Κορονοϊός: Με την κυρίαρχη νέα παραλλαγή του COVID-19 KP.3, ένα κύμα καλοκαιρινών μολύνσεων από τον κορονοϊό μπορεί να είναι προ των πυλών. Αλλά το μέγεθος αυτού του κύματος παραμένει άγνωστο.
Η εξέταση των λυμάτων, οι οποίες μπορούν να δώσουν ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σήμα ότι ο κορωνοϊός αυξάνεται, έδειξαν πρόσφατα «πολύ υψηλά» επίπεδα ιικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ όπως στη Φλόριντα, τη Χαβάη και τη Μοντάνα και «υψηλά» επίπεδα στην Αλάσκα, την Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, τη Γεωργία, το Μέριλαντ και το Νέο Μεξικό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
«Από τις 11 Ιουνίου 2024, εκτιμούμε ότι οι λοιμώξεις COVID-19 αυξάνονται ή πιθανώς αυξάνονται σε 34 πολιτείες, μειώνονται ή πιθανώς μειώνονται σε μία πολιτεία και είναι σταθερές ή αβέβαιες σε 14 πολιτείες και εδάφη», ανέφερε το CDC.
Το CDC σημείωσε επίσης ότι οι επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών λόγω του COVID-19 αυξήθηκαν κατά 12,6% κατά την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου, αλλά οι νοσηλείες παραμένουν χαμηλές.
«Είδαμε μια σταθερή ροή ανθρώπων που νοσούν πολύ από το COVID, αλλά συνολικά εξακολουθεί να είναι λίγοι», λέει ο Peter Chin-Hong, MD, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων που συνδέεται με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Οι νοσηλείες συνήθως υστερούν λίγο σε σχέση με άλλους δείκτες COVID, οπότε νομίζω ότι θα τις δούμε να αυξάνονται αλλά όχι τόσο πολύ όσο στο παρελθόν».
Προσθέτει ότι πολλές σοβαρές ασθένειες είναι πλέον συχνά αποφεύξιμες λόγω εμβολίων και θεραπειών όπως η νιρματρελβίρη-ριτοναβίρη (Paxlovid), οι οποίες εμποδίζουν μια λοίμωξη να γίνει σοβαρή.
Μια νέα παραλλαγή ανοίγει το δρόμο για περισσότερες λοιμώξεις
Ωστίσο, κάτι που ενδιαφέρει όλους τους επιστήμονες είναι ότι το κύμα της νέας δραστηριότητας του COVID φαίνεται να οφείλεται στην άνοδο μιας οικογένειας πολύ μεταδοτικών παραλλαγών που ονομάζονται FLiRT (συντομογραφία των τεχνικών ονομάτων των συγκεκριμένων μεταλλάξεών τους). Αυτές οι παραλλαγές αρχίζουν με τα γράμματα «KP» ή «JN» και συνδυαστικά ευθύνονται σήμερα για περισσότερα από τα δύο τρίτα των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι περισσότερες περιπτώσεις της μετάλλαξης FliRT είναι ένα νέο στέλεχος που ονομάζεται KP.3, το οποίο αποτελεί πλέον το 25% των περιπτώσεων COVID, ξεπερνώντας την KP.2, η οποία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ήταν η κύρια αιτία του COVID στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα αντιπροσωπεύει το 22,5% των λοιμώξεων.
«Η διαφορά μεταξύ των δύο παραλλαγών είναι μια πρόσθετη μετάλλαξη εντός της πρωτεΐνης spike», λέει η Dana Hawkinson, MD, ιατρική διευθύντρια πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας στο Κάνσας Σίτι. «Πιστεύεται ότι αυτή η μετάλλαξη βοηθάει στο να γίνει η πρόσδεση στους κυτταρικούς μας υποδοχείς λίγο πιο εύκολη. Συνολικά, ωστόσο, οι KP.3 και KP.2 μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Είναι και οι δύο παραλλαγές από τη γενιά JN.1».
Ενώ και τα δύο στελέχη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά, ο Δρ Τσιν-Χονγκ σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε αυτό το σημείο αν το ένα είναι πολύ πιο μεταδοτικό από το άλλο. «Τα KPs παλεύουν για το ποιος είναι το Νο 1», λέει.
Η κυριαρχία των παραλλαγών FLiRT επηρεάζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία καθώς εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναδιατυπωθεί το εμβόλιο COVID στο μέλλον.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων άλλαξε τη σύστασή της ότι τα εμβόλια COVID-19 για το φθινόπωρο στοχεύουν στο JN.1, και αντ’ αυτού πρότεινε τα εμβόλια να σχεδιάζονται ώστε να αναλαμβάνουν το KP.2, εάν αυτό είναι εφικτό.
«Ανεξάρτητα από το ποια παραλλαγή θα επιλέξετε να στοχεύσετε, η αίσθησή μου είναι ότι όλα σχετίζονται τόσο πολύ μεταξύ τους που δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με κανένα από αυτά – θα εξακολουθούν να παρέχουν το κύριο όφελος, το οποίο είναι η πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, ιδίως στα ευάλωτα άτομα», λέει ο Chin-Hong.
Το CDC συνεχίζει να προειδοποιεί για τα κοινά συμπτώματα του COVID-19, όπως συμφόρηση ή ρινική καταρροή, πονόλαιμος, κόπωση και πονοκέφαλος.
Ο Chin-Hong λέει ότι βλέπει λιγότερα συμπτώματα που ήταν συνηθισμένα το 2020, όπως δύσπνοια και απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, και ότι μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ναυτία και διάρροια – συμπτώματα που μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι μπορεί να συνδέονται με το COVID.
Επειδή τα συμπτώματα του COVID-19 είναι συχνά παρόμοια με εκείνα των αλλεργιών ή του κοινού κρυολογήματος, οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να κάνετε ένα τεστ COVID – ειδικά αν είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρή λοίμωξη (αν είστε ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, ή αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι) και θέλετε να αποτρέψετε σοβαρή ασθένεια με μια αγωγή Paxlovid. Θα πρέπει επίσης να κάνετε εξέταση εάν περνάτε χρόνο με κάποιον που διατρέχει υψηλό κίνδυνο και τον οποίο μπορεί να μολύνετε.
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι απορρίπτουν τα συμπτώματα του COVID-19 ως αλλεργίες ή ως καλοκαιρινό κρυολόγημα», λέει ο Δρ Hawkinson. «Γι’ αυτό, ειδικά αν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο, όπως η έγκαιρη εξέταση για COVID-19, και ενδεχομένως δύο ημέρες στη σειρά».
Ο ζεστός καιρός είναι ένας παράγοντας. Ενώ σκεφτόμαστε τον χειμώνα ως εποχή εξάπλωσης του ιού, οι καλοκαιρινές συνθήκες αυξάνουν επίσης τη μετάδοση. Όταν έχει ζέστη και υγρασία έξω, περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους για τον κλιματισμό, δίνοντας στον ιό την ευκαιρία να μεταδοθεί.
Στη συνέχεια, υπάρχουν και τα καλοκαιρινά ταξίδια. Η Airlines for America προβλέπει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα μεταφέρουν 271 εκατομμύρια επιβάτες σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, ποσοστό αυξημένο κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται κοντά ο ένας στον άλλο στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων και στις καμπίνες των αεροπλάνων και ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου.
«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενήμεροι και να επαγρυπνούν, αλλά όχι φοβισμένοι», λέει ο Τσιν-Χονγκ. «Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων και των ηλικιωμένων, μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το κύμα πολύ ομαλά λόγω της διαθεσιμότητας εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων».
Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια μελέτη συνδέει τα εμβόλια – που προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια, θάνατο και επίμονα συμπτώματα της long Covid – με ελαφρώς αυξημένα ποσοστά εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων, παθήσεων του αίματος καθώς και άλλων που σχετίζονται με την καρδιά.
Τα σπάνια περιστατικά – που καταγράφηκαν από τους πρώτους μήνες της πανδημίας – αποκάλυψαν υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονής που σχετίζεται με την καρδιά από τα εμβόλια mRNA που παρασκευάστηκαν από τις εταιρείες Pfizer Inc., BioNTech SE και Moderna Inc. και αυξημένο κίνδυνο ενός τύπου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο μετά από ανοσοποίηση με εμβόλια με ιούς – φορείς, όπως αυτό που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρασκευάστηκε από την AstraZeneca Plc.
Τα εμβόλια με ιούς – φορείς συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barre, μιας νευρολογικής διαταραχής κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο περιφερικό νευρικό σύστημα.
Σημειώνεται πως περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, σώζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές μόνο στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που εμβολιάστηκαν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με το αν τα οφέλη από το εμβόλιο υπερβαίνουν το ρίσκο τους.
Η νέα έρευνα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Δεδομένων για τα Εμβόλια – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine – εστίασε σε 13 ιατρικές καταστάσεις που η ομάδα θεώρησε ως «ανεπιθύμητες ενέργειες» μεταξύ 99 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων σε οκτώ χώρες, με στόχο τον εντοπισμό περιστατικών που εμφανίστηκαν συχνότερα του αναμενόμενου μετά τον εμβολιασμό.
Η μυοκαρδίτιδα – ή αλλιώς φλεγμονή του καρδιακού μυός – εντοπίστηκε σταθερά μετά από την πρώτη, δεύτερη αλλά και τρίτη δόση εμβολίων mRNA, σύμφωνα με τη μελέτη. Η εμφάνιση της υπήρξε ακόμη συχνότερη μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna. Η πρώτη και η τέταρτη δόση του ίδιου εμβολίου συνδέθηκε επίσης με αυξημένη εμφάνιση περικαρδίτιδας [ή αλλιώς φλεγμονής του λεπτού σάκου που καλύπτει την καρδιά].
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, παράλληλα, μια στατιστικά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων εμφάνισης συνδρόμου Guillain-Barre εντός 42 ημερών από την πρώτη δόση με AstraZeneca, η οποία δεν παρατηρήθηκε με τα εμβόλια mRNA.
Το ίδιο εμβόλιο συνδέθηκε με σημαντική αύξηση περιστατικών εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης, ενός τύπου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο. Σημειώνεται πως οι παρενέργειες αυτές οδήγησαν στην απόσυρση ή τον περιορισμό των ηλικιακών ορίων για το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Δανία και πολλές άλλες χώρες. Η μυοκαρδίτιδα συνδέθηκε επίσης με την τρίτη δόση AstraZeneca σε ορισμένους.
Στη μελέτη εντοπίστηκαν ακόμη ενδείξεις για σύνδεση των εμβολίων τύπου AstraZeneca με εμφάνιση εγκάρσιας μυελίτιδας – ή αλλιώς φλεγμονής του νωτιαίου μυελού. Το ίδιο ισχύει και για την οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα – φλεγμονή και οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό- μετά από εμβόλια τόσο ιού-φορέα όσο και mRNA.
Σημειώνεται πως η μελέτη δεν ασχολήθηκε με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ή POTS, το οποίο ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει με τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό.
Ένας στους έξι άνδρες παγκοσμίως στερείται την πατρότητα, αφού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτό είναι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών.
Ο αριθμός των ανδρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας ελάχιστα διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών και είναι ανεξάρτητος από την οικονομική κατάστασή τους.
Σε παραπλήσια συμπεράσματα κατέληξε μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι 1 στις 5 γυναίκες δεν τεκνοποιεί.
