ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες ώρες: Στα πρόθυρα του «κραχ» η οικονομία – Παγκόσμια καταστροφή

Οικονομία: Μετοχές και ομόλογα βυθίζονται στα Τάρταρα, κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων εξανεμίζεται, τα επιτόκια και οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων ανεβαίνουν αλματωδώς, οι υπερχρεωμένες χώρες είναι πλέον δύσκολο να δανειστούν από τις αγορές. Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου “απογειώνεται” πάλι, ενώ το φάσμα της ύφεσης αναδύεται στον ορίζοντα.

Δεν είναι τα συνήθη “καμπανάκια κινδύνου” για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την πορεία των αγορών, συμφωνα με το Sofokleousin.gr. Είναι το προοίμιο της επερχόμενης καταστροφής στην παγκόσμια οικονομία, που “πληρώνει τα σπασμένα” του οικονομικού πολέμου και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας/Κίνας.

Ο φόβος ενός καταστροφικού ντόμινο πλανάται πλέον πάνω από τις αγορές. Εντονες ανησυχίες προκαλεί η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, που έφθασε σήμερα τα 148,7 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 70% σε δύο μέρες!

Νέα “επεισόδια”αναμένονται στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με βασικό όπλο την ενέργεια, ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να βρούν τη “μαγική συνταγή” για επίτευξη αντικρουόμενων στόχων – αναχαίτιση του πληθωρισμού, συνέχιση της ανάπτυξης με ακριβό χρήμα και υψηλό κόστος ενέργειας.

Οικονομία: Επιτόκια και ομόλογα

“Λάδι στη φωτιά” ρίχνουν οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες. Μετά την Fed που ανέβασε χθες το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% αιφνιδιάζοντας τις αγορές, σήμερα ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας.

Εντονες ανησυχίες σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προκαλεί η δραματική πτώση τιμών/άνοδος αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων, που “καίγονται στη φωτιά” του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Το (θεωρητικό) κόστος δανεισμού καθίσταται πλέον απαγορευτικό για την Ελλάδα και για πολλές άλλες χώρες, ενώ η στήριξη που υπόσχεται η ΕΚΤ δεν φαίνεται ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πανάκριβα – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν- θα δανειζόταν τώρα ακόμη και η Γερμανία, αν ήταν αναγκασμένη να προσφύγει στις αγορές.

Οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων “απογειώνονται” και σήμερα, μετά από μια σύντομη αποκλιμάκωση που παρουσίασαν χθες μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ.
Ρεκόρ 9ετίας(!) κατέγραψε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που πήγε σήμερα στο 1,93% και τώρα διαμορφώνεται σε 1,88%, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 23(!) μονάδων βάσης.

Εντονη μεταβλητότητα στα ελληνικά. Η απόδοση του 10ετούς πήγε μέχρι 3,38% (+17 μβ από χθες) και τώρα κινείται κοντά στο 4,32% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.

Οικονομία: Βουλιάζουν οι μετοχές

Εικόνα καταστροφής και στα χρηματιστήρια. Στο ελληνικό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,82%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -3,02%. Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -5,11%, τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες διευρύνονται μετά το άνοιγμα της Wall Street. Περίπου 3,30% χάνουν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο FT-100 στο Λονδίνο. Ανησυχητική εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Ο Dow Jones χάνει 2,30%, ο S&P500 κινείται στο -2,75%, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 3,75%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές έχουν μπει σε φάση βαθειάς διόρθωσης, η οποία θα έχει μεγάλο εύρος και ανάλογη χρονική διάρκεια.

Οικονομία: Δείτε τι τρέχουν να αγοράσουν όλοι

Μυστήριο τις τελευταίες ημέρες σε τράπεζες ανά τον κόσμο καθώς καθημερινά εκατοντάδες πελάτες κάνουν… ουρά για να αγοράσουν λίγο χρυσό!

Άλλωστε, όπως αναφέρει το Newsmoney.gr, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μόνο ευχάριστη δεν είναι στις αγορές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία θα επηρεάσει περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), σχεδόν το ¼ των αναλυτών περιμένει από τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό μέσα στο επόμενο 12μήνο. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ανερχόταν σε 21%.

Οι προσδοκώμενες αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα (αύξηση επιτοκίων, ποσοτική σύσφιγξη) και οι ανησυχίες για τους αυξημένους οικονομικούς κινδύνους συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι θα οδηγήσουν τις νομισματικές αρχές στην «αγκαλιά» του πολύτιμου μετάλλου.

Σ’ αυτούς έρχονται να προστεθούν ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

«Η γεωπολιτική κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη και δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση» τονίζει ο Shaoakai Fan, επικεφαλής της WGC, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο χρυσός έχει αποδειχθεί ασφαλές καταφύγιο. Κι αυτή την προοπτική είναι που εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες».

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα χρυσού θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών -ιδίως των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών- μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, στα ύψη εκτινάχθηκε η τιμή της χρυσής λίρας, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως άλλωστε και σε κάθε παγκόσμια αναταραχή, ο χρυσός αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο.

Στην Ελλάδα η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας έσπασε το φράγμα των 500 ευρώ, για πρώτη φορά, που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ, ενώ είναι άγνωστο, πώς θα κυμανθεί στο επόμενο διάστημα, όσο μαίνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις και η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η άνοδος της τιμής της χρυσής λίρας συνέβη σε μια περίοδο, κατά την οποία έχουν αδειάσει τα σεντούκια των νοικοκυριών, αφού στα προηγούμενα χρόνια είχαν αυξηθεί σημαντικά οι ρευστοποιήσεις, επειδή και τότε οι τιμές ήταν ανοδικές.

Βέβαια ουδείς μπορούσε να προβλέψει τότε, την νέα άνοδο των τιμών του χρυσού, που καταγράφεται αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τιμών χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα, 9 Μαρτίου 2022, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας εκτοξεύτηκε στα 509,35 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησής της ανήλθε σε 422,61 ευρώ.

Για τις δύο τιμές πρέπει να διευκρινιστεί ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα από τον ιδιώτη στην τιμή των 422,561 ευρώ, ενώ την πουλάει σε ιδιώτη προς 509,35 ευρώ.

Η άνοδος της τιμής ξεκίνησε με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιταχύνθηκε από τις 4 Μαρτίου και μετά. Ειδικότερα, στις 25 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις οι τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας ήταν 388,40 και 468,15 ευρώ αντίστοιχα.

Την 1η Μαρτίου οι τιμές αυξήθηκαν σε 390,48 και 470,69 ευρώ αντίστοιχα, στις 2 Μαρτίου, καταγράφηκε νέα αύξηση σε 396,50 και 477,94 ευρώ και αφού υποχώρησε ελαφρά στις 3 Μαρτίου, στις 4 του μήνα αυξήθηκαν σε 399,18 και 481,14 ευρώ.

Με το άνοιγμα της αγοράς, μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στις 8 Μαρτίου η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας εκτοξεύτηκε στο ποσό των 509,18 ευρώ και της αγοράς από την ΤτΕ στο ποσό των 422,45 ευρώ.

Οι σημερινές τιμές πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας ανέρχεται σε 422,61 και 509,61 αντίστοιχα.

Η άνοδος της τιμής της χρυσής λίρας ήρθε σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά είχαν… ξεφορτωθεί τις λίρες που κατείχαν, επειδή στα προηγούμενα τρία χρόνια είχε καταγραφεί άνοδος της τιμής, αλλά όχι βέβαια στα σημερινά επίπεδα.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 254,43 ευρώ, ένα χρόνο αργότερα, στις 31-12-2019 η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας είχε αυξηθεί στο ποσό των 309,09 ευρώ, στις 31/12/2020 διαμορφώθηκε σε 349,64 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 2021 είχε αυξηθεί σε 365,27 ευρώ.
349,64

Το 2021 τα νοικοκυριά πούλησαν στην ΤτΕ, 45.588 χρυσές λίρες Αγγλίας, έναντι 86.584 τεμάχια που πωλήθηκαν το 2020, με τις πωλήσεις να καταγράφουν μείωση κατά 47,3%.

Το 2020 οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν ανέλθει σε 86.584 και το 2019 είχαν ανέλθει σε 99.744 τεμάχια.

Από το 2002 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΤτΕ, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών από τα νοικοκυριά ανήλθαν σε 3.095.508 τεμάχια ενώ οι αγορές λιρών από τους ιδιώτες ανήλθαν σε 1.480.715 τεμάχια, που σημαίνει, ότι από τα… σεντούκια των νοικοκυριών λείπουν 1.614.793 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago