Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (14/8): Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – Περιοχές 14 Αυγούστου 2020

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (14/8): Η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έφερε νέα μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε λίγο η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα.

Στο μεταξύ, το κλείσιμο από σήμερα και για χρονικό διάστημα μέχρι τις 23 Αυγούστου των κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια κτλ.) και σε όλη την περιφέρεια Αττικής από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Αιτία στοιχεία που, όπως είπε, στην ενημέρωση το μεσημέρι της Παρασκευής «δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και αφορά νεώτερες ηλικίες».

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι νέοι θα επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τονίζω ιδιαίτερα την ευθύνη των νέων ανθρώπων όχι μόνο να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους παππούδες τους» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όριο 50 ατόμων για όλες τις συναθροίσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έως τις 24 Αυγούστου πλην εξαιρέσεων (θέατρα, εστίαση κ.α.).

Αναλυτικά τα μέτρα έχουν ως εξής:

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο έως τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 12:00 αντί για τις 11:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Όπως είπε για τον Πόρο ο κ. Χαρδαλιάς «οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, την υπομονή και την επιμονή τους. Αν συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, το όμορφο νησί του Πόρου θα επανέλθει πολύ γρήγορα στην κανονικότητά του».

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους – ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς χώρους – από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

«Έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα. Γύρω μας υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας μεταδίδουν τον ιό».

Τη «βόμβα» σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων έριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Το νούμερο αυτό προκύπτει από μια διεθνή εκτίμηση ότι τα κρούσματα τα πραγματικά είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε από τα τεστ, εξήγησε ο καθηγητής.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον ίδιο και γενικά τους ειδικούς, ανέφερε ο κ. Τούντας, ενώ επεσήμανε ότι πλέον έχουμε πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες να ελέγξουμε τη διασπορά της επιδημίας.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη αύξηση. Μετά τον 15 Αύγουστο θα έχουμε χειροτέρευση με την επιστροφή των εκδρομέων, είπε ο καθηγητής.

«Έχουμε μπει σε ένα δεύτερο κύμα, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο» επισήμανε. Όπως είπε θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, γι’ αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα ήδη ισχύοντα μέτρα και να ληφθούν και νέα μέτρα όπως τοπικά lockdown όπου χρειαστεί.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι από Σεπτέμβριο είναι πιθανό να δούμε βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Για τα σχολεία είπε ότι «αν χειροτερεύσουν οι δείκτες, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει «να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα ισχύοντα μέτρα».

«Παντού είναι ο ιός. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα σαν να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μολυνθούμε».

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (14/8): Τα μυστικά της υπερμετάδοσης

Σε αλματώδη επιτάχυνση της επιδημίας στην Ελλάδα οδηγούν οι εστίες υπερμετάδοσης, που από τον Ιούλιο καταγράφουν περισσότερα από 251 κρούσματα, ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη και αφορούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους με πολλούς εργαζομένους, όπως είναι τα εργοστάσια σε Καβάλα και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η εστίαση των ειδικών και της κυβέρνησης στα επαγγελματικά lockdown και στη μείωση του ορίου των παρευρισκομένων σε εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι, όταν αποφασίζουν νέα μέτρα, δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου, τουλάχιστον 52 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσιο ελαιουργίας στη Χαλκιδική. Ακόμη, 24 περιστατικά προέκυψαν σε άλλο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, ενώ σε σημαντικές υπερεστίες αναδεικνύονται και οι γάμοι.

Μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, σε κορονο-γάμους αποδείχθηκαν ένας στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, με τουλάχιστον 48 θετικά περιστατικά, ένας στην Αλεξανδρούπολη, με τουλάχιστον 65 κρούσματα, ένας στον Αμπελώνα Λάρισας με τουλάχιστον 18 κρούσματα -12 χρειάστηκαν νοσηλεία, με τη μία γυναίκα να έχασε τη ζωή της την περασμένη Τετάρτη- και ένας στις Σέρρες (τρία γνωστά περιστατικά). Μία βάφτιση στη Χαλκιδική έχει «δώσει» τουλάχιστον πέντε κρούσματα, ενώ πρόσφατο περιστατικό που εντάσσεται στις υπερεστίες αποτελεί ο γάμος του ποδοσφαιριστή Μανώλη Σιώπη, ο οποίος αγωνίζεται σε τουρκική ομάδα και παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στον Εβρο.

Επίσης, τουλάχιστον 40 κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έντονη ανησυχία, καθώς οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι. Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δομές όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είχαν μπει εξαρχής στην «ομπρέλα» προστασίας και ελέγχων των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών. Από τις αρχές της πανδημίας σε όλο τον κόσμο η θνητότητα εκτινάσσεται από κρούσματα μέσα σε οίκους ευγηρίας.

Ορισμένες από τις εστίες αυτές έχουν προκαλέσει «ντόμινο» άλλων μολύνσεων, άλλες όμως όχι. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους θετικούς στο εργοστάσιο της Καβάλας, ο ιός μεταδόθηκε σε μόλις τέσσερα άτομα. Σαφώς μεγαλύτερη διασπορά, όμως, προκύπτει από τους γάμους, οι καλεσμένοι των οποίων κινούνται και προς περισσότερες και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι εστίες υπερμετάδοσης έχουν, ωστόσο, και θετικά στοιχεία. Πρόκειται σε ένα βαθμό για εντοπισμένες πηγές του ιού που μπορούν να «στεγανοποιηθούν». Δεν είναι δηλαδή κρούσματα διάσπαρτα και χωρίς γνωστή την προέλευσή τους («ορφανά»), κάτι που θα ανησυχούσε περισσότερο τους επιστήμονες.

Όταν τα ημερήσια κρούσματα ξεφεύγουν σε αριθμό, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό τους εντοπίζεται σε γνωστή υπερ-συρροή, πρόκειται για ένα σχετικά ελεγχόμενο σενάριο. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα κρούσματα της περασμένης Κυριακής, 203 στον αριθμό, τα 50 εκ των οποίων προέρχονταν από εργοστάσιο στη Χαλκιδική.

Υπάρχουν, βέβαια και ημέρες που τα κρούσματα εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα χωρίς ένα συγκεκριμένο πλήθος τους να έχει εστιασμένη πηγή. Τα 196 νέα περιστατικά που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, ήταν όλα διάσπαρτα και μόλις τα δέκα εξ αυτών αφορούσαν στη συρροή του Πόρου.

Το «πακέτο» μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ισχυρό ώστε να μειώσει τη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή. «Το πλέγμα των μέτρων είναι αρκετό. Το ζητούμενο πάντα είναι να τηρούνται σωστά τα μέτρα. Εάν δεν συγχρωτίζονταν στα μπαρ και εάν όλοι φορούσαν μάσκες, τότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Αλλά και η χρήση της μάσκας να γίνεται σωστά», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και προσθέτει: «Στην ατζέντα υπάρχουν πάντα νέα μέτρα και κάθε πιθανότητα είναι ανοιχτή. Αλλά συνυπολογίζονται διάφοροι παράγοντες, όπως ότι τώρα είναι τουριστική περίοδος». Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα ενδεχόμενο νέο γενικό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται. «Πάντα όμως, εάν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου να ξεμυτίσει, δημιουργεί πρόβλημα για όλους τους υπόλοιπους», τονίζει ο κ. Παρασκευής.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση στοχεύει στην… εκπαίδευση των νέων ώστε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτή τη σύσταση είχε κάνει προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ μήνυμα «Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορονοϊό» στέλνει προς τους νέους και το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Ο Αύγουστος ως μήνας πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολος και θα παραμείνει μέχρι το τέλος του, λόγω της γενικότερης χαλάρωσης και των πολλαπλών εσωτερικών μετακινήσεων. Ο Σεπτέμβριος, αντίθετα, συγκεντρώνει όλες τις… προϋποθέσεις ώστε να είναι ένας σχετικά μεταβατικός μήνας με χαλαρή μετάδοση. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα της μεταδοτικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν η διασπορά έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ο Σεπτέμβριος έχει δύο καλά στοιχεία: χαμηλό τουρισμό, ιδιαίτερα εσωτερικές μετακινήσεις, και ακόμη καλοκαιρία.

Οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες που ακολουθούν προβλέπονται αρκετά «ζόρικοι» από τους επιστήμονες, λόγω της ταυτόχρονης κυκλοφορίας της γρίπης. Συνεπώς, η επιπέδωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι επιτακτική έως τότε, όπως και η όσο το δυνατόν καλύτερη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπίσει τα -πολύ περισσότερα σε σχέση με τώρα- περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κυμάτων κορονοϊού και γρίπης θα διαδραματίσει το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που θα εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης.