Κόπηκε το ρεύμα στο σπίτι; Δείτε πόση αποζημίωση δικαιούστε

Ρεύμα: Μοντέλο αποζημιώσεων και για τον διαχειριστή στο ρεύμα μελετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πιθανόν να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μηχανισμό αποζημιώσεων ανάλογα με τη βλάβη που προκαλείται στο δίκτυο μεταφοράς μελετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Με τον τρόπο αυτόν υπόλογος στους καταναλωτές θα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος θα καλείται να αποζημιώνει τους πολίτες άμεσα και εκείνος με την σειρά του θα αναζητά τους υπεύθυνους για να αποζημιωθεί ο ίδιος στον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό (δήμους κ.α) που με τις ολιγωρίες ή τις παραλείψεις τους εμπόδισαν τον διαχειριστή να αποκαταστήσει γρήγορα μια βλάβη.

Το μοντέλο με το οποίο θα υπολογίζεται η «ποινή» που θα ασκήσει μοχλό πίεσης για γρηγορότερη ανταπόκριση του δικτύου διανομής αναζητάτε από τον ρυθμιστή και σύμφωνα με αντίστοιχες πρακτικές του εξωτερικού θα μπορούσε να φτάσει για παράδειγμα τα 100 ευρώ ανάλογα με την διάρκεια της βλάβης.

Πέρσι λόγω της Μήδειας περίπου 250.000 νοικοκυριά βρέθηκαν για μέρες χωρίς ρεύμα και χωρίς να αναζητηθεί καμία ευθύνη από τους υπαίτιους ενώ ανάλογα φαινόμενα συνέβησαν και με την τωρινή κακοκαιρία Ελπίς όπου για τέταρτη συνεχή μέρα συνεχίζουν να μην ηλεκτροδοτούνται χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική.

Κάτι που δίχως αμφιβολία δείχνει το μεγάλο έλλειμμα συντονισμού των αρχών, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός.

Αργά χθες το βράδυ ο Διαχειριστής ανακοίνωσε την ολοκλήρωση όλων των κύριων βλαβών στην μέση τάση, ωστόσο χωρίς ρεύμα συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη αρκετά σπίτια στην χαμηλή τάση.

Υπό το βάρος της ταλαιπωρίας των πολιτών, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκας άνοιξε με την σειρά του παράθυρο αποζημιώσεων, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή που χάραξε ο Πρωθυπουργός για το θέμα της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ ο αριθμός των νοικοκυριών που υπολογίζεται χωρίς ρεύμα ανέρχεται σε περίπου 3.000, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας για άμεση αποκατάσταση των βλαβών.

Την προσέγγιση των συνεργείων καθιστούν εξαιρετικά δυσχερής τα χιόνια και ο πάγος που έχουν προκαλέσει οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες εμποδίζουν τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ να προσεγγίσουν τις περιοχές και να επαναφέρουν το ρεύμα.

Οι κλειστοί δρόμοι και τα απρόσιτα σημεία καθυστερούν τα συνεργεία καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος στην εγκαταστάσεις του εξοπλισμού (γερανών κ.α) και στις άσκοπες μετακινήσεις.

Επιπλέον όπως αναφέρουν οι τεχνικοί, καθυστερήσεις προκαλούνται και από το γεγονός ότι πηγαίνουν για μια βλάβη και ξεπροβάλλουν και άλλες από γειτονικά σπίτια που δεν έχουν δηλωθεί στο τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σήμερα το προσωπικό του διαχειριστή προβλέπεται να ενισχυθεί με επιπλέον άτομα καθώς η αποκατάσταση των βλαβών όπως για παράδειγμα στην Εύβοια φέρνει περισσότερο κόσμο στην Αττική.

Το πρόβλημα όμως που εντοπίζουν οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι το προσωπικό που συνδράμει από άλλα περιφερειακά κέντρα τον διαχειριστή δεν γνωρίζει την Αττική με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να βρίσκεται πάντα μαζί τους και ένας τεχνικός από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας για να τους δείχνει το δρόμο.

Αυτό όπως αναφέρουν στερεί πολύτιμο κόσμο και φρενάρει επίσης το ρυθμό αποκατάστασης των βλαβών.

Ρεύμα: Πότε και πώς θα πάρετε τα 2.000 ευρώ αποζημίωση από την Αττική Οδό

Μετά τις εικόνες αδιανόητης ταλαιπωρίας που προκάλεσαν οργή, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Αττική Οδό να δώσει 2.000 ευρώ αποζημίωσης σε κάθε οδηγό.

H εταιρία Αττική Οδός ανακοίνωσε και επίσημα ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Εν αναμονή των αποζημιώσεων από την Αττική Οδό βρίσκονται χιλιάδες πολίτες μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στον αυτοκινητόδρομο λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίδα”.

Από την πλευρά της η εταιρεία ανακοίνωσε την παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα ωστόσο δεν προσδιορίστηκε ο τρόπος και χρόνος της καταβολής των αποζημιώσεων.

Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr με το γραφείο Τύπου της Αττικής Οδού μας ενημέρωσαν ότι θα βγει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί λόγω της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ». Σε ερώτησή μου μας σχετικά με το πότε θα ανακοινωθεί ο τρόπος πληρωμής μας απάντησαν ότι ακόμα μελετούν διάφορες παραμέτρους σχετικά με το θέμα αλλά σίγουρα δεν θα γίνει σήμερα ή αύριο.

Ρεύμα: Γιατί να πάρουν αποζημίωση μόνο οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό;

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις «τραγικές καταστάσεις που βίωσαν χιλιάδες συμπολίτες μας εγκλωβισμένοι μέσα στο χιονιά» από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και σήμερα εξαπέλυσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Και το πρόβλημα ακόμη δεν έχει τελειώσει! Δυστυχώς γι’ ακόμη μια φορά αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε και μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας», υπογράμμισε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha Radio 98.9 FM και Alpha Radio Καβάλας.

Μάλιστα, απηύθυνε το ερώτημα στην κυβέρνηση: «Και γιατί να πάρουν αποζημίωση μόνο οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, γιατί όχι και οι εγκλωβισμένοι σε Οινόη, σε Λειβαδιά, γιατί όχι οι συμπολίτες μας που έμειναν χωρίς ρεύμα; Περισσότερο θυμώνει τον κόσμο η ανακοίνωση για τα 2.000 ευρώ γιατί αποδεικνύει πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα για το χάος που ο ίδιος δημιούργησε».

«Προσπαθεί η κυβέρνηση να περιορίσει τη συζήτηση στην Αττική Οδό. Η σημερινή επικοινωνιακή του γελοιότητα, όμως, ξεπερνάει κάθε όριο. Εξαφανισμένος ήδη δύο ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει να ανακοινώσει αποζημιώσεις 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα επικοινωνεί ο πρωθυπουργός με την εταιρεία και συμφωνούν ένα πρόστιμο, χωρίς να γίνει αυτό μέσα από θεσμικές διαδικασίες; Αυτό δεν είναι δουλειά ενός πρωθυπουργού», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ν. Ηλιόπουλος.

«Ξημερώσαμε σήμερα με 1.200 οχήματα εγκλωβισμένα ακόμη στην Αττική Οδό. ‘Αλλοι κατάφεραν να πάρουν ένα μπουκάλι νερό μόλις στις 5 το πρωί!

Όλη την ημέρα χθες η κυβέρνηση απλώς παρακολουθούσε το χάος. Ούτε η κυβέρνηση ούτε και η τροχαία μπορούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Πέντε ημέρες γνωρίζαμε τί πρόκειται να έρθει.

Θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει την είσοδο βαρέων οχημάτων και φορτηγών στην Αττική Οδό και να προβλέψουν την τηλεργασία για τη Δευτέρα. Θα ήταν έτσι πολύ καλύτερη η κατάσταση», συνέχισε.

«Και φυσικά δεν είναι μόνο η Αττική Οδός. Χιλιάδες συμπολίτες μας εγκλωβίστηκαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες την ευθύνη των οποίων έχει η περιφέρεια και η κυβέρνηση -όχι κάποια εταιρεία.

Εγκλωβίστηκαν στην Κηφισίας, στην Κατεχάκη, στη Μαραθώνος. Αυτές οι υποδομές είναι δημόσιες. Όπως και οι σταθερές συγκοινωνίες. Ξέρετε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι σταθερές συγκοινωνίες να σταματούν με ένα χιόνι;

Πέραν του ότι λεωφορεία και τρόλεϊ σταμάτησαν χθες, πέραν του ότι το τρένο σταμάτησε να εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Ειρήνης και Κηφισιάς και οι πολίτες προσπαθούσαν να φτάσουν στο ΚΑΤ με τα πόδια μέσα στο χιόνι, επιπλέον πάνω από 200 άτομα έβγαλαν τη νύχτα εγκλωβισμένα σε συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και χιλιάδες ακόμη στα σπίτια τους αλλά χωρίς ρεύμα», κατήγγειλε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτό που μας δείχνει η χθεσινοβραδινή τραγωδία είναι ότι για μια σειρά από κρίσεις χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια εργαλεία και υποδομές. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει στα δημόσια εργαλεία και τις υποδομές.

Και το πιο μεγάλο παράδειγμα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμη και τώρα ανακοινώνει η κυβέρνηση ότι θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία, το ΕΣΥ λειτουργεί με 2.500 λιγότερους εργαζομένους», τόνισε.

«Χθες θρηνήσαμε 111 απώλειες συνανθρώπων μας, ο τελευταίος μήνας της πανδημίας μας έχει στοιχίσει 1.958 συμπολίτες μας», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και κατέληξε: «Για όλα τα παραπάνω επιμένουμε άμεσα στην προσφυγή στο λαό. Εδώ και τώρα απαιτείται πολιτική αλλαγή».