Κορονοϊός: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόστιμο – Ποιοι εργαζόμενοι είναι υπόχρεοι

Κορονοϊός: Σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:

α) η ενίσχυση της θεσμικής εκπροσώπησης των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας και η βελτίωση των όρων άσκησης του επαγγέλματος των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς όφελος των χρηστών υπηρεσιών υγείας και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας, μέσω της σύστασης του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), και

β) η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Κορονοϊός: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εργαζόμενους

Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 25 σύμφωνα με το οποίο η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους, να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, άρα να είναι υποχρεωτικά πλήρως εμβολιασμένοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, rapid test, μία φορά την εβδομάδα.

Κορονοϊός: Αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσετε

Η πανδημία παραμένει σε όλο τον πλανήτη και οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο κορονοϊός και η διατροφή μας έχουν άμεση σχέση.

Η διατροφή θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την υγεία.

Μια ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με τη διατήρηση υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών και ακολουθούν γενικά μια υγιεινή διατροφή, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο Covid-19. Αυτή η παρατήρηση υποδεικνύει πιθανή σχέση της διατροφής και της μόλυνσης από κορονοϊό.

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) περιέχουν λιπαρά, έλαια, άμυλο, ζάχαρη και πρωτεϊνικά παράγωγα, ενώ υποβάλλονται σε διαδικασίες όπως η υδρογόνωση, η υδρόλυση και άλλες χημικές διαδικασίες με την προσθήκη χρωστικών, αρωματικών ουσιών και γαλακτωματοποιητών.

Σε γενικές γραμμές, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων, τρανς λιπαρών και αλατιού.

Παράλληλα, είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής.

Τα άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν συχνά ανεπάρκειες μετάλλων και βιταμινών, αντιμετωπίζουν προβλήματα του ανοσοποιητικού και είναι πολύ ευαίσθητα σε λοιμώξεις.

Τα τρόφιμα αυτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από 22 δύο κέντρα αξιολόγησης στη Σκωτία, την Ουαλία και την Αγγλία. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 69 ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν συνολικά 41.012 άτομα.

Για να αξιολογήσουν το περιεχόμενο της διατροφής των συμμετεχόντων τις προηγούμενες 24 ώρες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διατροφικό ερωτηματολόγιο Oxford WebQ. Αυτό το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 206 είδη τροφίμων και τις ποσότητές τους και 32 είδη ποτών.

Η μελέτη υπολόγισε τη συσχέτιση της κατανάλωσης UPF και της μόλυνσης από SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών και του αυξημένου κινδύνου για Covid-19.

Αυτή η συσχέτιση ήταν συνεπής σε διάφορες υποομάδες με βάση την ηλικία, την κατάσταση συννοσηρότητας και το μορφωτικό επίπεδο.

Αν και η συσχέτιση φαίνεται να επηρεάζεται εν μέρει από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), διαπιστώθηκε άμεση επίδραση της αναλογίας βάρους-UPF στον κίνδυνο του COVID-19.

Κάποιοι από τους μηχανισμούς που συνδέουν την πρόσληψη UPF και τον αυξημένο κίνδυνο COVID-19 περιλαμβάνουν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρων και τρανς λιπαρών, τα οποία διεγείρουν τις προφλεγμονώδεις διεργασίες.

Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη σύνθεση και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, τα UPF περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και μειωμένες φυτικές ίνες, που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ενεργοποίηση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος και καταστολή του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα χημικά πρόσθετα των UPF επηρεάζουν επίσης αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Ο ΔΜΣ βρέθηκε ότι επηρεάζει τη σχέση UPF και COVID-19.

Στη διάρκεια των lockdown παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, κάτι που μπορεί να επηρέασε την ανοσία των ανθρώπων, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στη μόλυνση.

Κορονοϊός: Επιστήμονας επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν – Από πού προήλθε ο COVID

Σε ένα σενάριο για την προέλευση του κορονοϊού που άναψε φωτιές προχώρησε ο καθηγητής του Columbia University, Jeffrey Sachs σε συνέντευξή του στους Tehran Times.

«Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι μια έρευνα από τις ΗΠΑ για γενετικό χειρισμό ιών μπορεί να δημιούργησε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19», αποκαλύπτει ο Sachs.

«Και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που με έκαναν να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί», σημειώνει ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Sachs, ο οποίος προεδρεύει επίσης της επιτροπής Covid-19 στο The Lancet, ένα διάσημο ιατρικό περιοδικό, λέει ότι η εμφάνιση του Sars-Cov-2 είναι μια γκάφα της βιοτεχνολογίας και όχι ένα ατύχημα μιας φυσικής διάχυσης.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ: Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία για την προέλευση του Covid-19 ή θα πρέπει απλώς να βασιστούμε σε θεωρίες ή υποθέσεις; Ξέσπασε με φυσιολογικό τρόπο όπως ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία;

Α: Υπάρχουν δύο υποθέσεις: μια φυσική διάχυση (όπως με το MERS) ή να είναι δημιουργία σε εργαστήριο. Και τα δύο είναι πιθανά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτούσε έρευνες για επικίνδυνους γενετικούς χειρισμούς ιών που μοιάζουν με το SARS και δεν έχει ακόμη αποκαλύψει με ειλικρίνεια τη φύση αυτού του έργου. Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι αυτή η έρευνα μπορεί να δημιούργησε τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μπορούμε να το υποπτευόμαστε αυτό επειδή Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν την πρόθεσή τους να χειριστούν τους ιούς με τέτοιον τρόπο. Χρειάζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι πιο διαφανής σχετικά με την τέτοια έρευνα.

Ερ.: Πώς βλέπετε τον μιντιακό-πολιτικό πόλεμο για την προέλευση της πανδημίας; Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την Κίνα για το ξέσπασμά της.

Α: Ναι, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατηγορήσουν την Κίνα χωρίς να παραδεχτούν τον δικό τους πιθανό ρόλο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ για να βρουν την αλήθεια.

Ερ: Αν και οι ΗΠΑ είναι μια επιστημονικά και τεχνολογικά προηγμένη χώρα, το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι υψηλό. Πώς αξιολογείτε την απόδοση των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν για τον περιορισμό της πανδημίας;

Α: Οι ΗΠΑ έκαναν κακή δουλειά, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο νεκρούς. Το κοινό συμπεριφέρεται άσχημα, απορρίπτοντας για παράδειγμα τις μάσκες. Ο Τραμπ ήταν εντελώς ανεύθυνος. Ο Μπάιντεν τα πήγε λίγο καλύτερα από επιστημονική άποψη, αλλά η συνολική απόδοση των ΗΠΑ ήταν κακή.

Ερ: Πιστεύετε ότι ο κόσμος μπορεί να εξαλείψει τον Covid-19 στο εγγύς μέλλον; Και είναι δυνατόν ο κόσμος να αντιμετωπίσει νέες πανδημίες με αφύσικη προέλευση;

Α: Είναι πιθανό ο Covid να είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα, ίσως με νέα σοβαρά κύματα. Η πανδημία δεν βρίσκεται ακόμη κοντά στο τέλος της.

Πολλοί επικίνδυνοι βιολογικοί χειρισμοί παθογόνων παραγόντων συνεχίζονται ακόμα. Αυτό το είδος εργαστηριακής έρευνας πρέπει να δημοσιοποιηθεί και να ρυθμιστεί κατάλληλα. Η έρευνα για τα βιοόπλα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία για να συμβεί αυτό.

Ερ: Συμφωνείτε με τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι ο Covid προήλθε από έρευνα για μεθόδους βιολογικού πολέμου;

Α: Δεν πιστεύω ότι ο Covid προήλθε από έρευνα βιολογικού πολέμου. Πιθανότατα, προήλθε από έρευνα για τη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Το Εθνικό Ινσιτούτο Υγείας των ΗΠΑ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το είδος έρευνας.

Κορονοϊός: Άσχημα νέα αν έχετε νοσήσει δυο φορές – Τι λένε οι επιστήμονες

: Το να κολλήσετε κορονοϊό δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο σε όσους όμως συμβεί είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από ερευνητικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το να προσβληθεί κάποιος για δεύτερη φορά από κορονοϊό μπορεί να αυξήσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του.

Το να κολλήσετε τον COVID-19 δύο ή τρεις φορές δεν είναι πρωτόγνωρο και όσοι το παθαίνουν είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η Ana Chacon όχι μόνο επιβίωσε δύο φορές από τον καρκίνο, αλλά και από τον COVID-19 δύο φορές.

“Είχα καρκίνο του μαστού και των νεφρών, επομένως έχω χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε όταν τον έπαθα για δεύτερη φορά σκέφτηκα: “Ω χάλια, θα είναι χειρότερο από την πρώτη φορά; Μπορώ να το διατηρήσω;” Οπότε φοβήθηκα λίγο», είπε ο Chacon.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχει κάθε λόγο να ανησυχεί σύμφωνα με το nbclosangeles.

Η επαναμόλυνση COVID προσθέτει απολύτως κίνδυνο», είπε ο Aλ-Αλι. Η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν μόνο μία φορά, τα άτομα που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά είχαν δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ή πνευμονική νόσο και προβλήματα πήξης του αίματος.

Οι επακόλουθες λοιμώξεις συσχετίστηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς και με θάνατο από COVID-19.

“Κάθε φορά που κολλάτε τον COVID-19, κυριολεκτικά ρίχνετε τα ζάρια ή παίζετε ρώσικη ρουλέτα, γι’ αυτό κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να μολυνθείτε ξανά και ξανά”, είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly.

Ο Δρ. Al-Aly, Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας, και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Veterans Affairs St. Louis Health Care, είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν COVID περισσότερες από μία φορές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

«Βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται με καρδιακά προβλήματα, αρρυθμίες, εμφράγματα, θρόμβους αίματος, εγκεφαλικά», είπε.