικονομική πρόκληση και κίνδυνος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Αυτό είναι εύλογο δεδομένου ότι η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτεταμένες ξηρασίες στις βασικές περιοχές καλλιέργειας της νότιας Ευρώπης.
Έτσι, η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή στις τιμές – και των κινδύνων που διατρέχουν οι τράπεζες στο δανεισμό σε επηρεαζόμενους παραγωγούς και εμπόρους.
Επιπλέον, αποκάλυψε ότι οι εντάσεις Βορρά-Νότου που διχάζουν εδώ και καιρό την Ευρώπη έχουν περάσει σε έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της, με συναίνεση σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της «Υπόθεσης Ελιάς» που λειτουργεί διαχωριστικά ακριβώς κατά μήκος αυτής της γραμμής.
«Είμαι εδώ για να παλέψω για την Ευρώπη και όχι για να παλέψω για ένα εστιατόριο τριών αστέρων στη δουλειά», είπε από τη μεριά του ένας υπάλληλος με όνομα που παραπέμπει σε γερμανική καταγωγή. Οι καταγόμενοι από τον ευρωπαϊκό νότο υπάλληλοι, από την άλλη, υποστήριξαν ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης δύσκολα θα μπορούσαν να προστατευτούν με μια κακή διατροφή.
«Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο, «mens sana in corpore sano», έγραψε ένας Ιταλός, χρησιμοποιώντας μια λατινική φράση αντίστοιχη με την αρχαιοελληνική ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Πράγματι, τι ωφελεί μια νομισματική ένωση χωρίς μια ενιαία γαστρονομική πολιτική;
Λάδι: Επίλυση κρίσης
Τα καλά νέα για τα γεύματα της ΕΚΤ είναι ότι χάρη στην ηρωική παρέμβαση ενός ανώτερου βοηθού υπηρεσιών εγκαταστάσεων, το έξτρα παρθένο λάδι αποκαταστάθηκε στις καντίνες νωρίτερα αυτό το μήνα.
Όπως εκτιμά ωστόσο το POLITICO, που έφερε στο προσκήνιο το όλο θέμα, μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο. Τα παράπονα πέφτουν και πάλι βροχή, αν και τώρα για την ποιότητα του… σιροπιού σφενδάμου της καντίνας.
Διάφορες άλλες αναρτήσεις στο intranet υποστηρίζουν ότι το φαγητό κάτω από το νέο catering είναι γενικά χειρότερο, υπάρχει λιγότερη ποικιλία και είναι έως και δύο φορές πιο ακριβό.
«Το προσωπικό είναι ξεκάθαρα χαμένο σε αυτό το παιχνίδι, ελπίζω τουλάχιστον η ΕΚΤ να έχει κάνει κάποια σημαντική εξοικονόμηση με τον νέο προμηθευτή, διαφορετικά η λήψη απόφασης θα ήταν δύσκολο να γίνει κατανοητή», δήλωσε ένας υπάλληλος (επίσης Ιταλός).
Ένας άλλος εξαγριώθηκε ότι δεν μπορούσαν να ανεχτούν πλέον το μονοπώλιο της Aramark και αντ’ αυτού είχαν αγκαλιάσει την επιλογή της ελεύθερης αγοράς να αγοράσουν μεσημεριανό γεύμα στην πόλη.