Μία ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά σε χιλιάδες Έλληνες και δίνει οδηγίες για επίδομα χιλιάδων ευρώ και πώς να μην το χάσετε.
Η ανακοίνωση αφορά τον γεωργικό τομέα της ΕΕ, ο οποίος αποτελείται από χιλιάδες αγρότες, και διευκρινίζει τη χρήση ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων για τον γεωργικό τομέα σε περίπτωση απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει χτυπηθεί πολλές φορές από φαινόμενα που πλήττουν ανεπανόρθωτα τον γεωργικό τομμέα.
Η ΕΕ διευκρινίζει τη νομική ερμηνεία αυτής της έννοιας. Η Επιτροπή στοχεύει να παράσχει τη βεβαιότητα στους πληγέντες αγρότες σχετικά με τις πληρωμές τους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ενιαία εφαρμογή σε ολόκληρη την Ένωση από τις εθνικές διοικήσεις.
Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς της ΕΕ.
Η έννοια της ανωτέρας βίας επιτρέπει στους αγρότες, που δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων εκτός του ελέγχου τους (όπως σοβαρές ξηρασίες ή πλημμύρες), να μην χάσουν τη στήριξη της ΚΑΠ. Η εφαρμογή αυτής της έννοιας αποφασίζεται από τα κράτη μέλη βάσει σχετικών αποδεικτικών στοιχείων και υπό το φως της αγροτικής νομοθεσίας της Ένωσης.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, επειδή αποτελεί εξαίρεση από την αυστηρή τήρηση των υποχρεώσεων που συνδέονται με τις πληρωμές της ΚΑΠ (όπως προϋποθέσεις ή μέτρα σε οικολογικά συστήματα), η απόφαση αυτή εφαρμόζεται συνήθως με περιοριστικό τρόπο, γενικά κατά περίπτωση ή ανά αγροτική έκταση. Η σημερινή ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η ανωτέρα βία μπορεί να ισχύει για όλους τους αγρότες που εργάζονται σε οριοθετημένη περιοχή που πλήττεται από σοβαρές και απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές ή καιρικά φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν μεμονωμένα αιτήματα ή να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ανωτέρας βίας. Αυτό το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τους γεωργούς και τις εθνικές αρχές, διευκολύνοντας έτσι την ταχεία ανταπόκριση των κρατών μελών.
Στην ανακοίνωση ορίζονται προϋποθέσεις που επιτρέπουν το τεκμήριο ότι όλοι οι αγρότες που βρίσκονται σε μια περιοχή καλύπτονται από λόγους ανωτέρας βίας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την εμφάνιση σοβαρής φυσικής καταστροφής ή σοβαρού καιρικού φαινομένου και να οριοθετήσουν τη γεωγραφική περιοχή που έχει πληγεί σοβαρά από το συμβάν και της οποίας οι συνέπειες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη δέουσα προσοχή. Για αυτήν την οριοθέτηση, τα κράτη μέλη μπορούν να βασίζονται, για παράδειγμα, σε δορυφορικά δεδομένα της περιοχής, χωρίς να χρειάζονται ειδικά δορυφορικά δεδομένα σε επίπεδο μεμονωμένων εκμεταλλεύσεων. Για ορισμένους τύπους συμβάντων, οι εθνικές διοικήσεις θα εξετάσουν επίσης πρόσθετους παράγοντες, όπως ο τύπος του εδάφους ή ο τύπος των καλλιεργειών, για να καθορίσουν τον πληθυσμό που επηρεάζεται χωρίς την ανάγκη ατομικής επαλήθευσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, για παράδειγμα, για τον παγετό που μπορεί να μην επηρεάζει όλες τις καλλιέργειες με τον ίδιο τρόπο ή για τις συνεχείς βροχοπτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε περιοχές με κλίση ή εδάφη με διαφορετική ικανότητα κατακράτησης νερού.
Με όλες τις προϋποθέσεις που πληρούνται, η σημερινή διευκρίνιση απαλλάσσει τις αρχές από την ανάγκη αξιολόγησης κατά περίπτωση.
Η Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει σε επαφή με τα κράτη μέλη για να παρέχει νομική καθοδήγηση όποτε είναι απαραίτητο.
Δεν είναι φάρσα: Δήμοι χαρίζουν χιλιάδες ευρώ στους κατοίκους τους – Δείτε την ανακοίνωση
Ένα έξτρα επίδομα χαρίζει Δήμος της Ελλάδας στους κατοίκους του, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.
Συγκεκριμένα αποδέκτες του επιδόματος γίνονται κατόπιν αίτησης οικογένειες που φέρνουν στον κόσμο παιδιά. Βέβαια, το επίδομα το οποίο αγγίζει τις 3.000 ευρώ αφορά σε ευάλωτες οικογένειες.
Πρόκειται για τον Δήμο Αγράφων, ο οποίος μοιράζει 3.000 ευρώ σε όσες οικογένειες απέκτησαν τέκνο μέσα στο 2023. Διευκρινίζεται πως η εν λόγω ενίσχυση δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ που λαμβάνουν χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα.
Για να λάβει κάποιος την επιδότηση από τον Δήμο θα πρέπει να κάνει αίτηση. Η αίτηση άνοιξε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και θα λήξει την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο χώρο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αγράφων στη Δυτική Φραγκίστα ή ηλεκτρονικά στο info@agrafa.gr επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ώστε να αξιολογηθούν από την τριμελή επιτροπή.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Αίτηση ενδιαφέροντος
Φορολογική δήλωση – Ε1 (2023)
Εκκαθαριστικό σημείωμα (2023)
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του τέκνου
IBAN λογαριασμού με πρώτο δικαιούχο τον αιτών/αιτούσα. (Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας αποδεικτικό επιμέλειας τέκνου)
Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
Τα κριτήρια είναι αρχικά οικονομικά και οι οικογένειες θα πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε υφιστάμενο τέκνο, ενώ απαραίτητα θα πρέπει όχι μόνο να είναι δημότες του Δήμου Αγράφων, αλλά και να κατοικούν μόνιμα στην περιοχή.
Ωστόσο, ο Δήμος Αγράφων δεν είναι ο μοναδικός Δήμος που ενισχύει τις οικογένειες.
Από το 2020 ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που έχει αποφασίσει τη χορήγηση επιδόματος 1.000 ευρώ σε κατοίκους του δήμου που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού.
Ειδικότερα, αυτό το διάστημα, ακόμη πέντε ακόμα οικογένειες της πόλης που έφεραν πρόσφατα στον κόσμο το πρώτο τους παιδί θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα των 1000 ευρώ.
Οι σχετικές αιτήσεις γίνονται από τους γονείς μετά τη γέννηση του παιδιού (μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε μέσα στο έτος γέννησης) στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (Παπαϊωάννου 15-17), εξετάζονται από ειδική επιτροπή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.2716636 και 210.2716948.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ εγκρίθηκαν οι εν λόγω πέντε νέες αιτήσεις, έπειτα από εισήγηση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, Δέσποινας Αϊβατζίδου – Ποριώτου.
Επίδομα παιδιού: Έρχεται πληρωμή σε 3 έξτρα κατηγορίες δικαιούχων
Επίδομα παιδιού: Έκλεισε η πλατφόρμα για αιτήσεις. Σε ποιο στάδιο είναι η πληρωμή. Η δεύτερη δόση, η νέα ημερομηνία και όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τους δικαιούχους του Α21 του ΟΠΕΚΑ στο xristika.gr.
Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την πληρωμή των δικαιούχων που περιμένουν την πληρωμή για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ. Μάλιστα, υπάρχουν επιπλέον κατηγορίες, μονογονεϊκών οικογενειών, που θα λάβουν χρήματα για τη δεύτερη δόση της χρονιάς.
Όπως πάντα, η πληρωμή θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα και συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 31 Μαΐου
Πιο αναλυτικά, η δεύτερη δόση είναι διμηνιαία και θα καλύψει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Επίδομα παιδιού: Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Το ποσό για το επίδομα παιδιού, ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ως εξής:
- Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ λαμβάνει 28 ευρώ τον μήνα.
- Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ λαμβάνει 56 ευρώ τον μήνα.
- Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 ευρώ λαμβάνει 84 ευρώ τον μήνα.
- Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ λαμβάνει 280 ευρώ τον μήνα.
- Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα.
- Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ λαμβάνει 336 ευρώ τον μήνα.
- Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ λαμβάνει 420 ευρώ τον μήνα.
Επιπλέον, υπάρχουν πλέον και ακόμα τρεις κατηγορίες που ορίζονται ως δικαιούχοι:
- Μονογονεϊκές οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ που λαμβάνει 280 ευρώ τον μήνα.
- Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ που λαμβάνει 70 ευρώ τον μήνα.
- Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα.