ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Κορονοϊός: Κάνατε τεστ και βγήκε αρνητικό; Η μεγάλη… παγίδα

Κορονοϊός: Νέα διάσταση για τον κορονοϊό φέρνει στην επιφάνεια μια έρευνα για τον ιό.

Τέσσερα και κάτι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του νέου κορονοϊού και της Covid, πολλοί διαμαρτύρονται ότι τα self test δεν βγαίνουν θετικά, ακόμη και αν έχουν κολλήσει.

Ή, τουλάχιστον, δεν βγαίνουν αμέσως θετικά, ακόμη κι όταν έχουν συμπτώματα, αλλά μέρες μετά τη μετάδοση.

Στην πραγματικότητα, τα Διαγνωστικά Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνων (self test) για τον κορονοϊό λειτουργούν το ίδιο καλά με το παρελθόν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να κάνουν τεστ πολύ νωρίς, λέει στο Bloomberg ο ανοσολόγος και επιδημιολόγος Michael Mina, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος στην εταιρεία eMed LLC, η οποία βοήθησε στην εφαρμογή του προγράμματος Home Test to Treat της αμερικανικής κυβέρνησης πριν από έναν χρόνο.

Το 2020, τα πρώτα συμπτώματα, η απώλεια όσφρησης και γεύσης, η κούραση και ο ξηρός βήχας, προανήγγειλαν την έναρξη της Covid-19 συνήθως μία εβδομάδα μετά την είσοδο του ιού στο σώμα.

Έκτοτε, όμως, οι πολλαπλοί εμβολιασμοί και οι φυσικές λοιμώξεις έχουν κάνει τους περισσότερους ανθρώπους «ανοσολογικά μορφωμένους», όπως λέει.

Το όλο και μεγαλύτερο τείχος ανοσίας που χτίζουμε έχει κάνει το σώμα μας ικανό να αναγνωρίζει τον ιό SARS-CoV-2 γρηγορότερα και να κάνει καλύτερη δουλειά στην καταστολή του, παρά τις δεκάδες νέες παραλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι η ρινική συμφόρηση, ο πυρετός και άλλα πρώιμα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία με δύο μέρες μετά τη μόλυνση κατά τη διάρκεια μιας «πρόδρομης φάσης» που εμφανίζεται πριν από την πλήρη ανάπτυξη των συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με τον Mina.

«Αυτό είναι απλώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα που λέει «Γεια, έχω αρχίσει να αναγνωρίζω κάτι εδώ»», εξηγεί.

Η ταχύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έκανε ορισμένους επιστήμονες να πιστέψουν ότι η περίοδος επώασης του κορονοϊού μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Όμως, η κινητική ανάπτυξης του ιού έχει αλλάξει ελάχιστα από το 2020, λέει ο ανοσολόγος. Χρειάζεται ακόμα ο ίδιος χρόνος για να μεταβεί ο ιός από, ας πούμε, 10 σωματίδια σε 10 εκατομμύρια σωματίδια».

Το 2020, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν να περιμένουμε τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την έκθεση στον ιό για να κάνουμε τεστ, όταν δηλαδή η ποσότητα του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό πλησίαζε στο ανώτατο όριο και ήταν εύκολα ανιχνεύσιμη. Αλλά η εμφάνιση πρόδρομων συμπτωμάτων και η σχετική ευκολία των τεστ στο σπίτι σημαίνει ότι οι άνθρωποι κάνουν τεστ για Covid πολύ νωρίτερα πλέον.

«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το τεστ 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση», λέει ο Mina, πρώην επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη σχολή T.H. Chan School of Public Health του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. «Και, όπως συνέβαινε και το 2020, ο ιός δεν έχει ακόμη φτάσει σε σε υψηλά επίπεδα στη μύτη. Χρειάζονται πραγματικά τέσσερις, πέντε, έξι ημέρες», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «μορφωμένο» πλέον ανοσοποιητικό μας σύστημα μάς παρέχει ένα είδος ενσωματωμένου self test. Αντί να δείχνει τη θετικότητα με μία ροζ γραμμή σε μια δοκιμαστική ταινία, το σήμα έρχεται με συμφόρηση και πυρετό.

Και, όπως λέει, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μία ή δύο ημέρες ακόμη για να πάρει κανείς την επιβεβαίωση από το self test, αφού το «ανοσολογικό τεστ» του ίδιου του οργανισμού μας έχει ήδη αρχίσει να δείχνει ότι υπάρχει κάτι.

Μελέτες των προτύπων μετάδοσης στα νοικοκυριά στις αρχές της πανδημίας έδειξαν ότι τα μολυσμένα άτομα ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό τέσσερις έως έξι ημέρες μετά την έκθεση. Το «παράθυρο» αυτό δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, λέει ο Mina.

