Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (6/8): Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την πορεία των κρουσμάτων και τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έφερε νέα μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης.
H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 153 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σήμερα, 6/8/2020 δηλώθηκαν 153 επιπλέον κρούσματα, αναλυτικότερα:
– έντεκα (11) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– σαράντα (40) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
– τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
– δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας,
– τέσσερα (4) στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη,
– τρία (3) στην Π.Ε. Ηλείας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
– τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,
– ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,
-τρία (3) στην Π.Ε. Κορινθίας,
– εννέα (9) στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία τα οκτώ (8) αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης,
– δεκατέσσερα (14) στην Π.Ε. Λάρισας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Μαγνησίας, και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου,
– τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– τρία (3) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.
Μεγάλος πονοκέφαλος για την επιστημονική κοινότητα είναι οι εστίες υπερμετάδοσης και ιδιαίτερα οι γάμοι, τα νοσοκομεία, τα πάρτι και τα εργοστάσια.
Χθες (05/08) ήταν μια ακόμη δύσκολη ημέρα καθώς καταγράφηκαν 124 κρούσματα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως το 1/3 των κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών.
Δραματικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού.
Αναφορικά με το αν την ανησυχούν οι εξελίξεις με τα κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «ανησυχούμε πολύ καιρό, εδώ και μήνες. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Μερικοί πίστεψαν ότι έφυγε ο ιός.
Ο κορονοϊός είναι εδώ. Προσπαθούμε να τον μελετήσουμε και να δούμε τι γίνεται. Εμβόλιο δεν θα έχουμε μέσα στο 2020 και προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Τον Μάιο τα στατιστικά ήταν καλύτερα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουμε τα αποτελέσματα του προηγούμενου δεκαπενθημέρου, των πάρτι, των συγκεντρώσεων, του συνωστισμού.
Πάρθηκαν τα μέτρα για τις μάσκες, που έπρεπε να παρθούν, τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός».
Ως υγειονομικές βόμβες, που προκαλούν «έκρηξη» στα κρούσματα, λειτουργούν οι γάμοι που έχουν βγει τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα.
Δεκάδες τα κρούσματα που έχουν προκύψει από τα γαμήλια γλέντια σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Λάρισα. Καλεσμένοι και νεόνυμφοι άθελά τους συντελούν στη διασπορά του κορονοϊού.
Η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη διεκδικούν την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά στη διασπορά από εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δύο γάμοι σε αυτές τις περιοχές ευθύνονται το τελευταίο δεκαήμερο για τουλάχιστον 87 κρούσματα.
Από τα 100 εγχώρια κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν στην Αττική και άλλα τόσα επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη που κατανέμονται ως εξής: 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, 2 συνδέονται με κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, 1 συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ίδιος γάμος των Αμπελοκήπων συνδέεται και με 2 κρούσματα στη Ρόδο, ενώ συνολικά έχει «δώσει» 46 κρούσματα.
Άλλα 18 κρούσματα έδωσε χθες ο γάμος της Αλεξανδρούπολης, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 41.
Στην τελευταία καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα, με το 1 να έχει «κολλήσει» από το γάμο της Αλεξανδρούπολης και τα 4 να συνδέονται με κρούσματα στο στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου στο Βόλο. Άλλα 8 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καβάλα, συνδεόμενα με τη συρροή κρουσμάτων σε κρεατοβιομηχανία, όπου έχουν εντοπιστεί 34 περιστατικά.
Την ίδια στιγμή, νέος κύκλος μεταδόσεων έχει ανοίξει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παραπέμποντας στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου – Απριλίου, που οι επαγγελματίες του συστήματος δημόσιας υγείας νοσούσαν κατά δεκάδες, χωρίς ευτυχώς να μετρούν απώλειες.
Επίσης, συναγερμός έχει σημάνει σχετικά με την εξάπλωση που σημειώνει ο κορονοϊός στην Ελλάδα, ειδικά στους νέους όπου τα κρούσματα καταγράφουν συνεχή αύξηση.
Άλλωστε, και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) διεμήνυσε σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα πως οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση προκειμένου να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων.
Εκτός από τα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνουν πολλά κρούσματα κορονοϊού, ολοένα και περισσότερες μολύνσεις καταγράφονται σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.
Αυτό από μόνο του υποδηλώνει το πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο και ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερα επίπεδα από την περίοδο του lockdown, όπου είχαμε μηδενικά κρούσματα στα νησιά μας.
Κατά πληροφορίες, στη Μύκονο που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και στο επίκεντρο των ελέγχων λόγω συνωστισμών σε μπαρ και παραλίες, έχουν εντοπιστεί επτά κρούσματα κορονοϊού.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες το beach bar «Alemagou», θα παραμείνει κλειστό καθώς εντοπίστηκε κρούσμα στο προσωπικό.
Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που δηλώνονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ, η περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων έχει καταγράψει πέντε περιστατικά.
Κι ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζονται χαμηλά στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο παρατηρείται έξαρση τις τελευταίες ημέρες, με την Κέρκυρα να μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες 20 κρούσματα.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Λευκάδα έχει καταγράψει πέντε περιστατικά, η Ζάκυνθος δύο, η Κεφαλονιά ένα.
Τουριστική περιοχή με αρκετά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι η Χαλκιδική, η οποία μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες έχει συγκεντρώσει 22 κρούσματα κορονοϊού.
Όσον αφορά σε άλλες τουριστικές περιοχές και νησιά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έξι κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Μυτιλήνη, πέντε κρούσματα στο Ηράκλειο Κρήτης, δύο στη Σάμο, δύο στη Ρόδο, ένα στη Χίο, ένα στο Ρέθυμνο, δύο στα Δωδεκάνησα, τέσσερα στην Εύβοια, τέσσερα στα Χανιά.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…