«Τα τελευταία χρόνια η ανδρική υπογονιμότητα αυξάνεται ραγδαία. Υπολογίζεται ότι στις μισές περιπτώσεις το πρόβλημα ξεκινά από τους άνδρες και ο κατάλογος των αιτιών είναι μεγάλος. Έχει παρατηρηθεί ότι η ποιότητα του σπέρματός τους υποβαθμίζεται. Επίσης, ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουν ανωμαλίες στο ουρογεννητικό σύστημα και εμφανίζουν καρκίνο στους όρχεις», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.
Για την πλειονότητα των ανδρών με υπογονιμότητα ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η αύξηση του σωματικού βάρους, το άγχος, η χρήση κάνναβης, η χρόνια χρήση γλυκοκορτικοειδών, η έκθεση σε πολλά οιστρογόνα ή τεστοστερόνη, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα ή το άτμισμα, όπως και η έκθεση των όρχεων σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι άνδρες στην καθημερινή ζωή τους έχει επίσης ενοχοποιηθεί από μελέτες.
Στις αιτίες πρέπει να προστεθούν γενετικοί λόγοι αλλά και ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η κιρσοκήλη, η στυτική δυσλειτουργία, η κυστική ίνωση και το σύνδρομο Cushing, η δυσλειτουργία του υποθαλάμου ή της υπόφυσης, που παράγουν ορμόνες για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των όρχεων.
Επίσης, η υπερπλασία των επινεφριδίων και η ύπαρξη αυτοάνοσων διαταραχών, οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία απόκτησης απογόνων.
Και αν οι άνδρες σε νεαρή ηλικία δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, στους άνω των 40 ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι και η λοίμωξη COVID-19 επηρεάζει τη γονιμότητα, αφού μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητά τους.
Στο 39ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) παρουσιάστηκε μια μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν, μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Οκτωβρίου 2022 Ισπανοί ερευνητές.
Σε αυτήν συμμετείχαν 45 άνδρες, μέσης ηλικίας 31 ετών, που παρακολουθούνταν από έξι κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Όλοι είχαν επιβεβαιωμένα περάσει ήπιας μορφής COVID-19 και οι κλινικές διέθεταν δεδομένα από την ανάλυση δειγμάτων σπέρματος που είχαν ληφθεί πριν από τη μόλυνση των ανδρών. Ένα άλλο δείγμα σπέρματος ελήφθη μεταξύ 17 και 516 ημερών μετά από τη μόλυνση.
Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δειγμάτων πριν και μετά από την COVID-19 ήταν κατά μέσο όρο 238 ημέρες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα δείγματα που ελήφθησαν έως και 100 ημέρες μετά από τη λοίμωξη και στη συνέχεια ανέλυσαν ένα υποσύνολο δειγμάτων που ελήφθησαν μετά από 100 και πλέον ημέρες.
Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μείωση στον όγκο και στη συγκέντρωση του σπέρματος, στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, στη συνολική κινητικότητά τους, καθώς και στον αριθμό των ζωντανών σπερματοζωαρίων.
Η κινητικότητα και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων επηρεάστηκαν περισσότερο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, το 50% των ανδρών περίπου είχαν 57% χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων απ’ ότι πριν νοσήσουν.
Αν και οι ερευνητές περίμεναν ότι η δημιουργία νέου σπέρματος (για την οποία απαιτούνται 78 ημέρες) θα επανέφερε την ποιότητα και τη συγκέντρωση σπέρματος, αυτό δεν συνέβη. Γι’ αυτό απαιτούνται μεγαλύτερες και μακροπρόθεσμες μελέτες για να διαπιστωθεί αφενός εάν οι αρνητικές επιπτώσεις της λοίμωξης μπορούν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και εάν αυτή επηρεάζει τη γονιμότητα και αφετέρου να βρεθεί ο μηχανισμός που ο SARS-CoV-2 επηρεάζει τους όρχεις και το σπέρμα.
«Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της μακροχρόνιας παρακολούθησης των ασθενών μετά από μια λοίμωξη COVID-19, ακόμη και αν πρόκειται για ήπια.
Και πέραν αυτής όμως οι άνδρες που διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν παιδί δεν ευοδώνονται μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, πρέπει να απευθύνονται στον ουρολόγο τους ώστε να διενεργηθούν εξετάσεις.
Με το σπερμοδιάγραμμα (ανάλυση σπέρματος) αξιολογείται η συγκέντρωση (αριθμός), η κινητικότητα και η μορφολογία (σχήμα) των σπερματοζωαρίων και από τα αποτελέσματα μπορεί να διαπιστωθούν τυχόν διαταραχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η αζωοσπερμία, η ολιγοσπερμία, η ασθενοσπερμία και η τερατοσπερμία, καθεμία από τις οποίες μπορεί να ευθύνεται για την υπογονιμότητα του άνδρα.
Το εργαστήριο όπου γίνεται η ανάλυση, εξετάζει επίσης το σπέρμα και για λοιμώξεις.
Εάν είναι φυσιολογικό, τότε απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις, όπως αιματολογικές, υπερηχογράφημα όσχεου, διορθικό υπερηχογράφημα, ανάλυση ούρων μετά την εκσπερμάτιση, βιοψία όρχεων και άλλες πιο εξειδικευμένες.
Ανάλογα με την αιτία της υπογονιμότητας συστήνονται τρόποι και θεραπείες που μπορούν αυξήσουν τα ποσοστά γονιμότητας. Μεταξύ αυτών η λήψη αντιβίωσης εάν η υπογονιμότητα προκαλείται από κάποια λοίμωξη, η ορμονοθεραπεία, η αντιμετώπιση προβλημάτων σεξουαλικής επαφής (π.χ. στυτική δυσλειτουργία) και η χειρουργική επέμβαση.
Όταν το πρόβλημα οφείλεται σε προβλήματα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ή χαμηλής κινητικότητας, η μέθοδος ICSI μπορεί να χαρίσει τον πολυπόθητο απόγονο», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.
Νέα διάσταση για τον κορονοϊό φέρνει στην επιφάνεια μια έρευνα για τον ιό.
Τέσσερα και κάτι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του νέου κορονοϊού και της Covid, πολλοί διαμαρτύρονται ότι τα self test δεν βγαίνουν θετικά, ακόμη και αν έχουν κολλήσει.
Ή, τουλάχιστον, δεν βγαίνουν αμέσως θετικά, ακόμη κι όταν έχουν συμπτώματα, αλλά μέρες μετά τη μετάδοση.
Στην πραγματικότητα, τα Διαγνωστικά Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνων (self test) για τον κορονοϊό λειτουργούν το ίδιο καλά με το παρελθόν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να κάνουν τεστ πολύ νωρίς, λέει στο Bloomberg ο ανοσολόγος και επιδημιολόγος Michael Mina, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος στην εταιρεία eMed LLC, η οποία βοήθησε στην εφαρμογή του προγράμματος Home Test to Treat της αμερικανικής κυβέρνησης πριν από έναν χρόνο.
Το 2020, τα πρώτα συμπτώματα, η απώλεια όσφρησης και γεύσης, η κούραση και ο ξηρός βήχας, προανήγγειλαν την έναρξη της Covid-19 συνήθως μία εβδομάδα μετά την είσοδο του ιού στο σώμα.
Έκτοτε, όμως, οι πολλαπλοί εμβολιασμοί και οι φυσικές λοιμώξεις έχουν κάνει τους περισσότερους ανθρώπους «ανοσολογικά μορφωμένους», όπως λέει.
Το όλο και μεγαλύτερο τείχος ανοσίας που χτίζουμε έχει κάνει το σώμα μας ικανό να αναγνωρίζει τον ιό SARS-CoV-2 γρηγορότερα και να κάνει καλύτερη δουλειά στην καταστολή του, παρά τις δεκάδες νέες παραλλαγές.
Αυτό σημαίνει ότι η ρινική συμφόρηση, ο πυρετός και άλλα πρώιμα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία με δύο μέρες μετά τη μόλυνση κατά τη διάρκεια μιας «πρόδρομης φάσης» που εμφανίζεται πριν από την πλήρη ανάπτυξη των συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με τον Mina.
«Αυτό είναι απλώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα που λέει «Γεια, έχω αρχίσει να αναγνωρίζω κάτι εδώ»», εξηγεί.
Η ταχύτερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έκανε ορισμένους επιστήμονες να πιστέψουν ότι η περίοδος επώασης του κορονοϊού μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Όμως, η κινητική ανάπτυξης του ιού έχει αλλάξει ελάχιστα από το 2020, λέει ο ανοσολόγος. Χρειάζεται ακόμα ο ίδιος χρόνος για να μεταβεί ο ιός από, ας πούμε, 10 σωματίδια σε 10 εκατομμύρια σωματίδια».
Το 2020, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν να περιμένουμε τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά την έκθεση στον ιό για να κάνουμε τεστ, όταν δηλαδή η ποσότητα του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό πλησίαζε στο ανώτατο όριο και ήταν εύκολα ανιχνεύσιμη. Αλλά η εμφάνιση πρόδρομων συμπτωμάτων και η σχετική ευκολία των τεστ στο σπίτι σημαίνει ότι οι άνθρωποι κάνουν τεστ για Covid πολύ νωρίτερα πλέον.
«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το τεστ 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση», λέει ο Mina, πρώην επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη σχολή T.H. Chan School of Public Health του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. «Και, όπως συνέβαινε και το 2020, ο ιός δεν έχει ακόμη φτάσει σε σε υψηλά επίπεδα στη μύτη. Χρειάζονται πραγματικά τέσσερις, πέντε, έξι ημέρες», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «μορφωμένο» πλέον ανοσοποιητικό μας σύστημα μάς παρέχει ένα είδος ενσωματωμένου self test. Αντί να δείχνει τη θετικότητα με μία ροζ γραμμή σε μια δοκιμαστική ταινία, το σήμα έρχεται με συμφόρηση και πυρετό.
Και, όπως λέει, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μία ή δύο ημέρες ακόμη για να πάρει κανείς την επιβεβαίωση από το self test, αφού το «ανοσολογικό τεστ» του ίδιου του οργανισμού μας έχει ήδη αρχίσει να δείχνει ότι υπάρχει κάτι.
Μελέτες των προτύπων μετάδοσης στα νοικοκυριά στις αρχές της πανδημίας έδειξαν ότι τα μολυσμένα άτομα ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό τέσσερις έως έξι ημέρες μετά την έκθεση. Το «παράθυρο» αυτό δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τότε, λέει ο Mina.
Ένα άτομο που βγαίνει αρνητικό σε ένα γρήγορο τεστ δύο ημέρες μετά την έκθεση στον κορονοϊό παραμένει σε χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του.
«Θα μπορούσατε να μολύνετε τη σύζυγό σας ή κάποιον με τον οποίο είστε πολύ κοντά τη δεύτερη μέρα; Μάλλον», λέει. «Αλλά είναι πιθανό να είστε σούπερ μεταδοτικοί και να είστε αρνητικοί; Πιθανότατα όχι.»
Το θετικό τεστ, από την άλλη πλευρά, σηματοδοτεί την παρουσία πολλών ιών και τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων.
Ακόμη και όταν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα μετά από έκθεση στον κορωνοϊό και συνεχίζει να επιστρέφει αρνητικά γρήγορα τεστ για αρκετές ημέρες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει γλιτώσει από τη μόλυνση ή ότι η τεχνική ή τα τεστ είναι ελαττωματικά, λέει ο Mina.
Αντίθετα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το «μορφωμένο» ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει αποτρέψει επιτυχώς τον ιό να φτάσει σε επίπεδα ανιχνεύσιμα σε ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου. Το όριο είναι περίπου 100.000 αντίγραφα ανά χιλιοστόλιτρο – ένα μικρό κλάσμα από το 1 δισεκατομμύριο έως 1 τρισεκατομμύριο αντίγραφα ανά χιλιοστόλιτρο που μπορούν να έχουν τα άτομα στο μολυσματικό τους μέγιστο, λέει.
Καθώς η ανοσία των ανθρώπων χτίζεται, περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν θετικό γρήγορο τεστ, ακόμα κι αν κολλήσουν Covid και αισθανθούν αδιαθεσία.
Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού απειλεί να φέρει παγκόσμιο όλεθρο!
Η παραλλαγή JN.1 covid αυξάνει τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».
Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται: Βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).
Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν: Καταρροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονοκέφαλος (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκός πόνος (15,8%), πονόλαιμος (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%).
Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.
Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), επιπλέον θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ικών φαρμάκων.
Επιπλέον, σύσταση για υποχρεωτική εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας (θα αποφασίζει η επιτροπή λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου εάν υπάρχει κάποιος λόγος εξαίρεσης).
Η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) την Παρασκευή. Οι προβλέψεις του οργανισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί πιο ευρέως στις ΗΠΑ.
Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.
Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες, σύμφωνα το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.
Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε τη JN.1 ως “υπομονάδα ενδιαφέροντος” και δήλωσε ότι η τρέχουσα ενδεικτική Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η υπομονάδα JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού.
Πρόκειται για αύξηση από το εκτιμώμενο 15% έως 29% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε προβλέψει το CDC έως τις 8 Δεκεμβρίου.
Το CDC ανέφερε ότι η υπομονάδα συνεχίζει να προκαλεί αυξανόμενο ποσοστό των μολύνσεων και είναι πλέον η υπομονάδα που κυκλοφορεί πιο ευρέως στη χώρα.
Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υπομονάδα είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα, από άλλες υπομονάδες, πρόσθεσε το CDC.
Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει αύξηση σε μολύνσεις ή νοσηλείες δήλωσε το CDC, προσθέτοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.
Την ανησυχία της για την έξαρση του κορoνοϊού και της γρίπης ενόψει τον εορτών εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης το πρωί της Τετάρτης η Ματίνα Παγώνη.
«Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο τη δεύτερη φορά» επεσήμανε αναφερόμενη σε όσους έχουν νοσήσει με covid στο παρελθόν.
Εστιάζοντας στα αυξημένα κρούσματα κορoνοϊού και γρίπης το τελευταίο διάστημα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επεσήμανε μιλώντας σε όσους αντιμετωπίζουν αψήφιστα τον κίνδυνο: «Μπορεί να είναι πιο βαριά και με διαφορετικά συμπτώματα του κορoνοϊού τη δεύτερη φορά».
«Χρειάζεται προσοχή επειδή θα πάμε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Απαραίτητο θα είναι να έχουμε αντισηπτικό στην τσάντα, αυτό είναι το πιο σημαντικό» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Action24.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε «τα στελέχη του κοoνοϊού είναι αποδυναμωμένα. Δεν είναι όπως ήταν γι’ αυτό και η κλινική εικόνα στο 80% είναι καλή ή μέτρια, δηλαδή μέσα σε 3 με 4 ημέρες μπορείς να πεις ότι είσαι πολύ καλύτερα».
«Βέβαια υπάρχουν περιστατικά που περνάει πιο βαριά και δεν είναι μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία» συμπλήρωσε.
«Το μένω στο σπίτι με οδηγίες δεν σημαίνει ότι δεν φοράω μάσκα ή ότι δεν είμαι αποσωνόμενος ή ότι τρώμε όλοι μαζί» εξήγησε.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…