Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Η απόλυτη κοροϊδία – Τι άλλαξε φέτος στα «ψιλά γράμματα»

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Φτάνει η ώρα για τα αποτελέσματα, όμως φαίνεται ότι έχει περάσει «στα κρυφά» η μεγάλη αλλαγή φέτος, που αλλάζει τα δεδομένα για δωρεάν διακοπές. Δείτε τι έχει συμβεί στο xristika.gr.

Αρχικά, η διαδικασία του «Κοινωνικού Τουρισμού 2023» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν υποδειγματική, με τα πολλά τεχνικά προβλήματα που δυσκόλεψαν αρκετά τη διαδικασία υποβολής αίτησης των δικαιούχων. Όμως το γεγονός ότι κάποιοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση, αλλά και δεν δόθηκε παράταση έστω 24 ωρών, δεν φαίνεται να είναι το μόνο φιάσκο.

Η ΔΥΠΑ κάθε χρόνο μοιράζει επιταγές σε όσους είναι δικαιούχοι «Κοινωνικού Τουρισμού» τις οποίες εξαργυρώνουν σε καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και έτσι μπορούν να πάνε διακοπές και οι οικονομικά ευάλωτοι. Αυτό συνεχίζει να ισχύει, πέρασε όμως στα «ψιλά γράμματα» ότι εξαφανίστηκε η υποχρέωση των ξενοδόχων που συμμετέχουν για να διαθέτουν το 30% των διαθέσιμων κλινών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ουσιαστικά οι ξενοδόχοι που συμμετέχουν μπορούν απλά να «μην εξαίρουν συγκεκριμένες περιόδους», δεν είναι όμως υποχρεωμένοι να κρατάνε δωμάτια για τους δικαιούχους του «Κοινωνικού Τουρισμού».

Και στο περιβάλλον της ακρίβειας, οι καλοκαιρινές διακοπές για τους πιο ευάλωτους φαίνεται ότι απομακρύνονται ολοένα και πιο πολύ, αφού τον Αύγουστο, μάλλον ένα απλό δίκλινο δωμάτιο με το πρόγραμμα, θα είναι εξαιρετικά δυσεύρετο αφού δεν είναι υποχρεωτικό.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Πήρε παράταση μέχρι 11 Ιουνίου για αιτήσεις

Λίγες μέρες επιπλέον προθεσμία δόθηκε για αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023, με την πλατφόρμα να ανοίγει ξανά την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 17:00 και να παραμένει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59.

Αφορά όσους δικαιούχους και παρόχους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους πριν τη λήξη της προθεσμίας την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος. Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα για παράταση ήταν πολλά, καθώς τις πρώτες μέρες η πλατφόρμα έπεφτε και παρουσίαζε τεχνικά προβλήματα, ενώ η προθεσμία είχε μπλέξει λίγο τη διαδικασία γιατί συνέπιπτε με το τριήμερο.

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2023: Πότε βγαίνουν

Ανακοινώθηκε και επίσημα η ημερομηνία που θα βγουν τα αποτελέσματα του «Κοινωνικού Τουρισμού 2023» από τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Είπε συγκεκριμένα ότι τα αποτελέσματα θα βγουν σε περίπου 10 ημέρες, δηλαδή λίγο μετά τις 15 Ιουνίου. Πέρσι τα προσωρινά αποτελέσματα είχαν βγει στις 8 Ιουλίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης για το θέμα που προέκυψε με τα προβλήματα στην πλατφόρμα:

«Παρακολουθούσαμε πολύ στενά με τη Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπήρχαν κάποιες στιγμές που υπήρχαν αναμονές, αλλά η πλατφόρμα δεν έπεσε. Και να σας πω απλώς ότι από Σάββατο βράδυ μέχρι χθες το βράδυ γίνανε τριακόσιες εξήντα χιλιάδες αιτήσεις. Δηλαδή δούλεψε πολύ καλά και σήκωσε το σύστημα έναν τρομερό όγκου αιτήσεων. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι κάποια στιγμή που μπήκαν ίσως είχαν αναμονή. Έπρεπε να επιστρέψουν σε 5 λεπτά».

Τουρισμός για Όλους 2023: Από πότε κάνετε αίτηση

Το δεύτερο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου μετά τις 20 Ιουνίου, θα δώσει με κλήρωση είτε 150 ευρώ, είτε 200 ευρώ voucher σε δικαιούχους που καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια, όμως θα δοθούν με κλήρωση.

Τουρισμός για Όλους 2023: Πώς κάνετε αίτηση βήμα-βήμα

Όταν η πλατφόρμα ανοίξει για τον ΑΦΜ σας, θα μπορείτε να μπείτε με τους κωδικούς TAXISNet. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για την είσοδο στο vouchers.gov.gr και ακολουθήστε τα βήματα:

Καταχωρίζετε τα στοιχεία επικοινωνίας και, ειδικότερα, το e-mail και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τα οποία, στη συνέχεια, πιστοποιείτε.

Δηλώνετε ότι δεν έχετε επιλεγεί ως δικαιούχος – ωφελούμενος στο πλαίσιο άλλου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ή πρόγραμμα τος ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού που υλοποιείται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται ρητά στην πλατφόρμα.

Δηλώνετε ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Καταχωρίζετε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής σας, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείστε την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «Τουρισμός για Όλους 2023»

Δυνητικοί Δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:

ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ.

 • Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα.
 • Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα.
 • Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα.
 • Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι+ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.

 • Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα.
 • Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα.
 • Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα.
 • Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα.

Δεν θα θεωρούνται δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»:

 • οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 και 2023-2024 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,
 • οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Κοινωνικός Τουρισμός με Αγροτική ΕΣΤΙΑ ΟΠΕΚΑ

Η Αγροτική Εστία (ΛΑΕ) του ΟΠΕΚΑ παρέχει και εκείνη τουρισμό (κοινωνικό/ιαματικό) και ανοίγει περίπου στα μέσα Μαΐου.

Δικαιούχοι εδώ, μεταξύ άλλων, είναι:

 • οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982,
 • οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2021) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

North Evia – Samos Pass

Σημαντική στήριξη στο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από πρόσφατες φυσικές καταστροφές, παρείχε το καινοτόμο μέτρο North Evia-Samos Pass, το οποίο υλοποιήθηκε σε τέσσερις μηνιαίες φάσεις κατά το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε δικαιούχος που εντασσόταν στην εν λόγω δράση, αποκτούσε μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών, κατά τις διακοπές του στη Βόρεια Εύβοια ή τη Σάμο.

Το ύψος της άυλης χρεωστικής κάρτας ανερχόταν σε 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και σε 300 ευρώ για τη Σάμο – πλην του Αυγούστου, οπότε τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώθηκαν σε 100 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα.

Το κουπόνι αυτό ενδεχομένως να συνεχιστεί και φέτος ωστόσο, ίσως να επιλεχθούν άλλες περιοχές που έχουν δοκιμαστεί από καταστροφές.