Ένα άτομο που βγαίνει αρνητικό σε ένα γρήγορο τεστ δύο ημέρες μετά την έκθεση στον κορονοϊό παραμένει σε χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του.

«Θα μπορούσατε να μολύνετε τη σύζυγό σας ή κάποιον με τον οποίο είστε πολύ κοντά τη δεύτερη μέρα; Μάλλον», λέει. «Αλλά είναι πιθανό να είστε σούπερ μεταδοτικοί και να είστε αρνητικοί; Πιθανότατα όχι.»

Το θετικό τεστ, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτεί την παρουσία πολλών ιών και τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων.

Ακόμη και όταν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα μετά από έκθεση στον κορωνοϊό και συνεχίζει να επιστρέφει αρνητικά γρήγορα τεστ για αρκετές ημέρες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει γλιτώσει από τη μόλυνση ή ότι η τεχνική ή τα τεστ είναι ελαττωματικά, λέει ο Mina.

Αντίθετα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το «μορφωμένο» ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει αποτρέψει επιτυχώς τον ιό να φτάσει σε επίπεδα ανιχνεύσιμα σε ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου. Το όριο είναι περίπου 100.000 αντίγραφα ανά χιλιοστόλιτρο – ένα μικρό κλάσμα από το 1 δισεκατομμύριο έως 1 τρισεκατομμύριο αντίγραφα ανά χιλιοστόλιτρο που μπορούν να έχουν τα άτομα στο μολυσματικό τους μέγιστο, λέει.

Καθώς η ανοσία των ανθρώπων χτίζεται, περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν θετικό γρήγορο τεστ, ακόμα κι αν κολλήσουν Covid και αισθανθούν αδιαθεσία.

Κορονοϊός: Έχετε αυτά τα συμπτώματα; Τότε έχετε JN.1

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού απειλεί να φέρει παγκόσμιο όλεθρο!

Η παραλλαγή JN.1 covid αυξάνει τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

Κορονοϊός: Έκτακτη ανακοίνωση! Ο εφιάλτης επιστρέφει – Πού θα φοράμε μάσκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), επιπλέον θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ικών φαρμάκων.

Επιπλέον, σύσταση για υποχρεωτική εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας (θα αποφασίζει η επιτροπή λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου εάν υπάρχει κάποιος λόγος εξαίρεσης).

Η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) την Παρασκευή. Οι προβλέψεις του οργανισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στις ΗΠΑ.

Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.

Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, σύμφωνα το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε τη JN.1 ως “υπομονάδα ενδιαφέροντος” και δήλωσε ότι η τρέχουσα ενδεικτική Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.

Πρόκειται για αύξηση από το εκτιμώμενο 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Το CDC ανέφερε ότι η υπομονάδα συνεχίζει να προκαλεί αυξανόμενο ποσοστό των μολύνσεων και είναι πλέον η υπομονάδα που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα.

Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υπομονάδα είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει αύξηση σε μολύνσεις ή νοσηλείες δήλωσε το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

Κορονοϊός: Έκτακτη προειδοποίηση από την Παγώνη για όσους νόσησαν ελαφρά

Την ανησυχία της για την έξαρση του κορoνοϊού και της γρίπης ενόψει τον εορτών εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης το πρωί της Τετάρτης η Ματίνα Παγώνη.

«Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο τη δεύτερη φορά» επεσήμανε αναφερόμενη σε όσους έχουν νοσήσει με covid στο παρελθόν.

Εστιάζοντας στα αυξημένα κρούσματα κορoνοϊού και γρίπης το τελευταίο διάστημα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επεσήμανε μιλώντας σε όσους αντιμετωπίζουν αψήφιστα τον κίνδυνο: «Μπορεί να είναι πιο βαριά και με διαφορετικά συμπτώματα του κορoνοϊού τη δεύτερη φορά».

«Χρειάζεται προσοχή επειδή θα πάμε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Απαραίτητο θα είναι να έχουμε αντισηπτικό στην τσάντα, αυτό είναι το πιο σημαντικό» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Action24.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε «τα στελέχη του κοoνοϊού είναι αποδυναμωμένα. Δεν είναι όπως ήταν γι’ αυτό και η κλινική εικόνα στο 80% είναι καλή ή μέτρια, δηλαδή μέσα σε 3 με 4 ημέρες μπορείς να πεις ότι είσαι πολύ καλύτερα».

«Βέβαια υπάρχουν περιστατικά που περνάει πιο βαριά και δεν είναι μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία» συμπλήρωσε.

«Το μένω στο σπίτι με οδηγίες δεν σημαίνει ότι δεν φοράω μάσκα ή ότι δεν είμαι αποσωνόμενος ή ότι τρώμε όλοι μαζί» εξήγησε.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago