Kορονοϊός: Νέα μέτρα εντός της ημέρας – Σοκ με τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα (14/08/2020)

Kορονοϊός: Νέα μέτρα – O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα το πρωί στην τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η νέα έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έφερε νέα μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης. Αγωνία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες και μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα στους νέους: «Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».

Παράλληλα, προανήγγειλε την ανακοίνωση νέων μέτρων, εντός της ημέρας, από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα κάνουμε στη συνέχεια μια συζήτηση, θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς μια σειρά μέτρων τα οποία θα συμφωνήσουμε στη σημερινή μας τηλεδιάσκεψη. Εγώ θέλω να σταθώ σε μια πτυχή η οποία με προβληματίζει ιδιαίτερα, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε σήμερα ενδείξεις για διασπορά του ιού σε μία σειρά από τουριστικούς προορισμούς.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η διασπορά αυτή του ιού αφορά πολυ νεότερες ηλικίες. Και γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι άνθρωποι αυτοί τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τους τουριστικούς προορισμούς στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να αναληφθεί από τους ίδιους η ευθύνη να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως τους αγαπημένους τους, τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Κατά συνέπεια, η σύσταση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή. Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να φροντίζει να προσέχει. Τι σημαίνει να προσέχει; Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι. Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο.

Θα υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια από την κυβέρνηση μέσα από κάποια σποτ τα οποία θα προετοιμαστούν, να τονίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα, αλλά πέρα των συμπληρωματικών μέτρων που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα πρέπει για ακόμα μία φορά να σταθούμε στη σημασία της ατομικής ευθύνης.

Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό και έναν λιμενικό δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας. Βεβαίως υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Βεβαίως υπάρχουν κυρώσεις. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το δεύτερο κύμα -το οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου- και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Εμείς ως πολιτεία θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε πολύ οργανωμένα, όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, ακούγοντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών και μη διστάζοντας να παίρνουμε μέτρα και νωρίτερα παρά αργότερα.

Αλλά, ειδικά, θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας.

Επομένως, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω αυτή την έκκληση, ειδικά στα νέα παιδιά, ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που θέλουμε, τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κ. Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Διοικητής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Kορονοϊός: Νέα μέτρα – Καραντίνα και μάσκα με την επιστροφή από τις διακοπές

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τριψήφιο αριθμό που εμφανίζεται στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων και προειδοποιούν…

Για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και τους νέους που ταξιδεύουν μίλησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (14/08), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αναφερόμενος στον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή την επιστροφή των εκδρομέων.

«Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια», τόνισε.

Όπως είπε καλό θα είναι οι πολίτες να σκεφθούν ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας. «Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα.»

Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού είπε ότι «οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους».

Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για επτά μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό», συμπλήρωσε

Επίσης, συνέστησε όποιος επιστρέφει από διακοπές να φορά μάσκα συνεχώς, για τουλάχιστον 7 μέρες.

Για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Τέλος, έκλεισε με ένα μήνυμα προς τους νέους. «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε».

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο Mega, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι’ αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».

Kορονοϊός: Νέα μέτρα – Τα μυστικά της υπερμετάδοσης

Σε αλματώδη επιτάχυνση της επιδημίας στην Ελλάδα οδηγούν οι εστίες υπερμετάδοσης, που από τον Ιούλιο καταγράφουν περισσότερα από 251 κρούσματα, ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη και αφορούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους με πολλούς εργαζομένους, όπως είναι τα εργοστάσια σε Καβάλα και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η εστίαση των ειδικών και της κυβέρνησης στα επαγγελματικά lockdown και στη μείωση του ορίου των παρευρισκομένων σε εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι, όταν αποφασίζουν νέα μέτρα, δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου, τουλάχιστον 52 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσιο ελαιουργίας στη Χαλκιδική. Ακόμη, 24 περιστατικά προέκυψαν σε άλλο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, ενώ σε σημαντικές υπερεστίες αναδεικνύονται και οι γάμοι.

Μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, σε κορονο-γάμους αποδείχθηκαν ένας στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, με τουλάχιστον 48 θετικά περιστατικά, ένας στην Αλεξανδρούπολη, με τουλάχιστον 65 κρούσματα, ένας στον Αμπελώνα Λάρισας με τουλάχιστον 18 κρούσματα -12 χρειάστηκαν νοσηλεία, με τη μία γυναίκα να έχασε τη ζωή της την περασμένη Τετάρτη- και ένας στις Σέρρες (τρία γνωστά περιστατικά). Μία βάφτιση στη Χαλκιδική έχει «δώσει» τουλάχιστον πέντε κρούσματα, ενώ πρόσφατο περιστατικό που εντάσσεται στις υπερεστίες αποτελεί ο γάμος του ποδοσφαιριστή Μανώλη Σιώπη, ο οποίος αγωνίζεται σε τουρκική ομάδα και παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στον Εβρο.

Επίσης, τουλάχιστον 40 κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έντονη ανησυχία, καθώς οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι. Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δομές όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είχαν μπει εξαρχής στην «ομπρέλα» προστασίας και ελέγχων των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών. Από τις αρχές της πανδημίας σε όλο τον κόσμο η θνητότητα εκτινάσσεται από κρούσματα μέσα σε οίκους ευγηρίας.

Ορισμένες από τις εστίες αυτές έχουν προκαλέσει «ντόμινο» άλλων μολύνσεων, άλλες όμως όχι. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους θετικούς στο εργοστάσιο της Καβάλας, ο ιός μεταδόθηκε σε μόλις τέσσερα άτομα. Σαφώς μεγαλύτερη διασπορά, όμως, προκύπτει από τους γάμους, οι καλεσμένοι των οποίων κινούνται και προς περισσότερες και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι εστίες υπερμετάδοσης έχουν, ωστόσο, και θετικά στοιχεία. Πρόκειται σε ένα βαθμό για εντοπισμένες πηγές του ιού που μπορούν να «στεγανοποιηθούν». Δεν είναι δηλαδή κρούσματα διάσπαρτα και χωρίς γνωστή την προέλευσή τους («ορφανά»), κάτι που θα ανησυχούσε περισσότερο τους επιστήμονες.

Όταν τα ημερήσια κρούσματα ξεφεύγουν σε αριθμό, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό τους εντοπίζεται σε γνωστή υπερ-συρροή, πρόκειται για ένα σχετικά ελεγχόμενο σενάριο. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα κρούσματα της περασμένης Κυριακής, 203 στον αριθμό, τα 50 εκ των οποίων προέρχονταν από εργοστάσιο στη Χαλκιδική.

Υπάρχουν, βέβαια και ημέρες που τα κρούσματα εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα χωρίς ένα συγκεκριμένο πλήθος τους να έχει εστιασμένη πηγή. Τα 196 νέα περιστατικά που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, ήταν όλα διάσπαρτα και μόλις τα δέκα εξ αυτών αφορούσαν στη συρροή του Πόρου.

Το «πακέτο» μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ισχυρό ώστε να μειώσει τη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή. «Το πλέγμα των μέτρων είναι αρκετό. Το ζητούμενο πάντα είναι να τηρούνται σωστά τα μέτρα. Εάν δεν συγχρωτίζονταν στα μπαρ και εάν όλοι φορούσαν μάσκες, τότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Αλλά και η χρήση της μάσκας να γίνεται σωστά», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και προσθέτει: «Στην ατζέντα υπάρχουν πάντα νέα μέτρα και κάθε πιθανότητα είναι ανοιχτή. Αλλά συνυπολογίζονται διάφοροι παράγοντες, όπως ότι τώρα είναι τουριστική περίοδος». Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα ενδεχόμενο νέο γενικό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται. «Πάντα όμως, εάν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου να ξεμυτίσει, δημιουργεί πρόβλημα για όλους τους υπόλοιπους», τονίζει ο κ. Παρασκευής.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση στοχεύει στην… εκπαίδευση των νέων ώστε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτή τη σύσταση είχε κάνει προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ μήνυμα «Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορονοϊό» στέλνει προς τους νέους και το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Ο Αύγουστος ως μήνας πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολος και θα παραμείνει μέχρι το τέλος του, λόγω της γενικότερης χαλάρωσης και των πολλαπλών εσωτερικών μετακινήσεων. Ο Σεπτέμβριος, αντίθετα, συγκεντρώνει όλες τις… προϋποθέσεις ώστε να είναι ένας σχετικά μεταβατικός μήνας με χαλαρή μετάδοση. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα της μεταδοτικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν η διασπορά έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ο Σεπτέμβριος έχει δύο καλά στοιχεία: χαμηλό τουρισμό, ιδιαίτερα εσωτερικές μετακινήσεις, και ακόμη καλοκαιρία.

Οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες που ακολουθούν προβλέπονται αρκετά «ζόρικοι» από τους επιστήμονες, λόγω της ταυτόχρονης κυκλοφορίας της γρίπης. Συνεπώς, η επιπέδωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι επιτακτική έως τότε, όπως και η όσο το δυνατόν καλύτερη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπίσει τα -πολύ περισσότερα σε σχέση με τώρα- περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κυμάτων κορονοϊού και γρίπης θα διαδραματίσει το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που θα εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης.