Κώστας Καζάκος: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του γνωστού ηθοποιού

Κώστας Καζάκος: Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Πώς επιδεινώθηκε η υγεία του και ποια είναι η αιτία θανάτου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και το κοινό έχει σκορπίσει ο θάνατος του Κώστα Καζάκου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κώστας Καζάκος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αντιμετωπίζοντας σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα.

Ο αγαπημένος ηθοποιός γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και μεγάλωσε στον Πειραιά. Για μισό και πλέον αιώνα ήταν παρών στο καλλιτεχνικό αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Κώστας Καζάκος επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στα Ματωμένα Χώματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, ωστόσο αποχώρησε για λόγους υγείας.

Μετά από μεγάλη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο Κώστας Καζάκος έφυγε από τη ζωή σήμερα (13/09), σε ηλικία 87 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, η αιτία θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

«Ο Κωνσταντίνος Καζάκος εισήχθη στο Γ.Ν.Α « Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» στις 26-7-2022 με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαίως, όπου και σήμερα Τρίτη 13-9-2022 απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Τα θερμά συλλυπητήρια μας στους οικείους του».

Kώστας Καζάκος: Η ζωή και η πορεία του

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός ωστόσο η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο.

Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και επειδή δεν το είχε, δεν του επέτρεψαν την εγγραφή του στη σχολή. Έτσι, άλλαξε σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Αδείας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ηθοποιού. Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»). Τιμήθηκε ακόμα με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του.

Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο (γενν. 1969). Από το 1997 έως σήμερα ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τον Αλέξανδρο (γενν. 1997), την Άρτεμι-Γεωργία (γενν. 1998), την Ηλέκτρα (γενν. 2002) και τη Μάγια (γενν. 2008). Η Άρτεμις-Γεωργία έχασε τη ζωή της στις 25 Ιουνίου 1999, σε ηλικία 8 μηνών και μία εβδομάδα μετά την βάπτισή της, πάσχοντας από μία σπάνια ασθένεια.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Κώστας Καζάκος: Δέκα άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του

1. Ο Κώστας Καζάκος τελείωσε το νυχτερινό Γυμνάσιο Παγκρατίου, καθώς εργαζόταν από τα 13 του χρόνια για να βοηθάει την οικογένειά του.

2. Το όνειρό του ήταν να γίνει φιλόλογος, ωστόσο δεν μπορούσε να φοιτήσει στη σχολή λόγω των κοινωνικών του φρονημάτων.

3. Η καριέρα του στην υποκριτική ξεκίνησε τυχαία.

4. Το 1953 η φοίτησή του στην Ανωτέρα Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου στο τμήμα σκηνοθεσίας ξεκίνησε τυχαία. Η γνωριμία του με τον Κάρολο Κουν τον οδήγησε τον επόμενο χρόνο στο Θέατρο Τέχνης. Από το 1954 έως το 1958, πήρε μέρος σε όλες τις παραστάσεις, στο ιστορικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.

5. Το 1956 και ενώ ήταν ακόμα σπουδαστής έπαιξε στην ταινία Η Αρπαγή της Περσεφόνης.


6. Ο έρωτάς του με την Τζένη Καρέζη «γεννήθηκε» μέσα από μια παρτίδα τάβλι κάτω από μια ελιά, στα διαλείμματα από τα γυρίσματα της ταινίας Κοντσέρτο για Πολυβόλα.


7. Ο Κώστας Καζάκος ήταν αριστερός, πολέμιος του χουντικού καθεστώτος και μαζί με την Καρέζη μάχονταν ενάντια στην χούντα από το θεατρικό σανίδι.


8. Πριν τον γάμο τους τον Αύγουστο το 1968, η αστυνομία τον πίεζε να υπογράψει δήλωση μετανοίας για τα πολιτικά του φρονήματα.

9. Στις εκλογές του 2007 και του 2009 εκλέχτηκε βουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ

10. Λάτρευε το ρεμπέτικο και το μπουζούκι.

Κώστας Καζάκος: Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Κώστα Καζάκου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κώστας Καζάκος υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος, απόλυτα αφοσιωμένος στη θεατρική τέχνη.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας του, τη δεκαετία του ’50, ξεχώρισε, με τη χαρακτηριστική του αυστηρή και δυναμική προσωπικότητα και την άνεση του πρωταγωνιστή.

Στοιχεία που έκαναν τον Κάρολο Κουν να τον επιλέξει και να του δώσει στέρεες βάσεις, δίνοντάς του σημαντικούς ρόλους σε σπουδαίες παραστάσεις του Θέατρου Τέχνης.

Συνέχισε την πορεία του σε μεγάλους θιάσους ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους με εμβληματικό χαρακτήρα. Θα τον θυμόμαστε στον «Θάνατο του εμποράκου», την «Όπερα της πεντάρας», την «Αντιγόνη», τον «Βασιλιά Λιρ», τον «Προμηθέα Δεσμώτη», το «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Μαζί με την Τζένη Καρέζη, υπήρξαν από τα κορυφαία ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, πρωταγωνιστώντας σε μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες και σε παραστάσεις που έχουν μείνει στην ιστορία της ελληνικής θεατρικής σκηνής, όπως το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», το «Διαμάντια και Μπλουζ».

Με την θεατρική του κληρονομιά, αλλά και με την έντονη και διαρκή πολιτική δράση του, ως μέλος του Κοινοβουλίου και ως ενεργός πολίτης, ο Κώστας Καζάκος αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που με τη παρουσία του σφράγισε το ελληνικό θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Πολυβραβευμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με πλήθος άλλων διακρίσεων, και πάντοτε ενεργός στα θεατρικά δρώμενα τόσο ως θιασάρχης, όσο και μέσα από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και την Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου.

Αποχαιρετούμε επίσης έναν αγωνιστή της δημοκρατίας που τίμησε τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».